Borszerdák júliusban a Nemzeti Galériában

Négy borvidék négy különböző tematikájú program mentén mutatkozik be a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) júliusi Borszerda estéin, amelyeken a borok mellett a közönséget kiállítások, tárlatvezetések, táncelőadások, dzsesszkoncertek várják.

Július 9-től négy héten keresztül minden szerdán este 10 óráig várja az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Galériában a Budavári Palota panorámaterasza - közölte az MTI-vel a múzeum.

Ezen a nyáron a Borszerdák középpontjába a négy égtáj kerül: a Kárpát-medencei borvidékek közül a látogatók a Garam-menti borvidék, Villány, Pannonhalma, majd Tokaj boraival ismerkedhetnek meg. A négy szerda estén Arcok, borok, beszélgetések - négy égtáj borászai címmel az idei Borszerdák borászai is bemutatkoznak.

Július 9-én a déllel kezdődik a program: a villányi borvidéket Kiss Gábor Pincészete képviseli. Gimesy Péter művészettörténész Csók István és a nők címmel tart előadást, de a "déli tájakra" tárlatvezetések is indulnak az MNG gyűjteményében Rippl-Rónai József: Párizs és Kaposvár, Csontváry Kosztka Tivadar és Taormina, valamint "Dada és szürrealizmus. Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí. Válogatás a jeruzsálemi Izrael Múzeum gyűjteményéből" címmel. Az első Borszerdán fellép a Botafogo Táncegyüttes és Bacsó Kristóf triója, az est vendégei a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed és a Csoko-Láda csokibolt lesznek.

Egy héttel később az észak tematikája mentén alakul a Borszerda programja, borász vendégként a Garam-menti Muzsláról Bott Frigyes Pincészete érkezik. Dragon Zoltán művészettörténész előadásában a "déli tájak északi festője", idősebb Markó Károly művészetét ismerteti meg az érdeklődőkkel, míg Mednyánszky László és a Tátra, Késő gótikus szárnyasoltárok, a középkor remekművei címmel indulnak tárlatvezetések. Fellépnek Lippai Andrea és Pirók Zsófia, a FlamenCorazónArte Táncszínház vezető művészei és a Balogh Adri-quintett.

Nyugatra viszi a látogatókat a július 23-i Borszerda, amelynek vendége a Pannonhalmi Apátsági Pincészet lesz. Büki Barbara művészettörténész és Szolláth Dávid irodalomtörténész közösen tart előadást "Női típusok az 1930-as évek művészetében. Derkovits és Viki" címmel, tárlatvezetések pedig Párizs és a magyarok: magyar festők Párizsban a századfordulón, valamint Bogdány Jakab, a leghíresebb angol-magyar festő címmel várják az érdeklődőket. A közönség ezen az estén az Argentin Tangó Táncszínház művészeivel és a Pátkai Rozina-quartettel találkozhat.

Július 30-án a kelet lesz a középpontban, Tokaj-Hegyalja képviseletében pedig a Sauska Pincészet kínálja majd borait. Bellák Gábor művészettörténész Benczúr Gyula portréművészetéről tart előadást, míg az aznapi tárlatvezetések a nagybányai művésztelep - Hollósy Simon, Ferenczy Károly, Csók István -, valamint a gödöllői művésztelep alkotóinak festészetét ismertetik meg a közönséggel, amely ezen az estén Feledi János táncelőadásával és a Hajdu Klára-quartettel is találkozhat.

A programra váltott belépőjeggyel több időszaki kiállítás is megtekinthető. Ezeken az estéken nyitva tart a Budavári Palota kupolája is.

Forrás: MTI


A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.