Bortriatlon Badacsonyban

A program keretén belül Badacsonyban, Badacsonytomajon és Badacsonyörsön, 7 gyönyörű helyszínen várják a szervezők az érdeklődőket, akik az olaszrizlingből kaphatnak gazdag ízelítőt a borászok tolmácsolásában.

Izgalmas programokkal, kiváló olaszrizling fajtából készült borokkal, gasztronómiai ínyencségekkel, értékes nyereményekkel, kedvezményekkel és számtalan meglepetéssel folytatódik a közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon rendezvénysorozat idei évi utolsó felvonása, a Rizling Vakáció. 

A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület, valamint a helyi borászok közreműködésével 2023. október 13-15. között megrendezésre kerülő Rizling Vakáción, a három, borvidékre jellemző fajtát bemutató programsorozat utolsó tematikus hétvégéjén közel 21 tétellel várják a boros gazdák a Badacsonyba látogatókat. A badacsonyi borászok izgalmas olaszrizling borait felvonultató eseményen azok a vendégek, akik a Rizling Vakáción minden pincét meglátogatnak, jutalmul ingyenesen vehetnek részt egy a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület által megszervezett szakvezetéses bortúrán. A szombati napon pedig ingyenes menetrendszerinti transzferjáratok állnak a vendégek rendelkezésére, hogy minden helyszínre kényelmesen el tudjanak jutni és gondtalanul fogyasztani kiváló borokat.

„Az olaszrizling meghatározó fajtája Badacsonynak, kiemelkedően jól érzi itt magát. A vulkánikus talaj, az évszázados tudás, a fantasztikus lejtők, és sok esetben a régi, aprófürtű klónok biztosítják azt, hogy elképesztő, különleges és zamatos olaszrizlingek születnek, amelyek a világon is egyedülállóak és utánozhatatlanok. Jól mutatja ezt, hogy az idei Horvátországban megrendezett olaszrizling világversenyen (GROW du Monde) két badacsonyi pincészet, az Éliás Birtok, illetve a saját, VáliBor pincészet olaszrizlingje aranyérmes lett. Talán egyetlen egy borvidék sem hozott két aranyérmet a világversenyről. A három eseményen - Szürkebarát Hétvége, Kéknyelű Zsendülés és Rizling Vakáció - alapuló Bortriatlon célja, hogy a Badacsonyba érkező vendégeink el tudjanak jutni a borvidéken lévő pincészetekhez és kötetlen hangulatban megismerjék a hosszú történelmi hagyományokkal rendelkező Badacsonyi borvidéket és az itt készült kiváló vulkánikus borokat. Az eseményen részt vevő pincészetek most is egy kedves ízelítő csomaggal készülnek, ami alapvetően átöleli a saját portfóliójuk választékát. Büszkék vagyunk, hogy a Botriatlon rendezvénysorozat az összefogás és a borvidék kreativitásának a jelképévé vált.” – mondta Váli Péter, a VáliBor tulajdonosa és borásza.

„A rendezvény nem titkolt célja már a kezdetek óta az összefogás, illetve az, hogy minden évszakban tudjunk izgalmas programokat kínálni a Badacsonyba látogatóknak. Kiemelten fontos minden stációja a Bortriatlon rendezvénysorozatnak, mivel ezeken az alkalmakon csak egy adott fajtára koncentrál az esemény. Az olaszrizling bár szinte minden magyar borvidéken megtalálható, mi, akik itt élünk és tevékenykedünk Badacsonyban, valljuk, hogy a fajta elsőszámú hazája a Badacsonyi borvidék. Az ilyen alkalmakkor pedig ezt be is tudjuk bizonyítani. Hatalmas fejlődésen ment keresztül a borvidéken az olaszrizling, egyre szebb és izgalmasabb borok készülnek belőle. Sok olyan tétel készül, amiért érdemes eljönni a borvidékre. Erre nyújt tökéletes alkalmat a Bortriatlon keretén belül megrendezésre kerülő Rizling Vakáció, ahol olyan olaszrizlingeket lehet kóstolni, amelyek idén komoly hazai és nemzetközi eredményeket értek el. Mi több ilyen különleges borral várjuk a vendégeket, többek között felbontásra kerül az idei Badacsonyi Borvidéki Borversenyen a legjobb olaszrizling különdíját kapó 2022-es tétel, akárcsak az olaszrizling világbajnokságon aranyérmet szerző 2021-es borunk is.” – tette hozzá Éliás Csaba, az Éliás Birtok tulajdonos-borásza.  

BORTRIATLON helyszínek a Badacsonyi borvidéken:

Badacsony

Istvándy Borműhely, Németh Pince, Éliás Birtok

Badacsonytomaj

Fata Pince, Borbély Családi Pincészet

Badacsonyörs

Válibor – Váli Péter Borászata, Sipos Borház

Forrás: Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület-Tourinform Badacsony


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.