Bortriatlon Badacsonyban

A program keretén belül Badacsonyban, Badacsonytomajon és Badacsonyörsön, 7 gyönyörű helyszínen várják a szervezők az érdeklődőket, akik az olaszrizlingből kaphatnak gazdag ízelítőt a borászok tolmácsolásában.

Izgalmas programokkal, kiváló olaszrizling fajtából készült borokkal, gasztronómiai ínyencségekkel, értékes nyereményekkel, kedvezményekkel és számtalan meglepetéssel folytatódik a közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon rendezvénysorozat idei évi utolsó felvonása, a Rizling Vakáció. 

A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület, valamint a helyi borászok közreműködésével 2023. október 13-15. között megrendezésre kerülő Rizling Vakáción, a három, borvidékre jellemző fajtát bemutató programsorozat utolsó tematikus hétvégéjén közel 21 tétellel várják a boros gazdák a Badacsonyba látogatókat. A badacsonyi borászok izgalmas olaszrizling borait felvonultató eseményen azok a vendégek, akik a Rizling Vakáción minden pincét meglátogatnak, jutalmul ingyenesen vehetnek részt egy a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület által megszervezett szakvezetéses bortúrán. A szombati napon pedig ingyenes menetrendszerinti transzferjáratok állnak a vendégek rendelkezésére, hogy minden helyszínre kényelmesen el tudjanak jutni és gondtalanul fogyasztani kiváló borokat.

„Az olaszrizling meghatározó fajtája Badacsonynak, kiemelkedően jól érzi itt magát. A vulkánikus talaj, az évszázados tudás, a fantasztikus lejtők, és sok esetben a régi, aprófürtű klónok biztosítják azt, hogy elképesztő, különleges és zamatos olaszrizlingek születnek, amelyek a világon is egyedülállóak és utánozhatatlanok. Jól mutatja ezt, hogy az idei Horvátországban megrendezett olaszrizling világversenyen (GROW du Monde) két badacsonyi pincészet, az Éliás Birtok, illetve a saját, VáliBor pincészet olaszrizlingje aranyérmes lett. Talán egyetlen egy borvidék sem hozott két aranyérmet a világversenyről. A három eseményen - Szürkebarát Hétvége, Kéknyelű Zsendülés és Rizling Vakáció - alapuló Bortriatlon célja, hogy a Badacsonyba érkező vendégeink el tudjanak jutni a borvidéken lévő pincészetekhez és kötetlen hangulatban megismerjék a hosszú történelmi hagyományokkal rendelkező Badacsonyi borvidéket és az itt készült kiváló vulkánikus borokat. Az eseményen részt vevő pincészetek most is egy kedves ízelítő csomaggal készülnek, ami alapvetően átöleli a saját portfóliójuk választékát. Büszkék vagyunk, hogy a Botriatlon rendezvénysorozat az összefogás és a borvidék kreativitásának a jelképévé vált.” – mondta Váli Péter, a VáliBor tulajdonosa és borásza.

„A rendezvény nem titkolt célja már a kezdetek óta az összefogás, illetve az, hogy minden évszakban tudjunk izgalmas programokat kínálni a Badacsonyba látogatóknak. Kiemelten fontos minden stációja a Bortriatlon rendezvénysorozatnak, mivel ezeken az alkalmakon csak egy adott fajtára koncentrál az esemény. Az olaszrizling bár szinte minden magyar borvidéken megtalálható, mi, akik itt élünk és tevékenykedünk Badacsonyban, valljuk, hogy a fajta elsőszámú hazája a Badacsonyi borvidék. Az ilyen alkalmakkor pedig ezt be is tudjuk bizonyítani. Hatalmas fejlődésen ment keresztül a borvidéken az olaszrizling, egyre szebb és izgalmasabb borok készülnek belőle. Sok olyan tétel készül, amiért érdemes eljönni a borvidékre. Erre nyújt tökéletes alkalmat a Bortriatlon keretén belül megrendezésre kerülő Rizling Vakáció, ahol olyan olaszrizlingeket lehet kóstolni, amelyek idén komoly hazai és nemzetközi eredményeket értek el. Mi több ilyen különleges borral várjuk a vendégeket, többek között felbontásra kerül az idei Badacsonyi Borvidéki Borversenyen a legjobb olaszrizling különdíját kapó 2022-es tétel, akárcsak az olaszrizling világbajnokságon aranyérmet szerző 2021-es borunk is.” – tette hozzá Éliás Csaba, az Éliás Birtok tulajdonos-borásza.  

BORTRIATLON helyszínek a Badacsonyi borvidéken:

Badacsony

Istvándy Borműhely, Németh Pince, Éliás Birtok

Badacsonytomaj

Fata Pince, Borbély Családi Pincészet

Badacsonyörs

Válibor – Váli Péter Borászata, Sipos Borház

Forrás: Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület-Tourinform Badacsony


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.