Bréking: Megnyitott a Hadik!

Minden különösebb hírverés nélkül, egyszerűen kinyitott a budai Bartók Béla úton a hatvanegy esztendeje bezárt Hadik kávéház, amely a múlt században a magyar írók, Karinthy és Móricz törzshelyeként híresült el.

A kávéházat, amely vélhetően a közeli Hadik laktanyáról kapta elnevezését 1910-ben (más források szerint 1911-ben) nyitották meg. Fénykorát 1922 után élte, akkor vette meg ugyanis a rendkívül elhanyagolt, rossz állapotú, de jó fekvésű üzlethelyiséget Kaiser Adolf, a mai Bartók Béla út 36 sz. ház sarkán. "Sok katonatiszt járt oda, de ismertségét azoknak az íróknak köszönhette, akik állandó látogatói lettek. Elsősorban Karinthy Frigyesnek és baráti körének, Móricz Zsigmondnak és másoknak, akik irodalmi rangot adtak a helynek. Karinthyék mindennapos vendégek voltak a kávéháznak, szinte már ott laktak." - írja visszaemlékezésében az egykori tulajdonos unokája. Kaiser Adolf a holocaust, a Hadik pedig a szocializmus áldozatává vált. A helyiségben Szívárvány Áruház (ruhabolt), majd cipőbolt üzemelt, a dicső múltra csak egy 1994-ben kihelyezett emléktábla hívta fel a figyelmet.

Most, hatvanegy esztendő elteltével a Hadik Kávéház ismét kávéillatú mindennapjaink részévé vált. Megnyitásával vendéglátásunk történetének egyik dicsőséges időszaka kelt újra életre.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.