Brit tudósok: túl sok ételt hívnak snacknek

A snackfogyasztók általában könnyebben elhíznak, mivel gyakran nem is emlékszenek rá, hogy mit ettek.

Egy tanulmány kimutatta, hogy ha a gyártók snack helyett sima „fogásként” (meal) prezentálnák a termékeiket, az segíthetne a túlevés nevű kedvezőtlen társadalmi jelenség visszaszorításában.

A kutatásban 80 ember vett részt, akiket egy tál tészta elfogyasztására kértek meg. A csapatot mindenek előtt két halmazra bontották. Míg az egyik csoportnak állva, műanyag villával, műanyag edényből kellett mintegy elmajszolni az ételt, a másik csapat ülve, egy kerámia tányérból fém villával fogyaszthatta el a tésztát.

Étkezés után a vizsgálati alanyok további, az állatos kekszhez és M&M-hez hasonló élelmiszerek ízének tesztelésére kérték fel. Mind azok, akik megelőzően „harapnivaló” formájában fogyasztották el a tésztát, többet ettek, mint azok, akik számára „fogás” formájában szolgálták fel az ételt.

„Egyre inkább rohanó világunkban mind több ember eszik útközben, és az erejük fenntartása érdekében snackként felcímkézett ételeket esznek – állította Jane Ogden, az angliai Surrey Egyetem egészségpszichológia professzora és a tanulmány szerzője.

„Azt találtuk, hogy a snackfogyasztók nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak, mivel elképzelhető, hogy fel sem fogják, vagy nem emlékeznek arra, hogy mit ettek – tette hozzá az egyetem sajtóközleményében. – Mind ennek legyőzése érdekében fogásoknak (meal) kellene hívni az ételeket, hogy a vásárló eszébe véshesse, mit fogyasztott, és így később elkerülhesse a túlevést – sugallta a tudós.

Forrás: Élelmiszer Szaklap


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.