Brit tudósok: túl sok ételt hívnak snacknek

A snackfogyasztók általában könnyebben elhíznak, mivel gyakran nem is emlékszenek rá, hogy mit ettek.

Egy tanulmány kimutatta, hogy ha a gyártók snack helyett sima „fogásként” (meal) prezentálnák a termékeiket, az segíthetne a túlevés nevű kedvezőtlen társadalmi jelenség visszaszorításában.

A kutatásban 80 ember vett részt, akiket egy tál tészta elfogyasztására kértek meg. A csapatot mindenek előtt két halmazra bontották. Míg az egyik csoportnak állva, műanyag villával, műanyag edényből kellett mintegy elmajszolni az ételt, a másik csapat ülve, egy kerámia tányérból fém villával fogyaszthatta el a tésztát.

Étkezés után a vizsgálati alanyok további, az állatos kekszhez és M&M-hez hasonló élelmiszerek ízének tesztelésére kérték fel. Mind azok, akik megelőzően „harapnivaló” formájában fogyasztották el a tésztát, többet ettek, mint azok, akik számára „fogás” formájában szolgálták fel az ételt.

„Egyre inkább rohanó világunkban mind több ember eszik útközben, és az erejük fenntartása érdekében snackként felcímkézett ételeket esznek – állította Jane Ogden, az angliai Surrey Egyetem egészségpszichológia professzora és a tanulmány szerzője.

„Azt találtuk, hogy a snackfogyasztók nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak, mivel elképzelhető, hogy fel sem fogják, vagy nem emlékeznek arra, hogy mit ettek – tette hozzá az egyetem sajtóközleményében. – Mind ennek legyőzése érdekében fogásoknak (meal) kellene hívni az ételeket, hogy a vásárló eszébe véshesse, mit fogyasztott, és így később elkerülhesse a túlevést – sugallta a tudós.

Forrás: Élelmiszer Szaklap


Új korszak a siófoki menzán

Új korszak a siófoki menzán 

Siófok összes általános- és középiskolájában bevezették a svédasztalos rendszerű menzát.
Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást?

Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást? 

A Kisfaludy Program tájékoztatása szerint az üzletenkénti 3 millió forintos forrásra a pályázatra jogosult italüzletek mintegy 80 százaléka jelentkezett.
Személyzet nélküli okosüzlet Újbudán

Személyzet nélküli okosüzlet Újbudán 

A napi 24 órában üzemelő Auchan GO üzletbe egy applikációval lehet bemenni, és ezen keresztül lehet fizetni a vásárlás végén.
Csókaszőlő, laska, piros bakator

Csókaszőlő, laska, piros bakator 

Régi magyar szőlőfajták kóstolója egy budai gimnáziumban.
Költészet, gasztronómiai ínyencségek a Centrálban, és egy hűséges négylábú kalandjai

Költészet, gasztronómiai ínyencségek a Centrálban, és egy hűséges négylábú kalandjai 

Budapest szívében, a patinás Centrál Kávéházban, április 10-én különleges esemény részesei lehettünk.
Gyorsétteremlánc-nyitás a pesti plázában

Gyorsétteremlánc-nyitás a pesti plázában 

A Burger King újabb egységgel bővítette hazai hálózatát.
Érkezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivál

Érkezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivál 

Több, mint 80 kiállító, mentes húsvéti készülődés, vegán sonka és húsvéti kalács- április 12-én és 13-án.
A pesti Belváros egyik menő éttermének étlapján ott a magyar lángos

A pesti Belváros egyik menő éttermének étlapján ott a magyar lángos 

Igaz, némi Dani Garcia-féle csavarral – de valóban egy ideje ott szerepel az előételek között.
Változóban az európai prémium borok piaca

Változóban az európai prémium borok piaca 

Trump vámpolitikája az európai prémium borok piacát is átalakítja.
Szezonnyitó piknik Noszvajon

Szezonnyitó piknik Noszvajon 

Májusban 10. alkalommal jönnek össze Noszvaj Síkfőkúton a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) éttermei és helyi borászatok, hogy egy könnyed, kötetlen hangulatú délutánon elvarázsolják a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.