Brit tudósok: túl sok ételt hívnak snacknek

A snackfogyasztók általában könnyebben elhíznak, mivel gyakran nem is emlékszenek rá, hogy mit ettek.

Egy tanulmány kimutatta, hogy ha a gyártók snack helyett sima „fogásként” (meal) prezentálnák a termékeiket, az segíthetne a túlevés nevű kedvezőtlen társadalmi jelenség visszaszorításában.

A kutatásban 80 ember vett részt, akiket egy tál tészta elfogyasztására kértek meg. A csapatot mindenek előtt két halmazra bontották. Míg az egyik csoportnak állva, műanyag villával, műanyag edényből kellett mintegy elmajszolni az ételt, a másik csapat ülve, egy kerámia tányérból fém villával fogyaszthatta el a tésztát.

Étkezés után a vizsgálati alanyok további, az állatos kekszhez és M&M-hez hasonló élelmiszerek ízének tesztelésére kérték fel. Mind azok, akik megelőzően „harapnivaló” formájában fogyasztották el a tésztát, többet ettek, mint azok, akik számára „fogás” formájában szolgálták fel az ételt.

„Egyre inkább rohanó világunkban mind több ember eszik útközben, és az erejük fenntartása érdekében snackként felcímkézett ételeket esznek – állította Jane Ogden, az angliai Surrey Egyetem egészségpszichológia professzora és a tanulmány szerzője.

„Azt találtuk, hogy a snackfogyasztók nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak, mivel elképzelhető, hogy fel sem fogják, vagy nem emlékeznek arra, hogy mit ettek – tette hozzá az egyetem sajtóközleményében. – Mind ennek legyőzése érdekében fogásoknak (meal) kellene hívni az ételeket, hogy a vásárló eszébe véshesse, mit fogyasztott, és így később elkerülhesse a túlevést – sugallta a tudós.

Forrás: Élelmiszer Szaklap


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.