Brit tudósok: túl sok ételt hívnak snacknek

A snackfogyasztók általában könnyebben elhíznak, mivel gyakran nem is emlékszenek rá, hogy mit ettek.

Egy tanulmány kimutatta, hogy ha a gyártók snack helyett sima „fogásként” (meal) prezentálnák a termékeiket, az segíthetne a túlevés nevű kedvezőtlen társadalmi jelenség visszaszorításában.

A kutatásban 80 ember vett részt, akiket egy tál tészta elfogyasztására kértek meg. A csapatot mindenek előtt két halmazra bontották. Míg az egyik csoportnak állva, műanyag villával, műanyag edényből kellett mintegy elmajszolni az ételt, a másik csapat ülve, egy kerámia tányérból fém villával fogyaszthatta el a tésztát.

Étkezés után a vizsgálati alanyok további, az állatos kekszhez és M&M-hez hasonló élelmiszerek ízének tesztelésére kérték fel. Mind azok, akik megelőzően „harapnivaló” formájában fogyasztották el a tésztát, többet ettek, mint azok, akik számára „fogás” formájában szolgálták fel az ételt.

„Egyre inkább rohanó világunkban mind több ember eszik útközben, és az erejük fenntartása érdekében snackként felcímkézett ételeket esznek – állította Jane Ogden, az angliai Surrey Egyetem egészségpszichológia professzora és a tanulmány szerzője.

„Azt találtuk, hogy a snackfogyasztók nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak, mivel elképzelhető, hogy fel sem fogják, vagy nem emlékeznek arra, hogy mit ettek – tette hozzá az egyetem sajtóközleményében. – Mind ennek legyőzése érdekében fogásoknak (meal) kellene hívni az ételeket, hogy a vásárló eszébe véshesse, mit fogyasztott, és így később elkerülhesse a túlevést – sugallta a tudós.

Forrás: Élelmiszer Szaklap


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.