Brit tudósok összerakták a jövő whisky-jét

Egy új, a szeszfőzés számára kedvező tulajdonsággal bíró búzafajtát hozott létre egy brit tudóscsapat.

Az új változat nagyban lecsökkentheti a whisky-előállítás költségeit és időigényét, amely tényezők kedvező hatást gyakorolhatnak a szeszfőzési célú búzatermesztésre Nagy-Britanniában, számol be az újdonságról a Farminguk.com híre alapján egy hazai szakportál.

A brit tudósok egy úgynevezett “fordított genetikai eljárást” használtak egy olyan búzafajta nemesítéséhez, amelyet kifejezetten a whisky-előállításának javítása és a feldolgozás során fellépő problémák csökkentése céljából alkottak meg. A Rothemsted Research által létrehozott új búzafajta a whiskyfőzés számára kiemelkedő fontosságú lehet, ugyanis a magoknak alacsony az oldódó élelmi rosttartalma.

Jelenleg a whiskyfőzéshez felhasznált búza komoly problémát jelent a lepárlóknak, ugyanis ragadós maradványt hagy maga után, ami azzal jár, hogy a tisztításokhoz a teljes főzdék le kell állítani.

Dr. Rowan Mitchell szerint az új búzafajta használata sokat javíthatna ezen a helyzeten. A tudós szerint az új fajta ugyanis whiskyfőzésre kiválóan alkalmas lesz, kenyérsütésre viszont nem, mivel a jó kenyérgabonának éppen azokkal a tulajdonságokkal kell rendelkeznie, amik a szeszfőzés számára a problémát jelentik. A szakember emellett rámutatott arra is, hogy ennek a búzafajtának az elterjedésével Nagy-Britannia több szeszfőzésre alkalmas búzát termeszthetne, és nem kellene import kukoricát felhasználni erre a célra, amelynek a feldolgozása jelenleg egyszerűbb, mint a hagyományos búzafajtáké.

Az új búzafajta az egyik első olyan növény a világon, amit a tudósok a “fordított genetikai eljárással” hoztak létre. Ennek az a lényege, hogy az eljárás kezdetén a tudósok már tudják, hogy az adott gén miért is felelős, és már nem kell géntérképet készíteniük a kívánatos tulajdonság megkereséséhez.Az új búzafajta tényleges tesztelését azonban öt éven belül tervezik megkezdeni. A tét nem kicsi, ugyanis a whisky-előállítás egy nagyon fontos részét képezi a brit gazdaságnak, amely évente körülbelül 5 milliárd font (közel 2000 milliárd forint) bevételt termel.

Forrás: Farminguk.com / agrarszektor.hu


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.