Brit tudósok összerakták a jövő whisky-jét

Egy új, a szeszfőzés számára kedvező tulajdonsággal bíró búzafajtát hozott létre egy brit tudóscsapat.

Az új változat nagyban lecsökkentheti a whisky-előállítás költségeit és időigényét, amely tényezők kedvező hatást gyakorolhatnak a szeszfőzési célú búzatermesztésre Nagy-Britanniában, számol be az újdonságról a Farminguk.com híre alapján egy hazai szakportál.

A brit tudósok egy úgynevezett “fordított genetikai eljárást” használtak egy olyan búzafajta nemesítéséhez, amelyet kifejezetten a whisky-előállításának javítása és a feldolgozás során fellépő problémák csökkentése céljából alkottak meg. A Rothemsted Research által létrehozott új búzafajta a whiskyfőzés számára kiemelkedő fontosságú lehet, ugyanis a magoknak alacsony az oldódó élelmi rosttartalma.

Jelenleg a whiskyfőzéshez felhasznált búza komoly problémát jelent a lepárlóknak, ugyanis ragadós maradványt hagy maga után, ami azzal jár, hogy a tisztításokhoz a teljes főzdék le kell állítani.

Dr. Rowan Mitchell szerint az új búzafajta használata sokat javíthatna ezen a helyzeten. A tudós szerint az új fajta ugyanis whiskyfőzésre kiválóan alkalmas lesz, kenyérsütésre viszont nem, mivel a jó kenyérgabonának éppen azokkal a tulajdonságokkal kell rendelkeznie, amik a szeszfőzés számára a problémát jelentik. A szakember emellett rámutatott arra is, hogy ennek a búzafajtának az elterjedésével Nagy-Britannia több szeszfőzésre alkalmas búzát termeszthetne, és nem kellene import kukoricát felhasználni erre a célra, amelynek a feldolgozása jelenleg egyszerűbb, mint a hagyományos búzafajtáké.

Az új búzafajta az egyik első olyan növény a világon, amit a tudósok a “fordított genetikai eljárással” hoztak létre. Ennek az a lényege, hogy az eljárás kezdetén a tudósok már tudják, hogy az adott gén miért is felelős, és már nem kell géntérképet készíteniük a kívánatos tulajdonság megkereséséhez.Az új búzafajta tényleges tesztelését azonban öt éven belül tervezik megkezdeni. A tét nem kicsi, ugyanis a whisky-előállítás egy nagyon fontos részét képezi a brit gazdaságnak, amely évente körülbelül 5 milliárd font (közel 2000 milliárd forint) bevételt termel.

Forrás: Farminguk.com / agrarszektor.hu


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.