Bronzérmeket szereztünk a Kulináris Olimpián!

A magyar Szakács és Cukrász Nemzeti Válogatott bronzérmet szerzett a „Séf asztala” (Chef’s Table) és a „Nemzetek Étterme”(Restaurant of Nation”) programban Stuttgartban, a Kulináris Olimpián. Az eseményt minden negyedik éven hívják életre, ezúttal a 25-et a sorban, melyen a Worldchefs (Gasztronómiai Világszövetség) védnököl.

A csapat remekül helytállt, kitartott és magyar alapanyagok felhasználásával alkotta meg a három fogásos fine dining menüt és a Chef’s Table fogásait is. A Nemzeti Válogatott három fogásos menüje:

Előétel: Konfitáltvadlazac filé, rák veloute-val, lazac tatár marinált retekkel, karfiolkrém és algasaláta uborkával és uborka habbal.

Főétel: „A magyar erdő” Borókás szarvas gerinc és préselt szarvascomb mangalicaszalonnával, portói-kamilla jusvel, lila káposzta bonbon fondant burgonya, brokkoli és gombák.

Desszert: Yuzus Csokoládé mousse, sült túrókrémes fánk, szilva sorbet és marinált szilva, joghurt namelaka

 

A Séf asztala programban is magyar alapanyagok kerültek felhasználásra.

Köszöntő –Tepertő krém, Zöldfűszeres vaj

Finger food

Hideg:▪Körözöttel töltött paprika, marinált kápia

▪Marhatatár parmezános ropogóssal, tojáskrémmel, savanyított hagymával

▪Hideg kacsamáj pácolt barackkal

▪Nyúlgerinc sütőtökkel

Meleg:▪Harcsa ravioli, lángos, tejföl

▪Pirított garnálarák tésztába, friss salátával, wasabi-val

Hidegtál

Mozaikolt lazac filé, édeskömény tart

Préselt pisztráng filé, kapros uborka bon-bon

Fogasfilé langusztával, spárga textúrák

Vegán tányér –Grillezett,marinált zeller birsalmával és diófa, csicsóka krém, sült céklák, zeller jus

Bárány tányér–Bárány gerincfilé zöldfűszeres kéregben sütve, brokkoli püré, szalonnás borsó ragu, töltött marinált hagyma, sült „póré burgonya”, bárány szósz

Tányérdesszert–Mákos mousse csokoládés sablé tésztával, citrom krémmel, lava cake tokaji sabayonnal, joghurt namelaka málna glazinggel és pisztációs ropogóssal

Petit fours Sült túró mousse matcha mohával és citrus sabléval.

Alma „taten”, répa torta, lime chantilly

Zserbó bon-bon dióolajos ganache-sal, sárgabarack krémmel és diós tésztával

A Chef’s Table elengedhetetlen és kötelező része a szobor. Enélkül a csapat munkája nem értékelhető és kizárással jár. A csapat cukrásza Kőrösi-Fehér Emese alkotta a showelemet. A zsűri a program folyamán ezt is értékeli és rangsorolja. Hatalmas öröm és meglepetés, hogy a magyar cukrász munkája a 27 szobor közül a 8.lett!

A nemzeti válogatottal összetett sorrendje: 1.Norvégia 2.Svédország 3.Finnország

A nemzeti válogatott tagjai:

Adamek Balázs –Diófa Étterem, Székesfehérvár

Bán László - Diófa Étterem, Székesfehérvár

Babicz János Róbert – Vincent Restaurant & Pastry, Kecskemét

Hack Barnabás –Ételműhely, Budapest

Kocsis Marcell –Diófa Étterem, Székesfehérvár

Kőrösi –Fehér Emese – munkahely váltás előtt

Spekova Friderika –Port Bistro & Cafe, Budapest Pár

A nemzeti válogatott mellett szintén hazánkat képviselte a Magyar Nemzeti Katonaszakács Válogatott is, akik a közétkeztetési kategóriában mutatták be 5 fogásos menüsorukat, a többiekhez hasonlóan az erre a célra felállított üvegfalú konyhában. Ők a 18. helyen végeztek az ebben a kategóriában részt vevő nemzet közül. Régóta dolgozik együtt a két nemzeti csapat, melyre büszkék is.A 2.500 induló között pedig további magyarokkal is találkozhattak a kilátogatók, hiszen a regionális csapatok és az egyéni versenyzők között is csendültek fel magyar nevek.

Nem áll meg a csapat, hiszen 2020 júliusában ismét megméretteti magát Magyarország képviseletében Adamek Balázs chef és Nagy Csaba cukrász a Worldchefs által fémjelzett szentpétervári világdöntőn. A felkészülés hamarosan folytatódik.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) 1968-ban alakult azzal a céllal, hogy összefogja a gasztronómiában dolgozó és tevékenykedő szakembereket, mint a szakács, cukrász, felszolgáló, barista, sommelier, mixer, pék és szállodás. A Szövetség mintegy 1400 tagjával azon dolgozik, hogy értékek mentén képviselje a szakmát mind munkavállalói, mind munkaadói oldalról, a professzionális fine diningtól egészen a hagyományos, népi konyháig. Az elmúlt fél évszázadban képviseltette magát minden kulináris olimpián és világversenyen. A kiállítás alatt egy magyar stand is bemutatkozott a nagyközönség előtt, ahol többek között Mátrai borokat, Panyolai pálinkát, Hajdúsági kézműves söröket és Nespresso kávétkóstolhattak az érdeklődők, valamint megismerkedhettek a Magyar Turisztikai Ügynökség legújabb országimázs filmjeivel az öt nap alatt.

A Gasztronómiai Olimpián kisújszállási siker is született. Szakács artisztika kategóriában Tóth László, az Illéssy Sándor Baptista Középiskola cukrász alapvégzettségű igazgató-helyettese bronz medált, és olimpiai oklevelet vehetett át.

Tóth László általában hétvégeken és éjszakákon – több száz munkaórával készítette el művészi alkotásait. A versenyre többek között egy 80 × 80 cm-es rizsképpel készült, mely körülbelül 150.000 rizsszemből és 11 fajta rizsből készült – olvasható az iskola weboldalán.

Így tehát a különleges kisújszállási rizs már nem csak a tradicionális gasztronómiában, és a szépségiparban – a szintén helyi Kumánia wellness szolgáltatásai kapcsán - bizonyítja unikális jellegét, hanem ezúttal ismét új oldalát mutatta meg a nagyvilágnak.

Forrás: Turizmus Online


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.