A csapat remekül helytállt, kitartott és magyar alapanyagok felhasználásával alkotta meg a három fogásos fine dining menüt és a Chef’s Table fogásait is. A Nemzeti Válogatott három fogásos menüje:
•Előétel: Konfitáltvadlazac filé, rák veloute-val, lazac tatár marinált retekkel, karfiolkrém és algasaláta uborkával és uborka habbal.
•Főétel: „A magyar erdő” Borókás szarvas gerinc és préselt szarvascomb mangalicaszalonnával, portói-kamilla jusvel, lila káposzta bonbon fondant burgonya, brokkoli és gombák.
•Desszert: Yuzus Csokoládé mousse, sült túrókrémes fánk, szilva sorbet és marinált szilva, joghurt namelaka
A Séf asztala programban is magyar alapanyagok kerültek felhasználásra.
•Köszöntő –Tepertő krém, Zöldfűszeres vaj
•Finger food
Hideg:▪Körözöttel töltött paprika, marinált kápia
▪Marhatatár parmezános ropogóssal, tojáskrémmel, savanyított hagymával
▪Hideg kacsamáj pácolt barackkal
▪Nyúlgerinc sütőtökkel
Meleg:▪Harcsa ravioli, lángos, tejföl
▪Pirított garnálarák tésztába, friss salátával, wasabi-val
•Hidegtál
Mozaikolt lazac filé, édeskömény tart
Préselt pisztráng filé, kapros uborka bon-bon
Fogasfilé langusztával, spárga textúrák
•Vegán tányér –Grillezett,marinált zeller birsalmával és diófa, csicsóka krém, sült céklák, zeller jus
•Bárány tányér–Bárány gerincfilé zöldfűszeres kéregben sütve, brokkoli püré, szalonnás borsó ragu, töltött marinált hagyma, sült „póré burgonya”, bárány szósz
•Tányérdesszert–Mákos mousse csokoládés sablé tésztával, citrom krémmel, lava cake tokaji sabayonnal, joghurt namelaka málna glazinggel és pisztációs ropogóssal
•Petit fours Sült túró mousse matcha mohával és citrus sabléval.
Alma „taten”, répa torta, lime chantilly
Zserbó bon-bon dióolajos ganache-sal, sárgabarack krémmel és diós tésztával
A Chef’s Table elengedhetetlen és kötelező része a szobor. Enélkül a csapat munkája nem értékelhető és kizárással jár. A csapat cukrásza Kőrösi-Fehér Emese alkotta a showelemet. A zsűri a program folyamán ezt is értékeli és rangsorolja. Hatalmas öröm és meglepetés, hogy a magyar cukrász munkája a 27 szobor közül a 8.lett!
A nemzeti válogatottal összetett sorrendje: 1.Norvégia 2.Svédország 3.Finnország
A nemzeti válogatott tagjai:
Adamek Balázs –Diófa Étterem, Székesfehérvár
Bán László - Diófa Étterem, Székesfehérvár
Babicz János Róbert – Vincent Restaurant & Pastry, Kecskemét
Hack Barnabás –Ételműhely, Budapest
Kocsis Marcell –Diófa Étterem, Székesfehérvár
Kőrösi –Fehér Emese – munkahely váltás előtt
Spekova Friderika –Port Bistro & Cafe, Budapest Pár
A nemzeti válogatott mellett szintén hazánkat képviselte a Magyar Nemzeti Katonaszakács Válogatott is, akik a közétkeztetési kategóriában mutatták be 5 fogásos menüsorukat, a többiekhez hasonlóan az erre a célra felállított üvegfalú konyhában. Ők a 18. helyen végeztek az ebben a kategóriában részt vevő nemzet közül. Régóta dolgozik együtt a két nemzeti csapat, melyre büszkék is.A 2.500 induló között pedig további magyarokkal is találkozhattak a kilátogatók, hiszen a regionális csapatok és az egyéni versenyzők között is csendültek fel magyar nevek.
Nem áll meg a csapat, hiszen 2020 júliusában ismét megméretteti magát Magyarország képviseletében Adamek Balázs chef és Nagy Csaba cukrász a Worldchefs által fémjelzett szentpétervári világdöntőn. A felkészülés hamarosan folytatódik.
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) 1968-ban alakult azzal a céllal, hogy összefogja a gasztronómiában dolgozó és tevékenykedő szakembereket, mint a szakács, cukrász, felszolgáló, barista, sommelier, mixer, pék és szállodás. A Szövetség mintegy 1400 tagjával azon dolgozik, hogy értékek mentén képviselje a szakmát mind munkavállalói, mind munkaadói oldalról, a professzionális fine diningtól egészen a hagyományos, népi konyháig. Az elmúlt fél évszázadban képviseltette magát minden kulináris olimpián és világversenyen. A kiállítás alatt egy magyar stand is bemutatkozott a nagyközönség előtt, ahol többek között Mátrai borokat, Panyolai pálinkát, Hajdúsági kézműves söröket és Nespresso kávétkóstolhattak az érdeklődők, valamint megismerkedhettek a Magyar Turisztikai Ügynökség legújabb országimázs filmjeivel az öt nap alatt.
A Gasztronómiai Olimpián kisújszállási siker is született. Szakács artisztika kategóriában Tóth László, az Illéssy Sándor Baptista Középiskola cukrász alapvégzettségű igazgató-helyettese bronz medált, és olimpiai oklevelet vehetett át.
Tóth László általában hétvégeken és éjszakákon – több száz munkaórával készítette el művészi alkotásait. A versenyre többek között egy 80 × 80 cm-es rizsképpel készült, mely körülbelül 150.000 rizsszemből és 11 fajta rizsből készült – olvasható az iskola weboldalán.
Így tehát a különleges kisújszállási rizs már nem csak a tradicionális gasztronómiában, és a szépségiparban – a szintén helyi Kumánia wellness szolgáltatásai kapcsán - bizonyítja unikális jellegét, hanem ezúttal ismét új oldalát mutatta meg a nagyvilágnak.
Forrás: Turizmus Online