Gyukli elmondása szerint minden héten kijártak ellenőrizni a fürtöket és múlt héten döntöttek úgy, hogy elérkezett a szüret ideje.
„Minden héten kijöttünk édesapámmal, kontrolláltuk az ültetvény és a szőlőfürtök egészségi állapotát. Mivel nagyon szépnek találtuk már a szőlőt, eldöntöttük, hogy hétfőn leszüreteljük” – nyilatkozta Gyukli Krisztián az atv-nek.
Azonban a védőháló eltávolítása közben arra lettek figyelmesek, hogy a fürtöknek nyoma veszett, valaki az elmúlt napokban elvitte az egész termést. A borász megdöbbenésének adott hangot, hozzátéve, hogy három évvel ezelőtt is hasonló helyzetbe kerültek, bár akkor csak a termés egy részét lopták el.
A borászokat többmilliós kár érte. Sajnos nem tudni, miként tűnhettek el a fürtök, de abban biztosak, hogy a tonnányi mennyiség ellopását alaposan és előre kitervelten hajtották végre a tolvajok. A borász úgy véli, hogy a lopást szakember készíthette elő, mivel ekkora mennyiségű szőlőt csak az szerez meg, aki maga is jártas a szőlő- és borkészítés terén. Az eset rávilágít arra, hogy a szőlőbirtokok védelme egyre nagyobb kihívást jelent a Balaton-felvidéken.
„Egész évben dolgoztunk ezen, és most mindennek nyoma veszett. A tolvajok profi módon jártak el, nincsenek autónyomok, cipőnyomok, vagy ujjlenyomatok, így a rendőrségi nyomozás is nehezített helyzetben van”
– számolt be a borász, aki azonnal feljelentést tett, de nem táplál sok reményt a tettesek kézre
kerítésére.
A Gyukli Pincészet a balatonfüredi borászatuk közelében található 5 hektárnyi ültetvényeinken 100 százalék ökológiai szőlőművelést folytat, és a Balaton-felvidék egyik elismert családi borászata. Főleg olaszrizling és más karakteres helyi fajtákat termelnek, chardonnay és a szürkebarát, de kínálatukban megtalálható a könnyű nyári illatos szomjoltó gyöngyözőbor, a termőhelyet bemutató tartalmas fehérbor vagy akár a barrique hordóban érlelt komplex vörösbor is.
Nagy hangsúlyt fektetnek a természetközeli, fenntartható borászkodásra. Gyukli Krisztián, a borászat vezetője és egyben borásza, régóta foglalkozik környezetbarát technológiák alkalmazásával, és a biodinamikus gazdálkodás elvei szerint dolgoznak.