Brutális méretű szőlőlopás a Balaton-felvidéken

Gyukli Krisztián borász birtokáról egy tonnányi, különleges ízhatású bort eredményező, töppedt olaszrizling szőlőt loptak el, amelyet eredetileg a normál szüreti idő után két hónappal később terveztek betakarítani. A gondosan nevelt és hálóval védett szőlőfürtök a hét elején tűntek el, és a borászok szerint az eltulajdonításukat alaposan megtervezték.

Gyukli elmondása szerint minden héten kijártak ellenőrizni a fürtöket és múlt héten döntöttek úgy, hogy elérkezett a szüret ideje.

„Minden héten kijöttünk édesapámmal, kontrolláltuk az ültetvény és a szőlőfürtök egészségi állapotát. Mivel nagyon szépnek találtuk már a szőlőt, eldöntöttük, hogy hétfőn leszüreteljük” – nyilatkozta Gyukli Krisztián az atv-nek.

Azonban a védőháló eltávolítása közben arra lettek figyelmesek, hogy a fürtöknek nyoma veszett, valaki az elmúlt napokban elvitte az egész termést. A borász megdöbbenésének adott hangot, hozzátéve, hogy három évvel ezelőtt is hasonló helyzetbe kerültek, bár akkor csak a termés egy részét lopták el.

A borászokat többmilliós kár érte. Sajnos nem tudni, miként tűnhettek el a fürtök, de abban biztosak, hogy a tonnányi mennyiség ellopását alaposan és előre kitervelten hajtották végre a tolvajok. A borász úgy véli, hogy a lopást szakember készíthette elő, mivel ekkora mennyiségű szőlőt csak az szerez meg, aki maga is jártas a szőlő- és borkészítés terén. Az eset rávilágít arra, hogy a szőlőbirtokok védelme egyre nagyobb kihívást jelent a Balaton-felvidéken.

„Egész évben dolgoztunk ezen, és most mindennek nyoma veszett. A tolvajok profi módon jártak el, nincsenek autónyomok, cipőnyomok, vagy ujjlenyomatok, így a rendőrségi nyomozás is nehezített helyzetben van”

– számolt be a borász, aki azonnal feljelentést tett, de nem táplál sok reményt a tettesek kézre

kerítésére.

 

A Gyukli Pincészet a balatonfüredi borászatuk közelében található 5 hektárnyi ültetvényeinken 100 százalék ökológiai szőlőművelést folytat, és a Balaton-felvidék egyik elismert családi borászata. Főleg olaszrizling és más karakteres helyi fajtákat termelnek, chardonnay és a szürkebarát, de kínálatukban megtalálható a könnyű nyári illatos szomjoltó gyöngyözőbor, a termőhelyet bemutató tartalmas fehérbor vagy akár a barrique hordóban érlelt komplex vörösbor is.

Nagy hangsúlyt fektetnek a természetközeli, fenntartható borászkodásra. Gyukli Krisztián, a borászat vezetője és egyben borásza, régóta foglalkozik környezetbarát technológiák alkalmazásával, és a biodinamikus gazdálkodás elvei szerint dolgoznak.

 

 


Új kávéízvilág a benzinkútnál

Új kávéízvilág a benzinkútnál 

A bevezetést egy egész Európára kiterjedő kampány kíséri, amelyben egy Brazíliában született francia művész alkotásai szerepelnek.
Rántott hús-királyság a Gozsdu udvarban

Rántott hús-királyság a Gozsdu udvarban 

A rántott húsok hazai koronázatlan királya, Bíró Lajos és az általa képviselt gasztronómiai irányzat ezúttal a legturistásabb pesti városrészt, a bulituristákról elhíresült Király utcát és környékét vette be.
Átadták a felújított kecskeméti nagykereskedelmi egységet

Átadták a felújított kecskeméti nagykereskedelmi egységet 

A kecskeméti METRO áruház átalakításával fejeződött be az idén 30 éves nagykereskedelem komplex, a teljes áruházlánc megújítását célzó projektje.
Ők kerültek be az Év Bortermelőjének döntőjébe

Ők kerültek be az Év Bortermelőjének döntőjébe 

Közülük egyikük nyeri el az előkelő szakmai címet.
Csúcsidőszak kacsából, libából

Csúcsidőszak kacsából, libából  

Nagyjából ilyenkor esszük meg az éves mennyiséget.
Ismét pályázhatnak egymillió forintos támogatásra a vidéki éttermek

Ismét pályázhatnak egymillió forintos támogatásra a vidéki éttermek 

Újra megjelentette Magyarország Kormánya a vidéki kis- és közepes vendéglátóipari vállalkozások versenyképességének növelését célzó támogatási programjának egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek szóló felhívását.
Pörögnek az unicumok

Pörögnek az unicumok 

Nőtt az árbevétel és gyarapodott az export.
A vendégek elismerését nyerte el a Mystery Hotel Budapest étterme

A vendégek elismerését nyerte el a Mystery Hotel Budapest étterme 

Több kategóriában hirdették ki a 2024. őszi Étterem Hét legjobb éttermeit.
30 éves a METRO – méltó módon ünnepelt

30 éves a METRO – méltó módon ünnepelt 

Partnereivel és munkatársakkal ünnepelte a METRO Nagykereskedelem magyarországi fennállásának 30. évfordulóját a Millenárison, 2024. október 24-én.
Szőlőlékóstoló rendezvény Budapesten

Szőlőlékóstoló rendezvény Budapesten 

A fővárosban rendezik az első magyar szőlőlékóstolót.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.