Jelentős drágulásra számítson, aki belföldi nyaralásra készül

Elképedtünk, amikor a 8,5 százalékos márciusi éves infláció apropóján körbenéztünk az országban, mennyiért lehet megszállni, illetve finom falatokat kóstolni, nem is beszélve a több fogásos étkezésekről, vagy az "édes élet" megnyilvánulásairól - írja testvérlapunk a Privátbankár.

A révfülöpi Rév-büfében most 1100 forint a sajtos-tejfölös lángos, de lesz ez még több is – árulja el az üzlet egyik alkalmazottja – hiszen a liszt, az olaj, a sajt, a tejföl ára egyre csak emelkedik, és még csak most jön a főszezon. (És akkor még nem is beszéltünk a szállítási költségek, a bérleti díjak és az alkalmazottak munkabérének alakulásáról, azaz az általános inflációról.)

A Balaton északi partja már évek óta feljött árakban, a délihez képest. A tihanyi Régi Idők Udvara – egyben skanzen – 3100 forintért kínálja most a gulyáslevest, igaz, hangzatos névvel és főételnyi adagban. Az előételek átlagára 3500 forint, a repülő állatok húsaiból készült fogások ötezret kóstálnak, nem beszélve a marhákról. Itt azért a vendégkör nagy része nyáron külföldi szokott lenni, saját tapasztalataim szerint, kérdés, hogy ez idén a háború miatt hogyan alakul.

Az áremelkedés okai összetettek, a kereslet minősége meghatározó. Az északi part – beleértve most a Káli-medencét – tehetős értelmiségi családok menedékévé vált, az utóbbi két évben fővárosi lakosok költöztek ide, a járvány miatt.

A cikk teljes terjedelemben ITT olvasható.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.