Lassan luxuscikk lesz a vaj Európában

Rekordokat döntöget a vaj ára egész Európa-szerte, és ez karácsony előtt nagy kihívás elé állíthatja a pékeket és a cukrászokat.

Az elemzők szerint az árak mérséklődése várható, de ez időbe telhet - olvasható a Pénzcentrum oldalán.

Mint írják, az Európai Bizottság adatai szerint a vajat szeptember végén tonnánként 8706 dolláros rekordáron értékesítették a világpiacon, ami 83 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Ez pedig komoly terhet ró majd a kisebb pékségekre és cukrászdákra, akik már most  szembesülnek a magas csokoládé- és cukorköltségekkel.

A francia pékek és cukrászok szövetségének (FEB) igazgatója, Paul Boivin elkerülhetetlennek látja az áremelkedést a kistermelők számára.

"A nagy élelmiszeripari vállalatok már fedezték vajkészleteik nagy részét, de a kistermelőkre gyakorolt hatás jelentős lesz"

- nyilatkozta.a Reuternek.

A jelenleg kialakult helyzetnek az sem tett jót, hogy 2023-ban csökkent a globális tejtermelés, és annak ellenére, hogy idén bizonyos mértékű növekedést tapasztaltak, a kínálat még így is szűkös. Ez pedig arra kényszerítette a tejtermelőket, hogy vaj helyett olyan versenyképes termékre fókuszáljanak, mint a sajt, mondta Michael Harvey, a Rabobank tejipari elemzője.

A vajat szeptember végén tonnánként 8706 dolláros rekordáron értékesítették a világpiacon
A vajat szeptember végén tonnánként 8706 dolláros rekordáron értékesítették a világpiacon
Fotó: depositphotos

A Európai Unióban a vajkészletek történelmi mélyponton vannak: igaz, hogy a tejtermelés 0,7 százalékkal nőtt 2023 januárja és 2024 júliusa között, de a vajtermelés 1,6 százalékkal csökkent, míg a sajttermelés ugyanebben az időszakban 3,2 százalékkal emelkedett, és hasonló a helyzet az Egyesült Államokban is, ahol többek között a csökkenő tehénállomány és az alacsonyabb egyedi tejhozam miatt 15 szzalékkal magasabb vajárat prognosztizálnak 2024-re az előző évhez képest.

A vajárak várhatóan enyhülni fognak a jelenlegi rekordszintről, ahogy a tejtermelők növelik a termelést a magas árak miatt - nyilatkozott Susan Kilsby, az új-zélandi ANZ bank elemzője, egyúttal arra figyelmeztetett, hogy  több hónapba is beletelhet, amíg jelentős csökkenés következik be.


Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.