Lassan luxuscikk lesz a vaj Európában

Rekordokat döntöget a vaj ára egész Európa-szerte, és ez karácsony előtt nagy kihívás elé állíthatja a pékeket és a cukrászokat.

Az elemzők szerint az árak mérséklődése várható, de ez időbe telhet - olvasható a Pénzcentrum oldalán.

Mint írják, az Európai Bizottság adatai szerint a vajat szeptember végén tonnánként 8706 dolláros rekordáron értékesítették a világpiacon, ami 83 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Ez pedig komoly terhet ró majd a kisebb pékségekre és cukrászdákra, akik már most  szembesülnek a magas csokoládé- és cukorköltségekkel.

A francia pékek és cukrászok szövetségének (FEB) igazgatója, Paul Boivin elkerülhetetlennek látja az áremelkedést a kistermelők számára.

"A nagy élelmiszeripari vállalatok már fedezték vajkészleteik nagy részét, de a kistermelőkre gyakorolt hatás jelentős lesz"

- nyilatkozta.a Reuternek.

A jelenleg kialakult helyzetnek az sem tett jót, hogy 2023-ban csökkent a globális tejtermelés, és annak ellenére, hogy idén bizonyos mértékű növekedést tapasztaltak, a kínálat még így is szűkös. Ez pedig arra kényszerítette a tejtermelőket, hogy vaj helyett olyan versenyképes termékre fókuszáljanak, mint a sajt, mondta Michael Harvey, a Rabobank tejipari elemzője.

A vajat szeptember végén tonnánként 8706 dolláros rekordáron értékesítették a világpiacon
A vajat szeptember végén tonnánként 8706 dolláros rekordáron értékesítették a világpiacon
Fotó: depositphotos

A Európai Unióban a vajkészletek történelmi mélyponton vannak: igaz, hogy a tejtermelés 0,7 százalékkal nőtt 2023 januárja és 2024 júliusa között, de a vajtermelés 1,6 százalékkal csökkent, míg a sajttermelés ugyanebben az időszakban 3,2 százalékkal emelkedett, és hasonló a helyzet az Egyesült Államokban is, ahol többek között a csökkenő tehénállomány és az alacsonyabb egyedi tejhozam miatt 15 szzalékkal magasabb vajárat prognosztizálnak 2024-re az előző évhez képest.

A vajárak várhatóan enyhülni fognak a jelenlegi rekordszintről, ahogy a tejtermelők növelik a termelést a magas árak miatt - nyilatkozott Susan Kilsby, az új-zélandi ANZ bank elemzője, egyúttal arra figyelmeztetett, hogy  több hónapba is beletelhet, amíg jelentős csökkenés következik be.


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.