Lassan luxuscikk lesz a vaj Európában

Rekordokat döntöget a vaj ára egész Európa-szerte, és ez karácsony előtt nagy kihívás elé állíthatja a pékeket és a cukrászokat.

Az elemzők szerint az árak mérséklődése várható, de ez időbe telhet - olvasható a Pénzcentrum oldalán.

Mint írják, az Európai Bizottság adatai szerint a vajat szeptember végén tonnánként 8706 dolláros rekordáron értékesítették a világpiacon, ami 83 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Ez pedig komoly terhet ró majd a kisebb pékségekre és cukrászdákra, akik már most  szembesülnek a magas csokoládé- és cukorköltségekkel.

A francia pékek és cukrászok szövetségének (FEB) igazgatója, Paul Boivin elkerülhetetlennek látja az áremelkedést a kistermelők számára.

"A nagy élelmiszeripari vállalatok már fedezték vajkészleteik nagy részét, de a kistermelőkre gyakorolt hatás jelentős lesz"

- nyilatkozta.a Reuternek.

A jelenleg kialakult helyzetnek az sem tett jót, hogy 2023-ban csökkent a globális tejtermelés, és annak ellenére, hogy idén bizonyos mértékű növekedést tapasztaltak, a kínálat még így is szűkös. Ez pedig arra kényszerítette a tejtermelőket, hogy vaj helyett olyan versenyképes termékre fókuszáljanak, mint a sajt, mondta Michael Harvey, a Rabobank tejipari elemzője.

A vajat szeptember végén tonnánként 8706 dolláros rekordáron értékesítették a világpiacon
A vajat szeptember végén tonnánként 8706 dolláros rekordáron értékesítették a világpiacon
Fotó: depositphotos

A Európai Unióban a vajkészletek történelmi mélyponton vannak: igaz, hogy a tejtermelés 0,7 százalékkal nőtt 2023 januárja és 2024 júliusa között, de a vajtermelés 1,6 százalékkal csökkent, míg a sajttermelés ugyanebben az időszakban 3,2 százalékkal emelkedett, és hasonló a helyzet az Egyesült Államokban is, ahol többek között a csökkenő tehénállomány és az alacsonyabb egyedi tejhozam miatt 15 szzalékkal magasabb vajárat prognosztizálnak 2024-re az előző évhez képest.

A vajárak várhatóan enyhülni fognak a jelenlegi rekordszintről, ahogy a tejtermelők növelik a termelést a magas árak miatt - nyilatkozott Susan Kilsby, az új-zélandi ANZ bank elemzője, egyúttal arra figyelmeztetett, hogy  több hónapba is beletelhet, amíg jelentős csökkenés következik be.


Ezek a legnagyobb kávéfogyasztó országok az Európai Unióban

Ezek a legnagyobb kávéfogyasztó országok az Európai Unióban 

A teljes termelés meghaladta a 2 millió tonnát.
Szamár carpacciót és szarvasgerincet is kóstolhat a zarándoklaton

Szamár carpacciót és szarvasgerincet is kóstolhat a zarándoklaton 

Az év utolsó zarándoklatán az ősi erdők titkos ízei kerülnek az asztalra.
21 év, 21 kilométer és egy nemes cél

21 év, 21 kilométer és egy nemes cél 

Jótékonysági félmaratonnal ünnepelt a Semsei Gastronomy.
Pályázati lehetőség egész évben nyitva tartó vidéki büfék számára

Pályázati lehetőség egész évben nyitva tartó vidéki büfék számára 

2,8 milliárd forint értékű, vissza nem térítendő forrásra pályázhatnak október 15-étől vidéki, egész évben nyitva tartó büfék.
Nemzetközi borászati kongresszus Tokaj-Hegyalján

Nemzetközi borászati kongresszus Tokaj-Hegyalján 

Nemzetközi kongresszus a fenntartható szőlészetről és borászatról.
Bio-kisokos: miről ismerhető fel az ökolgazdálkodásból nyert termék?

Bio-kisokos: miről ismerhető fel az ökolgazdálkodásból nyert termék? 

Elvben előfordulhat, hogy valaki biotermelő, és „hozzácsap” a terményeihez más forrásból származókat is, de ez nagyon valószínűtlen.
Szőlőültetvények  a klímabarát mezőgazdaságért

Szőlőültetvények a klímabarát mezőgazdaságért 

A kísérletben egy Balaton melletti borvidéken jelöltek ki két területet, ahol az ültetvényekben gyeppel fedett és rendszeresen tárcsázott sorközök váltják egymást.
 Reflektorfényben a hazai borkultúra

Reflektorfényben a hazai borkultúra  

Az őszi borkatalógusban több mint 100 új bort mutatnak be a vásárlóknak, például a megújult nemzetközi borválasztékuk egy részét, amelyet a fogyasztói igényekhez igazítottak.
Különleges fesztivál gasztrorajongóknak az Adria partján

Különleges fesztivál gasztrorajongóknak az Adria partján 

Az idei Good Food Festival ismét gasztronómiai paradicsommá varázsolja az Adria legikonikusabb városát.
Gesztenyés-sárgabarackos csokoládés sütemény lett Budapest desszertje

Gesztenyés-sárgabarackos csokoládés sütemény lett Budapest desszertje 

A süteményt először az október 11-én kezdődő Édes Napok Budapest fesztiválon kóstolhatják meg az érdeklődők a Szent István-bazilika előtt.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.