Lassan luxuscikk lesz a vaj Európában

Rekordokat döntöget a vaj ára egész Európa-szerte, és ez karácsony előtt nagy kihívás elé állíthatja a pékeket és a cukrászokat.

Az elemzők szerint az árak mérséklődése várható, de ez időbe telhet - olvasható a Pénzcentrum oldalán.

Mint írják, az Európai Bizottság adatai szerint a vajat szeptember végén tonnánként 8706 dolláros rekordáron értékesítették a világpiacon, ami 83 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Ez pedig komoly terhet ró majd a kisebb pékségekre és cukrászdákra, akik már most  szembesülnek a magas csokoládé- és cukorköltségekkel.

A francia pékek és cukrászok szövetségének (FEB) igazgatója, Paul Boivin elkerülhetetlennek látja az áremelkedést a kistermelők számára.

"A nagy élelmiszeripari vállalatok már fedezték vajkészleteik nagy részét, de a kistermelőkre gyakorolt hatás jelentős lesz"

- nyilatkozta.a Reuternek.

A jelenleg kialakult helyzetnek az sem tett jót, hogy 2023-ban csökkent a globális tejtermelés, és annak ellenére, hogy idén bizonyos mértékű növekedést tapasztaltak, a kínálat még így is szűkös. Ez pedig arra kényszerítette a tejtermelőket, hogy vaj helyett olyan versenyképes termékre fókuszáljanak, mint a sajt, mondta Michael Harvey, a Rabobank tejipari elemzője.

A vajat szeptember végén tonnánként 8706 dolláros rekordáron értékesítették a világpiacon
A vajat szeptember végén tonnánként 8706 dolláros rekordáron értékesítették a világpiacon
Fotó: depositphotos

A Európai Unióban a vajkészletek történelmi mélyponton vannak: igaz, hogy a tejtermelés 0,7 százalékkal nőtt 2023 januárja és 2024 júliusa között, de a vajtermelés 1,6 százalékkal csökkent, míg a sajttermelés ugyanebben az időszakban 3,2 százalékkal emelkedett, és hasonló a helyzet az Egyesült Államokban is, ahol többek között a csökkenő tehénállomány és az alacsonyabb egyedi tejhozam miatt 15 szzalékkal magasabb vajárat prognosztizálnak 2024-re az előző évhez képest.

A vajárak várhatóan enyhülni fognak a jelenlegi rekordszintről, ahogy a tejtermelők növelik a termelést a magas árak miatt - nyilatkozott Susan Kilsby, az új-zélandi ANZ bank elemzője, egyúttal arra figyelmeztetett, hogy  több hónapba is beletelhet, amíg jelentős csökkenés következik be.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.