Buda utolsó, titkos szőlőskertje még látogatható

Bort kapott 150. születésnapjára Budapest. Pest, Buda és Óbuda egyesülésével 1873-ban jött létre a mai főváros, az idei kerek évszám alkalmából pedig a fővárosi önkormányzat 600 palackot rendelt az Anno Istenhegyi Cuvée-ből, amelynek címkéjén büszkén hirdeti a felirat: Budapest Bora.

A Jókai kert tőkéit a Kadarka Kör tagjai gondozzák Buza Péter vezetésével. Egy három éve kötött megállapodás értelmében a metszésbe besegítenek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hallgatói is.

Ennek (és az Agrárminisztérium támogatásának) is köszönhetően a kötelező munkák mellett minden évben jut energia apró fejlesztésekre is. Információs táblák mesélnek a kertről a kirándulóknak (a park ingyenesen látogatható), az ültetvény saját esővízgyűjtő-rendszerrel rendelkezik.

Idén megépül a villanypásztor az éhes rókák ellen, de saját színpad is van a minden évben október első péntekjén megrendezett szüreti mulatsághoz.

A Jókai kert mint helyszínválasztás nem véletlen. A mai tőkék helyén korábban évtizedekig szőlő termett, ráadásul nem másnak, mint Jókai Mórnak. A 19. századi magyar írófejedelem már fiatalkorában fejébe vette, egyszer nyaralója lesz a Svábhegyen. Elsősorban azért, hogy „saját fáit plántálhassa, czirógathassa (…) hogy saját ültetésű szöllő tőkék teremjék meg azt a bort, mit ő naponkint elfogyaszt” – olvasható Váli Marinak, Jókai unokahúgának visszaemlékezésében.

A szavakat 1853-ban követték tettek. Jókai az Egy magyar nábob regényének honoráriumából megvásárolta a ma Jókai kert néven ismert, eredetileg egyhektáros Költő utcai bázist. (Bázis, mert később további földeket vásárolt a Költő utcában, illetve a tágabb környéken.)

Az író onnantól fogva tavasztól őszig ott tartózkodott. „Főállását” elhalványító nagy rössel látott munkához, hogy az egykori kőbánya sivatagából paradicsomot varázsoljon.

„Magam is megfogtam a csákány nyelét, és segítettem lonkát vágni, galagonyát irtani a napszámosoknak. És amellett írtam a Kárpáti Zoltán regényemet. Kaptam is egyszer Török Jánostól, akinek a Pesti Naplójában jelent meg a regényem tárcánkint, egy hatalmas dorgatóriumot: Hallja az úr! Vagy regényt írjunk, vagy paszulyt öntözzünk!” Feleségével, Laborfalvi Rózával felújította a házat, és berendezett egy komplett gazdaságot.

Volt istálló, majorház (ez ma is áll, a Petőfi Irodalmi Múzeum Jókai Emlékszobát működtet benne), galambdúc, díszfagyűjtemény, szélfogó erdő, veteményes (paradicsommal, káposztával, dinnyével). A róla elnevezett Jókai bablevesbe saját koca húsa került, és még gyapotcserjével is próbálkozott.

A nagy szerelem persze mindvégig a szőlő maradt. Jókai vásárolt szőlőterületeket az Orbánhegyen és a Kútvölgyben. A „bázis” egykori villájától a Költő utcáig tartó meredek, Dunára néző 0,4 hektáros lejtőt pedig saját maga telepítette be. (Ennek egy részén helyezkedik el a Kadarka Kör bevezetőben említett ültetvénye.) Kísérletező kedve itt sem hagyta el. Számos fajtával foglalkozott (kékek: kadarka, Jakab-szőlő, fekete zamatos, veres ropogós, veres szagos, veres chasselas, piros dinka; fehérek: hönigli, genuai fürjtojás, fehér szagos, hegyes szagos, kecskeszemű, rénusz, rajnai rizling, herbemont, solonis) és borkülönlegességet is készített.

Hogy pontosan mi is volt a budai (ó)vörös, azt nem lehet tudni. Nem létezett egyetlen recept. Akkoriban még nem szisztematikusan végezték a szőlőtelepítést, a tőkepótlás például mindig azzal történt, ami éppen akadt.

A Buza Péter vezette Kadarka Kör is hasonló arányt tűzött ki célul az Anno Istenhegyi Cuvée-ben és így a Jókai kertben. A csapat 2011 októberében háromsornyi kadarkával kezdte a projektet, 2023-ban viszont a tervek szerint már önellátók lesznek csókaszőlőből. Mára a kadarka mennyisége is megnőtt, bár ahhoz még így is hozzávásárolnak, hogy kijöjjön az évi ezer palack mennyiség.

Elolvasom a teljes cikket >>

 


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.