Budapest ad otthont az idei sommelier világversenynek

A 2017. évi Ifjúsági Sommelier Világbajnokság megrendezésére benyújtott pályázatunkat - több fordulót követően - a Chaine des Rotisseurs Világszervezet 2016. októberben, Madridban megtartott Igazgató Tanácsának ülésén győztesnek hirdette ki. A 2017. szeptember 29-30-án sorra kerülő Világbajnokság jogának megszerzését megtiszteltetésnek és az eddigi eredményeink elismerésének tekintjük. Ennek a lehetőségnek az is a különlegessége, hogy a szeptember 28 és október 1. között sorra kerülő Grand Chapitre-ral párhuzamosan rendezzük meg.- olvasható a magyar Chaine Egyesület közleményében.

A gasztronómiai jövő generációját segítik

A Chaine des Rotisseurs világszervezet évente rendez világbajnokságot a nemzeti versenyek győzteseinek, az ifjú sommelier és szakács tehetségek fejlődésének támogatása és nemzetközi megmérettetése céljából. A magyar Chaine Egyesület kiemelt jelentőséget tulajdonít a fenti célnak, melyet a maga részéről az ifjú szakács és sommelier tehetségek részére hazai verseny évenkénti megrendezésével is támogat. Ezzel a gasztronómia jövő generációjának nemzetközi szinten való szereplését is segíti.

A Sommelier Világbajnokság rendezése eredményeink elismerése is egyben

A magyar Chaine Egyesület a Világszervezet által megszerzett jogok alapján tarthatta meg 2015-ben az Ifjúsági Szakács Világbajnokságot a METRO Gasztro Akadémián. A 2017. évi Ifjúsági Sommelier Világbajnokság megrendezésére benyújtott pályázatunkat - több fordulót követően - a Chaine des Rotisseurs Világszervezet 2016. októberben, Madridban megtartott Igazgató Tanácsának ülésén győztesnek hirdette ki. A 2017. szeptember 29-30-án sorra kerülő Világbajnokság jogának megszerzését megtiszteltetésnek és az eddigi eredményeink elismerésének tekintjük. Ennek a lehetőségnek az is a különlegessége, hogy a szeptember 28 és október 1. között sorra kerülő Grand Chapitre-ral párhuzamosan rendezzük meg.

A Világszervezet előkészületei

2017. március 23-24-én Marie Jones, a Világszervezet elnökhelyettese és Klaus Tritschler, a Világszervezet Igazgató Tanácsának tagja, az Ifjúsági Sommelier Bizottság tagja, a német Chaine Egyesület elnöke, az Ifjúsági Sommelier Világbajnokság helyszínének kiválasztása, a technikai feltételek, valamint a verseny lebonyolításával kapcsolatos szervezési teendők egyeztetése céljából Budapesten tárgyaltak.

5 kontinens 16 országa versenyzik

Az idei világbajnokságon 5 kontinens 16 országából érkező 31 év alatti ifjú sommelier versenyez, közülük többen díjazott és elismert – nem egy esetben Michelin-csillagos – éttermekben szereztek már tapasztalatot. A verseny nem nyilvános, azonban a szeptember 30-i döntőn - a szervező bizottság tagjai mellett - a Világszervezet által meghívott vendégek, a versenyzők hozzátartozói és kísérői, továbbá a sajtó regisztrált képviselői vehetnek részt.

4 Master Sommelier a verseny zsűrijében

A kétnapos verseny időpontja: 2017. szeptember 29-30. A Világszervezet a verseny zsűrijébe 4 fő Master Sommelier-t kért fel: Bryan Julyan és Bryan Dawes Nagy-Britania, Ronn Wiegand USA, Frank Kammer Németország. Megjegyezzük, hogy egy időben 4, komoly hírnévvel rendelkező Master Sommelier még nem járt Magyarországon, és nem vezetett Sommelier Világversenyt.

A zsűri kíváncsi a magyar borokra és borvidékekre

Kérésüknek eleget téve 2017. szeptember 28-án egész napos, kóstolókkal kiegészített kirándulást szervezünk a Világszervezet vezetőinek, a versenyzők és a zsűri tagok részére Mádra és Tokajba, a legkiválóbb magyar borok bemutatása céljából. A további borvidékek borainak, valamint párlatok megismertetésére kiváló lehetőség nyílik a 2017. szeptember 30-i ünnepélyes eredményhirdetés és az azt követő gálavacsora keretében, melyre a Corinthia szállodában kerül sor, körülbelül 220 külföldi (a Világszervezet vezetői, versenyzők és partnereik, külföldi társ-szervezetek képviselői) részvételével.

Kulturális és gasztronómiai események is kapcsolódnak a versenyhez

A világversenyhez kapcsolódó kulturális és gasztronómiai események adják az alkalmat a magyar konyhai alapanyagainak (pl. szürke marha, vadhúsok, libamáj, halak, paprika, biotermékek), ételeink, kiváló boraink, pálinkáink és éttermeink, szállodáink megismertetésére is.

Az eredményhirdetésen a vikágszervezet elnökhelyettese vesz részt

Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2017. szeptember 30.-án, a Corinthia Budapest szállodában tartandó gála vacsorát megelőzően kerül sor. Ezen fontos rendezvénysorozat jelentőségét bizonyítja, hogy Marie Jones, a Világszervezet elnökhelyettese már bejelentette részvételét az ünnepélyes eredményhirdetésen.

A verseny kiemelt partnerei a Budapesti Gazdasági Egyetem, melynek hallgatói segítik a verseny lebonyolítását. A Corinthia Budapest Hotelben lesz a szállodai elhelyezés, eredményhirdetés és gálavacsora. A Continental Hotel is részt vesz a szállodai elhelyezésben, hiszen a verseny kapcsán több száz külföldi vendég elszállásolásáról van szó.  Az IMS a programok szervezésében, a logisztikában a METRO Kereskedelmi Kft., az alapanyagok, eszközök biztosításában pedig a Progast segít a szervezőknek, a versenyhez poharak, dekantálók biztosításában. A Veritas pedig a borokat, párlatokat biztosítja.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.