Budapest ad otthont az idei sommelier világversenynek

A 2017. évi Ifjúsági Sommelier Világbajnokság megrendezésére benyújtott pályázatunkat - több fordulót követően - a Chaine des Rotisseurs Világszervezet 2016. októberben, Madridban megtartott Igazgató Tanácsának ülésén győztesnek hirdette ki. A 2017. szeptember 29-30-án sorra kerülő Világbajnokság jogának megszerzését megtiszteltetésnek és az eddigi eredményeink elismerésének tekintjük. Ennek a lehetőségnek az is a különlegessége, hogy a szeptember 28 és október 1. között sorra kerülő Grand Chapitre-ral párhuzamosan rendezzük meg.- olvasható a magyar Chaine Egyesület közleményében.

A gasztronómiai jövő generációját segítik

A Chaine des Rotisseurs világszervezet évente rendez világbajnokságot a nemzeti versenyek győzteseinek, az ifjú sommelier és szakács tehetségek fejlődésének támogatása és nemzetközi megmérettetése céljából. A magyar Chaine Egyesület kiemelt jelentőséget tulajdonít a fenti célnak, melyet a maga részéről az ifjú szakács és sommelier tehetségek részére hazai verseny évenkénti megrendezésével is támogat. Ezzel a gasztronómia jövő generációjának nemzetközi szinten való szereplését is segíti.

A Sommelier Világbajnokság rendezése eredményeink elismerése is egyben

A magyar Chaine Egyesület a Világszervezet által megszerzett jogok alapján tarthatta meg 2015-ben az Ifjúsági Szakács Világbajnokságot a METRO Gasztro Akadémián. A 2017. évi Ifjúsági Sommelier Világbajnokság megrendezésére benyújtott pályázatunkat - több fordulót követően - a Chaine des Rotisseurs Világszervezet 2016. októberben, Madridban megtartott Igazgató Tanácsának ülésén győztesnek hirdette ki. A 2017. szeptember 29-30-án sorra kerülő Világbajnokság jogának megszerzését megtiszteltetésnek és az eddigi eredményeink elismerésének tekintjük. Ennek a lehetőségnek az is a különlegessége, hogy a szeptember 28 és október 1. között sorra kerülő Grand Chapitre-ral párhuzamosan rendezzük meg.

A Világszervezet előkészületei

2017. március 23-24-én Marie Jones, a Világszervezet elnökhelyettese és Klaus Tritschler, a Világszervezet Igazgató Tanácsának tagja, az Ifjúsági Sommelier Bizottság tagja, a német Chaine Egyesület elnöke, az Ifjúsági Sommelier Világbajnokság helyszínének kiválasztása, a technikai feltételek, valamint a verseny lebonyolításával kapcsolatos szervezési teendők egyeztetése céljából Budapesten tárgyaltak.

5 kontinens 16 országa versenyzik

Az idei világbajnokságon 5 kontinens 16 országából érkező 31 év alatti ifjú sommelier versenyez, közülük többen díjazott és elismert – nem egy esetben Michelin-csillagos – éttermekben szereztek már tapasztalatot. A verseny nem nyilvános, azonban a szeptember 30-i döntőn - a szervező bizottság tagjai mellett - a Világszervezet által meghívott vendégek, a versenyzők hozzátartozói és kísérői, továbbá a sajtó regisztrált képviselői vehetnek részt.

4 Master Sommelier a verseny zsűrijében

A kétnapos verseny időpontja: 2017. szeptember 29-30. A Világszervezet a verseny zsűrijébe 4 fő Master Sommelier-t kért fel: Bryan Julyan és Bryan Dawes Nagy-Britania, Ronn Wiegand USA, Frank Kammer Németország. Megjegyezzük, hogy egy időben 4, komoly hírnévvel rendelkező Master Sommelier még nem járt Magyarországon, és nem vezetett Sommelier Világversenyt.

A zsűri kíváncsi a magyar borokra és borvidékekre

Kérésüknek eleget téve 2017. szeptember 28-án egész napos, kóstolókkal kiegészített kirándulást szervezünk a Világszervezet vezetőinek, a versenyzők és a zsűri tagok részére Mádra és Tokajba, a legkiválóbb magyar borok bemutatása céljából. A további borvidékek borainak, valamint párlatok megismertetésére kiváló lehetőség nyílik a 2017. szeptember 30-i ünnepélyes eredményhirdetés és az azt követő gálavacsora keretében, melyre a Corinthia szállodában kerül sor, körülbelül 220 külföldi (a Világszervezet vezetői, versenyzők és partnereik, külföldi társ-szervezetek képviselői) részvételével.

Kulturális és gasztronómiai események is kapcsolódnak a versenyhez

A világversenyhez kapcsolódó kulturális és gasztronómiai események adják az alkalmat a magyar konyhai alapanyagainak (pl. szürke marha, vadhúsok, libamáj, halak, paprika, biotermékek), ételeink, kiváló boraink, pálinkáink és éttermeink, szállodáink megismertetésére is.

Az eredményhirdetésen a vikágszervezet elnökhelyettese vesz részt

Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2017. szeptember 30.-án, a Corinthia Budapest szállodában tartandó gála vacsorát megelőzően kerül sor. Ezen fontos rendezvénysorozat jelentőségét bizonyítja, hogy Marie Jones, a Világszervezet elnökhelyettese már bejelentette részvételét az ünnepélyes eredményhirdetésen.

A verseny kiemelt partnerei a Budapesti Gazdasági Egyetem, melynek hallgatói segítik a verseny lebonyolítását. A Corinthia Budapest Hotelben lesz a szállodai elhelyezés, eredményhirdetés és gálavacsora. A Continental Hotel is részt vesz a szállodai elhelyezésben, hiszen a verseny kapcsán több száz külföldi vendég elszállásolásáról van szó.  Az IMS a programok szervezésében, a logisztikában a METRO Kereskedelmi Kft., az alapanyagok, eszközök biztosításában pedig a Progast segít a szervezőknek, a versenyhez poharak, dekantálók biztosításában. A Veritas pedig a borokat, párlatokat biztosítja.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.