Budapesten találkoztak a világ ínyencei

A Chaîne des Rôtisseurs története 1248-ban a libákkal kezdődött, hogy aztán a XX. században újra szülessen, mára pedig a világ legrégebbi és legnagyobb tekintélyű gasztronómiai szervezete legyen. A minap Budapesten szerveztek nemzetközi találkozót a 19 országból érkezett tagok, hogy kapcsolataikat tovább fejlesszék és ünnepeljék a konyhaművészetet.

A több napos rendezvénysorozatnak ezúttal a magyar borvidékek, a magyar borok kóstolásokkal egybekötött bemutatása volt a fő témája.

A Les Oyers, az libasütők céhének története 1248-ig nyúlik vissza, ekkor IX. Lajos király Étienne Boileau-t , Párizs prépostját bízta meg azzal a feladattal, hogy rendet teremtsen a mesterségek körül, alapíttasson céheket, járja ki, hogy oktassák a fiatal inasokat, és fejlessze a céhtagok technikai tudását.
Összegyűjtötték több mint száz szakma alapítólevelét, köztük a libasütőéket is. Az évek során a Goose Roasters Guild tevékenységét és kiváltságait kiterjesztették mindenféle hús elkészítésére és értékesítésére.
XII. Lajos uralkodása alatt új alapszabályt vezettek be, a céh neve Rôtisseurs-re változott. A céhrendszert 1793-ban, a francia forradalom idején feloszlatták. A szervezet 1950-ig szinte feledésbe merült, ám ekkor Auguste Becart, Jean Valby, Curnonsky herceg , Louis Giraudon és Marcel Dorin feltámasztották a társaságot, és létrehozták a La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs-t.

Világ gourmet-jai egyesüljetek!
A szervezet tekintélye megnőtt a fogyasztói társadalom fejlődésével, valamint azzal, hogy az elmúlt évtizedekben milliók kezdtek igényesebbek és érdeklődőbbek lenni a gasztronómia iránt, így befolyása erősödött. Ma a Chaîne olyan profi és amatőr tagokat tömörít a világ minden tájáról, akik osztoznak a társaság "szellemében", akik értékelik, élvezik az italokat, illetve a kulináris különlegességeket. Ez tehát nem séfek egyesülete, tagjai között vannak szálloda igazgatók, borászok csakúgy, mint művészek, tudósok, jogászok és orvosok – tudtam meg Novák Ivántól, a magyar egyesület korábbi elnökétől, aki három perióduson át vezette azt. A nemzetközi központ Párizsban van, ahol a társaságot alapították. A járvány a szervezet életébe is belejátszott. Legutóbb 2019-ben gyűltek össze a magyar fővárosban. Meghívásos alapon lehet taggá válni, amihez két tag ajánlása szükséges. Nemzetközi rendezvényeiken nemcsak tagfelvétel történik, hanem előléptetés és kitüntetés is.

A mai Chaîne des Rôtisseurs a régi francia testvériség hagyományain és gyakorlatain alapul, de nemzetközi és kortárs kontextusban működik. A szervezetnek 80 országban 25 ezer tagja van. Évente ifjúsági szakács és sommelier világbajnokságokat szerveznek a 27 év alatti fiataloknak, ahol magyar fiatal tehetségek több alkalommal is dobogós helyezést értek el. A tagok rendezvényeiken amatőr vagy profi besorolásuknak és rangjuknak megfelelő láncot és szalagot viselnek.

19 új magyar tag
A budapesti eseménysorozatra különösen sokan érkeztek Izraelből és Ausztráliából. A szombati, Marriott-ban rendezett gálavacsorán 19 új magyar tag felvételére került sor. Izelítő a fine dining menüből: sült magyar libamáj édes langyos brióssal, zellerkrémleves kolbász ropogóssal, bárány és borjú bélszín duó bazsalikommal, burgonyával, retekkel, erdei gombával és kadarka szósszal, desszertnek pedig citrom tart klementin pürével és narancs ropogóssal.

A több napos, sikeres programnak Pintér Katalin, a magyar szekció vezetője volt a fő szervezője és háziasszonya, akinek Meskál Tibor fő gasztronómiai tanácsadó – conseilleur – segített.

Elek Lenke


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.