Budapesten találkoztak a világ ínyencei

A Chaîne des Rôtisseurs története 1248-ban a libákkal kezdődött, hogy aztán a XX. században újra szülessen, mára pedig a világ legrégebbi és legnagyobb tekintélyű gasztronómiai szervezete legyen. A minap Budapesten szerveztek nemzetközi találkozót a 19 országból érkezett tagok, hogy kapcsolataikat tovább fejlesszék és ünnepeljék a konyhaművészetet.

A több napos rendezvénysorozatnak ezúttal a magyar borvidékek, a magyar borok kóstolásokkal egybekötött bemutatása volt a fő témája.

A Les Oyers, az libasütők céhének története 1248-ig nyúlik vissza, ekkor IX. Lajos király Étienne Boileau-t , Párizs prépostját bízta meg azzal a feladattal, hogy rendet teremtsen a mesterségek körül, alapíttasson céheket, járja ki, hogy oktassák a fiatal inasokat, és fejlessze a céhtagok technikai tudását.
Összegyűjtötték több mint száz szakma alapítólevelét, köztük a libasütőéket is. Az évek során a Goose Roasters Guild tevékenységét és kiváltságait kiterjesztették mindenféle hús elkészítésére és értékesítésére.
XII. Lajos uralkodása alatt új alapszabályt vezettek be, a céh neve Rôtisseurs-re változott. A céhrendszert 1793-ban, a francia forradalom idején feloszlatták. A szervezet 1950-ig szinte feledésbe merült, ám ekkor Auguste Becart, Jean Valby, Curnonsky herceg , Louis Giraudon és Marcel Dorin feltámasztották a társaságot, és létrehozták a La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs-t.

Világ gourmet-jai egyesüljetek!
A szervezet tekintélye megnőtt a fogyasztói társadalom fejlődésével, valamint azzal, hogy az elmúlt évtizedekben milliók kezdtek igényesebbek és érdeklődőbbek lenni a gasztronómia iránt, így befolyása erősödött. Ma a Chaîne olyan profi és amatőr tagokat tömörít a világ minden tájáról, akik osztoznak a társaság "szellemében", akik értékelik, élvezik az italokat, illetve a kulináris különlegességeket. Ez tehát nem séfek egyesülete, tagjai között vannak szálloda igazgatók, borászok csakúgy, mint művészek, tudósok, jogászok és orvosok – tudtam meg Novák Ivántól, a magyar egyesület korábbi elnökétől, aki három perióduson át vezette azt. A nemzetközi központ Párizsban van, ahol a társaságot alapították. A járvány a szervezet életébe is belejátszott. Legutóbb 2019-ben gyűltek össze a magyar fővárosban. Meghívásos alapon lehet taggá válni, amihez két tag ajánlása szükséges. Nemzetközi rendezvényeiken nemcsak tagfelvétel történik, hanem előléptetés és kitüntetés is.

A mai Chaîne des Rôtisseurs a régi francia testvériség hagyományain és gyakorlatain alapul, de nemzetközi és kortárs kontextusban működik. A szervezetnek 80 országban 25 ezer tagja van. Évente ifjúsági szakács és sommelier világbajnokságokat szerveznek a 27 év alatti fiataloknak, ahol magyar fiatal tehetségek több alkalommal is dobogós helyezést értek el. A tagok rendezvényeiken amatőr vagy profi besorolásuknak és rangjuknak megfelelő láncot és szalagot viselnek.

19 új magyar tag
A budapesti eseménysorozatra különösen sokan érkeztek Izraelből és Ausztráliából. A szombati, Marriott-ban rendezett gálavacsorán 19 új magyar tag felvételére került sor. Izelítő a fine dining menüből: sült magyar libamáj édes langyos brióssal, zellerkrémleves kolbász ropogóssal, bárány és borjú bélszín duó bazsalikommal, burgonyával, retekkel, erdei gombával és kadarka szósszal, desszertnek pedig citrom tart klementin pürével és narancs ropogóssal.

A több napos, sikeres programnak Pintér Katalin, a magyar szekció vezetője volt a fő szervezője és háziasszonya, akinek Meskál Tibor fő gasztronómiai tanácsadó – conseilleur – segített.

Elek Lenke


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.