Budapesten ülésezik a CCMAS

Ma kezdődött a FAO/WHO Codex Alimentarius (Codex) Analitikai és Mintavételi Módszerek szakbizottságának (CCMAS) 2015. évi ülése Budapesten. A február 23-27. között zajló rendezvénysorozaton a Codex közel 53 tagországa és 13 nemzetközi szervezet delegációja vesz részt.

A szakbizottság fő feladata a vizsgálati módszerek jóváhagyása, szakmai megvitatása, valamint a nemzetközi kereskedelmet elősegítő analitikai és mintavételi irányelvek, útmutatók kidolgozása.
A Codex egy-egy dokumentumának elfogadása éveken át tartó folyamat, melyhez egyszerre akár több bizottság aktív közreműködésére is szükség van. A nemzetközi bizottságoknak évente van lehetőségük ülésezni.

Az idei ülés legfontosabb célja a mintavételi és vizsgálati módszerek nemzetközi alkalmazásának alapelveiről korábban elfogadott dokumentumhoz kapcsolódó magyarázatok kidolgozása kiegészítve a gyakorlati alkalmazást szemléltető példákkal. A definiáló módszerekkel egyenértékű eljárásokról, valamint a több komponenst vizsgáló technikák követelményeiről is érdekes szakmai vita várható. Ezen felül folytatódik a munka a Codex módszerek hivatkozásainak aktualizálása területén is.

Magyarország számára megtisztelő feladat a CCMAS éves ülésének megrendezése, immár 1972 óta. Hazánk komoly hangsúlyt fektet az élelmiszer-biztonságra és a vásárlók védelmének biztosítására, így magától értetődően az ezekkel összefüggő nemzetközi munkákba is bekapcsolódik. A CCMAS megrendezésében fő szerepet vállal a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Az ülésről további információk az alábbi linken érhetők el:
https://www.nebih.gov.hu/en/news/36th_Session_of_CCMAS


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.