Budapesten ülésezik a CCMAS

Ma kezdődött a FAO/WHO Codex Alimentarius (Codex) Analitikai és Mintavételi Módszerek szakbizottságának (CCMAS) 2015. évi ülése Budapesten. A február 23-27. között zajló rendezvénysorozaton a Codex közel 53 tagországa és 13 nemzetközi szervezet delegációja vesz részt.

A szakbizottság fő feladata a vizsgálati módszerek jóváhagyása, szakmai megvitatása, valamint a nemzetközi kereskedelmet elősegítő analitikai és mintavételi irányelvek, útmutatók kidolgozása.
A Codex egy-egy dokumentumának elfogadása éveken át tartó folyamat, melyhez egyszerre akár több bizottság aktív közreműködésére is szükség van. A nemzetközi bizottságoknak évente van lehetőségük ülésezni.

Az idei ülés legfontosabb célja a mintavételi és vizsgálati módszerek nemzetközi alkalmazásának alapelveiről korábban elfogadott dokumentumhoz kapcsolódó magyarázatok kidolgozása kiegészítve a gyakorlati alkalmazást szemléltető példákkal. A definiáló módszerekkel egyenértékű eljárásokról, valamint a több komponenst vizsgáló technikák követelményeiről is érdekes szakmai vita várható. Ezen felül folytatódik a munka a Codex módszerek hivatkozásainak aktualizálása területén is.

Magyarország számára megtisztelő feladat a CCMAS éves ülésének megrendezése, immár 1972 óta. Hazánk komoly hangsúlyt fektet az élelmiszer-biztonságra és a vásárlók védelmének biztosítására, így magától értetődően az ezekkel összefüggő nemzetközi munkákba is bekapcsolódik. A CCMAS megrendezésében fő szerepet vállal a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Az ülésről további információk az alábbi linken érhetők el:
https://www.nebih.gov.hu/en/news/36th_Session_of_CCMAS


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.