Visszahívott a Nébih egy sajtot, a METRO azonnal lépett

Visszahívott a Nébih egy sajtot, a METRO azonnal lépett 

A METRO Kereskedelmi Kft. visszahívta a Morbier A. O. P. elnevezésű sajtot, mert abban Escherichia coli (E-coli) baktérium lehet, közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken.
Nébih-tapasztalatok street food egységek vizsgálata során

Nébih-tapasztalatok street food egységek vizsgálata során 

A megújult és kibővített nyári szezonális ellenőrzések során a street food vendéglátó létesítményeket is kiemelten ellenőrizték az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők, eközben számos hiányosságra derítettek fényt, áll társlapunk, az Mfor.hu hírében, a Nébih jelentése alapján.
A nyári lovas táborok harmadánál fordultak elő kisebb hiányosságok

A nyári lovas táborok harmadánál fordultak elő kisebb hiányosságok 

A lovas táborok nyári szezonális ellenőrzésekor a 41 vizsgált létesítményből 13 helyen fordultak elő kisebb hibák.
Nébih: ne hozzon sertésből készült húskészítményt Horvátországból!

Nébih: ne hozzon sertésből készült húskészítményt Horvátországból! 

Horvátországi járványra figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Frekventált siófoki vendéglátóhelyet függesztett fel a Nébih

Frekventált siófoki vendéglátóhelyet függesztett fel a Nébih 

Egy siófoki vendéglátóipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei - olvasható a Nébih honlapján.
Elkerülhetetlen az áremelés a sertéshústermékek piacán

Elkerülhetetlen az áremelés a sertéshústermékek piacán 

A Hússzövetség elnöke szerint a sertéshúsnak és a húskészítményeknek az átadási és a fogyasztói árának is növekednie kell, különben az ágazati szereplők veszteségesek lesznek és kivonulnak a gazdaságból.

Brillíroztak a „A hal, mint étel” című fotópályázat résztvevői 

Sikeresen lezajlott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálatának „A hal, mint étel” című fotópályázata. 2022 februárjában immár második alkalommal indult útjára a gyermekeknek szóló, kreatív pályázat, amely ezúttal a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul. A verseny összes pályázója közül a legjobb 5 alsó- és 5 felsőtagozatos diák részesült díjazásban, egy tanuló pedig a Nébih elnökének különdíját vehette át.
Öt ételízesítő, amelyet azonnali hatállyal kivont a forgalomból a Nébih

Öt ételízesítő, amelyet azonnali hatállyal kivont a forgalomból a Nébih 

A hatóság laboratóriumában öt ételízesítőnél kimutatták a zellert, pedig a csomagoláson az allergénre sem összetevőként, sem lehetséges keresztszennyeződésként nem utaltak. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal az összes érintett tételt azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, azok forgalomba hozatalát megtiltotta.

Libazsírokat vontak ki a forgalomból 

Libazsír termékeket vont ki dioxin és dioxinszerű mérgező vegyületek - PCB-k - határérték feletti jelenléte miatt a termék gyártója - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.
Kampány a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyért

Kampány a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyért 

A kommunikációs kampányt több nagyívű fejlesztés, például online pályázati rendszer létrehozása és az információs felületek megújítása előzte meg az elmúlt hónapokban. Az újítások eredményeit és a KMÉ-védjegy alapértékeit teszi most mindenki számára láthatóvá az októberben induló médiakampány.

Itt a Nébih közétkeztetési információs oldala 

Számos fontos változás lép életbe szeptember 1-jétől a közétkeztetési tárgyú közbeszerzéseknél. Ezentúl többek között középpontba kerülnek a hazai termékek és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közétkeztetési minősítése is előfeltétellé válik. A pályázati folyamat és a beszerzések támogatása érdekében a Nébih létrehozta közétkeztetési információs oldalát. Az új tematikus weboldal nem csupán a közétkeztetők és a megrendelők, hanem a fogyasztók számára is tartogat érdekes információkat.

Tejfölöket von ki a forgalomból a Nébih 

Tejfölöket hív vissza és von ki a forgalomból, a Nébih részben mikrobiológiai szennyezettség miatt, részben pedig mert a termékek érzékszervi elváltozást mutatnak.

Két ételízesítőt hívott vissza a Nébih 

Nem jelölt allergén, zeller jelenléte miatt visszahívott két ízesítőt az illetékes hatóság. áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden közzétett információja alapján.

Hihetetlen állapotok egy Pesten található távol-keleti vendéglátóhelyen 

Egy Pest megyei gyorsételeket kínáló egység ellenőrzése során súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A szakemberek által megállapított hibák és hiányosságok az egység tevékenységének azonnali felfüggesztését indokolták.

A Nébih is segíti a vendéglátóhelyek újranyitását 

Várhatóan napokon belül újra kinyithatnak – a szükséges járványvédelmi intézkedések betartása mellett – a vendéglátóhelyek szabadtéri helyiségei. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összefoglaltaazokat az élelmiszerbiztonsági és élelmiszer-higiéniai ajánlásokat, amelyek a járványügyi elvárásokkal összhangban megkönnyítik a vendéglátóhelyek biztonságos újranyitását, működtetését, a vendégek és a személyzet egészségének megóvását - értesítette lapunkat a hivatal.

Libamájat hívtak vissza a forgalomból 

A Lidl egyik kézműves terméke a feltüntetett időpontnál hamarabb megromolhat, ezért az áruházlánc visszahívta a boltokból a Regius kézműves libamájat. A termékvisszahívás nem országos, de több mint félszáz Lidl-üzletre vonatkozik.

Street food vendéglátóhelyet függesztett fel a Nébih 

Felfüggesztette egy fővárosi street food ételeket kínáló vendéglátóhely tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) miután ellenőrzésekor súlyos higiéniai hiányosságokat tárt fel - tájékoztatta a Nébih az MTI-t.

Ha ezt a két barackpálinkát eddig nem tartotta, most már ne is szerezze be 

Mert minőségi okok miatt kivont a forgalomból két barackpálinkát az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal.

Örömteli eredmények a Nébih bortesztjén 

Kiváló eredmény a bor világnapján: az Irsai Olivér borok hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontból egyaránt mindenben megfeleltek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztjén. A hivatal szakemberei összesen 25, 2019-es évjáratú termék komplex vizsgálatát végezték el.

Új platform, ahol egymásra akadhat vendéglátós és termelő 

Hirdetési felülettel szeretné segíteni a helyi termelők és potenciális vásárlóik összekötését az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – jelentette be Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. A kezdeményezés célja, hogy bővüljenek a nehéz helyzetbe került magyar termelők értékesítési lehetőségei. A felület elindításának első lépéseként a termelők regisztrációját várják, ami egy egyszerű űrlap kitöltésével megtehető a hivatal https://portal.nebih.gov.hu/termelo-kereso oldalán.

Paradicsomcsipszet hívott vissza a forgalomból a Nébih 

Kéntartalmú adalékanyag miatt visszahívta a forgalomból a LOLO tomato veggie snack paradicsomcsipszet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Nébih: bezártak egy tofugyártó-üzemet Budapesten 

Súlyos higiéniai, nyomonkövetési hiányosságokat és rágcsálóürüléket találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy, elsősorban külföldi piacra értékesítő budapesti tofu-előállító üzem ellenőrzésekor, ezért a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem tevékenységét.

Pékséget záratott be a Nébih 

November elején súlyos hiányosságokat, rágcsáló ürüléket, élő csótányokat találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy csepeli pékség ellenőrzése során, ezért a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a pékség tevékenységét, termékeit kivonta a forgalomból. De ez nem volt elegendő...

Fokozottan ellenőrzi a pálinkákat a Nébih 

Az eddigi tapasztalatok ugyan vegyesek, de túlnyomót többségében csak kisebb hibákat találtak az ellenőrök.

Decembertől szigorított poggyászellenőrzés! 

A külföldre utazók nem gondolnák, hogy a csomagjaikba rejtett növényeken, növényi termékeken vagy terméseken jelen lévő nem-honos növénykárosítókkal mekkora veszélyt hozhatnak magukkal utazásaikról. Az Európai Unió tagállamai a 2019. december 14-től alkalmazandó szigorúbb szabályozással az utazóktól is felelős magatartást várnak el a növénykárosítók terjedésének megakadályozása érdekében. Az új előírások a növények, növényi termékek kis mennyiségű, saját célú behozatalát is korlátozni fogják.

Nébih iparági kisokos az élelmiszerpazarlás ellen 

 Az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzését, mérséklését segítő útmutatókat állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala (Nébih) a vendéglátás, a kereskedelem, az ipar és a civil szektor szereplőinek.

7 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból 

Lezárult az idei nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszaka. A szakemberek eddig mintegy 7 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból, 1,4 millió forint értékben. 

Az élelmiszerfogyasztásról készít felmérést a Nébih 

Mintegy 2700 fő bevonásával kutatja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a magyar élelmiszerfogyasztási szokásokat. 

Szigorúbb büntetés élelmiszerhamisításért 

Az Agrárminisztérium kezdeményezésére az Országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi az élelmiszerbiztonságot veszélyeztető személyekkel szembeni büntetőjogi fellépést.

Élelmiszervédjegyek tudástára 

A Nébih a közelmúltban hozta létre a hazai élelmiszerekre vonatkozó tanúsító védjegyeket összegző tudástárát. Az adatbázis a legfrissebb tudnivalókat tartalmazza.

Kampány a zöldség-gyümölcs pazarlás ellen 

Évente mintegy 6 kg zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki fejenként, sokszor csupán esztétikai okokból - ezen a felesleges pazarláson szeretne csökkenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) napokban indult új, szemléletformáló kampánya, a „Vegyél számba!”.

Bízni vagy nem bízni? 

Míg 2013-ban a lakosságnak mindössze egyharmada, addig 2018-ban már a fogyasztók 86 százaléka hallott a Nébihről. Rendkívül magas a hatóság iránti bizalom is, a megkérdezettek 78 százaléka bízik a Nébih tevékenységében - derült ki a független laboratóriumokat működtető WESSLING Hungary Kft. és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által április végén szervezett, XII. Hungalimentaria konferencián.

Illegális főzőkonyhát függesztettek fel 

Egy budapesti illegális főzőkonyha tevékenységét függesztették fel azonnali hatállyal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei február közepén.

Rémes higiéniai viszonyok egy cukrászüzemben 

November 22-én egy budapesti cukrászüzemben végeztek ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A hatóság a helyszínen tapasztalt műszaki, higiéniai és élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az egység működését, továbbá mintegy 295 kg jelöletlen, nem nyomon követhető, illetve szennyezett terméket vont ki a forgalomból.

Mi a helyzet a fekete színű élelmiszerekkel? 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új élelmiszer-biztonsági kockázati tényezőként azonosította az ún. fekete élelmiszerek csoportját.  Ezek, a napjainkban divatot, trendet képviselő élelmiszerek az aktív szénnek, ritkább esetben más élelmiszer-színezékeknek köszönhetően nyerik el a különlegességnek számító, egyeseknél averziót, másoknál fogyasztási kedvet kiváltó fekete színüket. Érdemes azonban azzal számolni, hogy az aktív széntartalom hosszú távú fogyasztás esetén hiányállapotok kialakulásához vezethet, gyógyszert szedőknél pedig akut egészségkárosodást idézhet elő.

Átfogó szezonális ellenőrzéssorozat indul 

Nyári szezonális ellenőrzést rendelt el július 1-jétől Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerbiztonságért felelős államtitkára. Az akció, a már megszokott, hagyományos célterületek és termékek mellett, számos új ellenőrzési szemponttal bővült, ennek köszönhetően az eddiginél szélesebb körű vizsgálatot tartanak a nyári hónapokban.

Emberek, ésszel, mértékkel! 

Az EU 28 tagállamának háztartásai összesen 46,5 millió tonna élelmiszerhulladékot termelnek évente, ez hozzávetőleg 9 db Gízai nagy piramist tesz ki. Ma Magyarországon évente 1.8 millió tonna élelmiszert dobunk ki, ami fejenként 180 kg élelmiszer. E hatalmas mennyiség egyharmada a magyar háztartásokban képződik.

Ismét talált egy mocskos konyhát a Nébih 

A hatóság több mint 5 tonna alapanyag és helyben készített félkész étel forgalomba hozatalát tiltotta meg, valamint elrendelte annak megsemmisítését, miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzést tartott egy egyadagos házhoz szállítást végző dunakeszi cég konyhaüzemében.

A Sauska Pincészet rendkívüli közleménye 

Az éppen aktuális botrány tárgya a villányi Sauska Pincészet borainak visszahívása. Mint azt már sokan hírül adták, s mint arról sokan találgatnak, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) november 29-én ellenőrzést tartott a Sauska és Társa Kft. villányi borászatában, aminek az eredményeként harmincféle vörösbort vonattak ki a forgalomból. Mivel a pincészet több borászati tétel nyomon követését sem tudta hitelt érdemlően igazolni, ezért a hatóság a vizsgálat lefolytatásáig elrendelte az érintett tételek zárolását és forgalomból történő visszahívását.

Itt a Nébih válasza a Sauska-visszahívásra 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az alábbi válaszokat adta a hvg.hu megkeresésére.

Pontatlanság: borokat vontak ki a forgalomból 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Sauska villányi birtokának harminc különféle borát vonatta ki. A márka híres arról, hogy a borok tisztaságára, minőségére különleges hangsúlyt fektet, és Magyarország egyik legjobban felszerelt, legmodernebb borászatának számít. A NÉBIH egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, a Sauska Pincészet közleménye azonban itt olvasható teljes terjedelmében:

Neves szálloda éttermében ellenőrzött a NÉBIH 

Egy Hajdú-Bihar megyei 4 csillagos szálloda éttermében tartottak ellenőrzést a hét elején a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. Az egységben számos – adminisztratív, higiéniai és élelmiszerbiztonsági – hibát tártak fel az ellenőrök, továbbá mintegy 150 kg lejárt, nem nyomon követhető élelmiszert vontak ki a forgalomból.

Bezáratták a Krimót a bulinegyedben 

A Nébih szerint a higiénia is nagyon messze volt az elvárt szinttől, a Krimóban tapasztalt körülmények között tilos az élelmiszer-előállítása és forgalmazása.

Együttműködik a MUISZ és a NÉBIH 

A turisták élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos célirányos tájékoztatása érdekében együttműködési megállapodást kötött augusztus 23-án a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A dokumentumot dr. Erdei Bálint, a MUISZ elnöke és dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke látta el kézjegyével.

Balatoni halsütödékben hekkelt a Nébih 

A Balaton és a sült hekk mára már szinte szétválaszthatatlan párost alkotnak - kezdi balatoni halsütöde-vizsgálati jelentését a Nébih. A tó és a hal kapcsolatáról részünkről inkább nem tennék hozzá semmit a jelentéshez. Lássuk, mit intéztek a derék élelmiszer inspektorok!

A Tisza vonalán található éttermeket ellenőrizte a Nébih 

A vizsgált 49 vendéglátó egység közül kilencnél találtak problémát a szakemberek az ott árult halak nyomon követhetőségével kapcsolatban, ezért több mint 600 kilogramm hal és haltermék forgalomba hozatalát tiltották meg. 

Vendég & Hotel Business Klub: farm-to-table, élelmiszerbiztonság, design 

Ha érdekes a program, sokan kíváncsiak rá. Bár ezzel a megállapítással nem váltjuk meg világot, de attól még igaz: ilyen sokan még egyszer sem látogattak el hozzánk a klubunk életre hívása óta eltelt hét év alatt.

Budai étkezdét záratott be a Nébih 

Azonnali hatállyal bezáratta a Batthyányi téri Nagyi palacsintázóját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egészséget veszélyeztető élelmiszerbiztonsági és higiéniai hiányosságok miatt; a helyszínen talált 30 kilogramm nyomon követhetetlen készételt lefoglalták -  közölte a hatóság. 
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!