Budapesten is az új kajaőrület, a poke

A hawaii étel, a poke a közelmúltban indult hódító útjára Európa-szerte, így nálunk is. A XI. kerületben, a Kelenföldi pályaudvarhoz közel, a Somogyi út 28. alatt található California Poké áprilisban nyitott meg, de akkor még csak rendelni lehetett tőlük. Júniustól viszont már személyesen is látogatható a food bar jellegű hely, ahol a hawaii konyha első számú különlegességének hazai viszonyokra adaptált verzióit kóstolhatjuk végig - írja a welovebudapest.com.

A poke a polinéz szigetvilág tradicionális ételcsodája, amit elsősorban Hawaiihoz köt az ember. Ránézésre „csak” egy saláta, de ne essünk tévedésbe. A poke elsősorban nem elő-, hanem bizony főétel – de előételként is fogyasztható –, hiába nyers szinte az egész, és hiába zöldségekkel teli a tál. A poke alapja a kockára vágott nyers hal és a hozzá passzoló rizs, amit zöldségekkel egészítenek ki és szószokkal dobnak fel. A poke eredetileg a vágási technikát jelenti, amivel a halat kockára szelik, ám később az egész tál megkapta a nevet. Amit még fontos elmondani az ételről: színességét az adja, hogy a zöldségeket nem összekeverve teszik bele, hanem kis adagokban egymás mellé helyezik el a tálban.



A California Pokét három, komoly gasztrós-vendéglátós múlttal rendelkező barát – köztük egy házaspár – nyitotta meg. Ők korábban kisebb-nagyobb éttermekben dolgoztak, és megjárták a külföldet is, évekig hajókon szolgáltak. A pokéval azonban már itthon találkoztak először, 2017-ben az egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező étteremben. Akkor gondoltak először arra, hogy itthon se lenne rossz egy pokés helyet nyitni. De aztán eltelt még két év, meg jött a koronavírus miatti leállás is, és ez elsősorban épp a vendéglátószektort érintette. Ám amint lehetett, idén nyáron, megnyitottak.



A California Poké még új szereplő a gasztroplaccon, egyelőre az építkezős szakaszban járnak, várják a fogyasztói visszajelzéseket és figyelnek. Tervezik a távoli jövőben további California Poké üzletek nyitását szerte a városban,


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.