Budapesten is az új kajaőrület, a poke

A hawaii étel, a poke a közelmúltban indult hódító útjára Európa-szerte, így nálunk is. A XI. kerületben, a Kelenföldi pályaudvarhoz közel, a Somogyi út 28. alatt található California Poké áprilisban nyitott meg, de akkor még csak rendelni lehetett tőlük. Júniustól viszont már személyesen is látogatható a food bar jellegű hely, ahol a hawaii konyha első számú különlegességének hazai viszonyokra adaptált verzióit kóstolhatjuk végig - írja a welovebudapest.com.

A poke a polinéz szigetvilág tradicionális ételcsodája, amit elsősorban Hawaiihoz köt az ember. Ránézésre „csak” egy saláta, de ne essünk tévedésbe. A poke elsősorban nem elő-, hanem bizony főétel – de előételként is fogyasztható –, hiába nyers szinte az egész, és hiába zöldségekkel teli a tál. A poke alapja a kockára vágott nyers hal és a hozzá passzoló rizs, amit zöldségekkel egészítenek ki és szószokkal dobnak fel. A poke eredetileg a vágási technikát jelenti, amivel a halat kockára szelik, ám később az egész tál megkapta a nevet. Amit még fontos elmondani az ételről: színességét az adja, hogy a zöldségeket nem összekeverve teszik bele, hanem kis adagokban egymás mellé helyezik el a tálban.



A California Pokét három, komoly gasztrós-vendéglátós múlttal rendelkező barát – köztük egy házaspár – nyitotta meg. Ők korábban kisebb-nagyobb éttermekben dolgoztak, és megjárták a külföldet is, évekig hajókon szolgáltak. A pokéval azonban már itthon találkoztak először, 2017-ben az egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező étteremben. Akkor gondoltak először arra, hogy itthon se lenne rossz egy pokés helyet nyitni. De aztán eltelt még két év, meg jött a koronavírus miatti leállás is, és ez elsősorban épp a vendéglátószektort érintette. Ám amint lehetett, idén nyáron, megnyitottak.



A California Poké még új szereplő a gasztroplaccon, egyelőre az építkezős szakaszban járnak, várják a fogyasztói visszajelzéseket és figyelnek. Tervezik a távoli jövőben további California Poké üzletek nyitását szerte a városban,


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.