Budapesten is az új kajaőrület, a poke

A hawaii étel, a poke a közelmúltban indult hódító útjára Európa-szerte, így nálunk is. A XI. kerületben, a Kelenföldi pályaudvarhoz közel, a Somogyi út 28. alatt található California Poké áprilisban nyitott meg, de akkor még csak rendelni lehetett tőlük. Júniustól viszont már személyesen is látogatható a food bar jellegű hely, ahol a hawaii konyha első számú különlegességének hazai viszonyokra adaptált verzióit kóstolhatjuk végig - írja a welovebudapest.com.

A poke a polinéz szigetvilág tradicionális ételcsodája, amit elsősorban Hawaiihoz köt az ember. Ránézésre „csak” egy saláta, de ne essünk tévedésbe. A poke elsősorban nem elő-, hanem bizony főétel – de előételként is fogyasztható –, hiába nyers szinte az egész, és hiába zöldségekkel teli a tál. A poke alapja a kockára vágott nyers hal és a hozzá passzoló rizs, amit zöldségekkel egészítenek ki és szószokkal dobnak fel. A poke eredetileg a vágási technikát jelenti, amivel a halat kockára szelik, ám később az egész tál megkapta a nevet. Amit még fontos elmondani az ételről: színességét az adja, hogy a zöldségeket nem összekeverve teszik bele, hanem kis adagokban egymás mellé helyezik el a tálban.



A California Pokét három, komoly gasztrós-vendéglátós múlttal rendelkező barát – köztük egy házaspár – nyitotta meg. Ők korábban kisebb-nagyobb éttermekben dolgoztak, és megjárták a külföldet is, évekig hajókon szolgáltak. A pokéval azonban már itthon találkoztak először, 2017-ben az egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező étteremben. Akkor gondoltak először arra, hogy itthon se lenne rossz egy pokés helyet nyitni. De aztán eltelt még két év, meg jött a koronavírus miatti leállás is, és ez elsősorban épp a vendéglátószektort érintette. Ám amint lehetett, idén nyáron, megnyitottak.



A California Poké még új szereplő a gasztroplaccon, egyelőre az építkezős szakaszban járnak, várják a fogyasztói visszajelzéseket és figyelnek. Tervezik a távoli jövőben további California Poké üzletek nyitását szerte a városban,


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.