Budapesten is az új kajaőrület, a poke

A hawaii étel, a poke a közelmúltban indult hódító útjára Európa-szerte, így nálunk is. A XI. kerületben, a Kelenföldi pályaudvarhoz közel, a Somogyi út 28. alatt található California Poké áprilisban nyitott meg, de akkor még csak rendelni lehetett tőlük. Júniustól viszont már személyesen is látogatható a food bar jellegű hely, ahol a hawaii konyha első számú különlegességének hazai viszonyokra adaptált verzióit kóstolhatjuk végig - írja a welovebudapest.com.

A poke a polinéz szigetvilág tradicionális ételcsodája, amit elsősorban Hawaiihoz köt az ember. Ránézésre „csak” egy saláta, de ne essünk tévedésbe. A poke elsősorban nem elő-, hanem bizony főétel – de előételként is fogyasztható –, hiába nyers szinte az egész, és hiába zöldségekkel teli a tál. A poke alapja a kockára vágott nyers hal és a hozzá passzoló rizs, amit zöldségekkel egészítenek ki és szószokkal dobnak fel. A poke eredetileg a vágási technikát jelenti, amivel a halat kockára szelik, ám később az egész tál megkapta a nevet. Amit még fontos elmondani az ételről: színességét az adja, hogy a zöldségeket nem összekeverve teszik bele, hanem kis adagokban egymás mellé helyezik el a tálban.



A California Pokét három, komoly gasztrós-vendéglátós múlttal rendelkező barát – köztük egy házaspár – nyitotta meg. Ők korábban kisebb-nagyobb éttermekben dolgoztak, és megjárták a külföldet is, évekig hajókon szolgáltak. A pokéval azonban már itthon találkoztak először, 2017-ben az egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező étteremben. Akkor gondoltak először arra, hogy itthon se lenne rossz egy pokés helyet nyitni. De aztán eltelt még két év, meg jött a koronavírus miatti leállás is, és ez elsősorban épp a vendéglátószektort érintette. Ám amint lehetett, idén nyáron, megnyitottak.



A California Poké még új szereplő a gasztroplaccon, egyelőre az építkezős szakaszban járnak, várják a fogyasztói visszajelzéseket és figyelnek. Tervezik a távoli jövőben további California Poké üzletek nyitását szerte a városban,


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.