Charity és a csokigyár

Lassan egy éve, hogy megnyitott a szekszárdi Kék Madár Alapítvány által megálmodott BeSweet Csokoládémanufaktúra, ahol megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő munkavállalók készítenek prémium csokoládékat. Az indulás óta nagyot fordult a világ az ott dolgozókkal: amellett, hogy számos új készséggel lettek gazdagabbak, ma már ők is elhiszik magukról, hogy többre képesek.

Vannak olyan embertársaink, akiknek nemcsak koronavírus idején, hanem egész életükben korlátozott lehetőségük volt arra, hogy azt csinálják, amiben igazán jók. Értük nyitotta meg kapuit tavaly júliusban a szekszárdi BeSweet Csokoládémanufaktúra, amely 18 megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékkal élő embernek adott lehetőséget egy teljesebb életre. Ami sokaknak „csak egy munka”, az a BeSweet munkavállalóinak egy valóra vált álom: az üzemben átélt sikerélmények hatására ma már mindannyian tudják, hogy jóval többre képesek, mint amit korábban gondoltak magukról.

„Képzeld Andreám, már le tudom írni a BeSweetet! – mesélte nagy örömmel Erzsike, az üzem egyik dolgozója Mészáros Andreának, a BeSweet ügyvezetőjének. Hozzátette: „Minden este beírom a Google-ba a BeSweetet és megnézem a honlapot. És már tudom fejből, hogy kell írni.”

A BeSweet Csokoládémanufaktúra egy kihívásokkal teli időszakban indult útjára, mégis rövid idő alatt előkelő helyet szerzett magának a gasztroturizmus hazai térképén: a koronavírus hatására sokan választották utazási célpontjuknak Szekszárdot és keresték fel a látogatóközpontot a tavalyi évben. A helyszín hamar a táborozó gyermekek, valamint a környéken kiránduló családok kedvence lett – olyannyira, hogy a korlátozások bevezetése előtt már-már megszokott volt, hogy néhány óra alatt elfogytak a csokoládékészítő workshopokra szóló jegyek.



A BeSweet Csokoládémanufaktúra népszerűsége egészen új kapukat nyitott az ott dolgozók előtt: álmukban sem gondolták volna, hogy munkájuknak köszönhetően egy nap a televízióban láthatják magukat viszont, vagy, hogy sok-sok ember előtt beszélhetnek nyilvánosan. Ahogyan azt sem, hogy még a boltban is megállítják majd őket, hogy meséljenek az üzemről.

Az üzem munkatársainak minden okuk megvan az ünneplésre, hiszen hosszú idő után először újra együtt lehetnek. A koronavírus ugyanis nemcsak a BeSweet népszerű workshopjait és rendezvényeit lehetetlenítette el, hanem a mindennapi működés elé is komoly akadályokat gördített: az üzem egy időre bezárt, majd csak időszakosan működött korlátozott létszámmal, amit különösen nehezen viseltek a dolgozók, hiszen átmenetileg megszűnt számukra a megszokott társaság és munka.

„Bár számos megpróbáltatással néztünk szembe működésünk első évében, mégis sok-sok szép emléket őrzünk az elmúlt 12 hónapról. Indulásunk óta összesen 30 terméket dobtunk piacra és elindítottuk webshopunkat is, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend. De a legfontosabb eredmény, amit elértünk az mégis az, hogy dolgozóink önbizalmat merítettek sikerélményeikből és közösen képesek voltunk átvészelni ezt a rendhagyó helyzetet, ami még jobban összekovácsolta a már így is szuper kis csapatunkat.Munkavállalóink példaértékű türelemről és optimizmusról tettek tanúságot a várakozási idő alatt, ami miatt nagyon büszkék vagyunk rájuk”– nyilatkozta Mészáros Andrea, a BeSweet Csokoládémanufaktúra ügyvezetője.

Annyi bizonyos, hogy új termékekből, rendezvényekből és lelkesedésből a továbbiakban sem lesz hiány: a BeSweet Csokoládémanufaktúrát működtető Kék Madár Alapítvány azt a célt tűzte ki maga elé, hogy még élményközpontúbbá teszi a látogatóközpontot a jövőben, de a tervek között szerepel még a viszonteladói bázis kiszélesítése is.

Akik szeretnék megtapasztalni, mekkora odaadással és igyekezettel készülnek a csokigyár ínycsiklandó termékei, azoknak érdemes lesz felkeresniük a látogatóközpontot július 5. és 11. között, amikor is számos kedvezménnyel és programmal várják az érdeklődőket a BeSweet egy éves születésnapja alkalmából.


Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.