Charity és a csokigyár

Lassan egy éve, hogy megnyitott a szekszárdi Kék Madár Alapítvány által megálmodott BeSweet Csokoládémanufaktúra, ahol megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő munkavállalók készítenek prémium csokoládékat. Az indulás óta nagyot fordult a világ az ott dolgozókkal: amellett, hogy számos új készséggel lettek gazdagabbak, ma már ők is elhiszik magukról, hogy többre képesek.

Vannak olyan embertársaink, akiknek nemcsak koronavírus idején, hanem egész életükben korlátozott lehetőségük volt arra, hogy azt csinálják, amiben igazán jók. Értük nyitotta meg kapuit tavaly júliusban a szekszárdi BeSweet Csokoládémanufaktúra, amely 18 megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékkal élő embernek adott lehetőséget egy teljesebb életre. Ami sokaknak „csak egy munka”, az a BeSweet munkavállalóinak egy valóra vált álom: az üzemben átélt sikerélmények hatására ma már mindannyian tudják, hogy jóval többre képesek, mint amit korábban gondoltak magukról.

„Képzeld Andreám, már le tudom írni a BeSweetet! – mesélte nagy örömmel Erzsike, az üzem egyik dolgozója Mészáros Andreának, a BeSweet ügyvezetőjének. Hozzátette: „Minden este beírom a Google-ba a BeSweetet és megnézem a honlapot. És már tudom fejből, hogy kell írni.”

A BeSweet Csokoládémanufaktúra egy kihívásokkal teli időszakban indult útjára, mégis rövid idő alatt előkelő helyet szerzett magának a gasztroturizmus hazai térképén: a koronavírus hatására sokan választották utazási célpontjuknak Szekszárdot és keresték fel a látogatóközpontot a tavalyi évben. A helyszín hamar a táborozó gyermekek, valamint a környéken kiránduló családok kedvence lett – olyannyira, hogy a korlátozások bevezetése előtt már-már megszokott volt, hogy néhány óra alatt elfogytak a csokoládékészítő workshopokra szóló jegyek.



A BeSweet Csokoládémanufaktúra népszerűsége egészen új kapukat nyitott az ott dolgozók előtt: álmukban sem gondolták volna, hogy munkájuknak köszönhetően egy nap a televízióban láthatják magukat viszont, vagy, hogy sok-sok ember előtt beszélhetnek nyilvánosan. Ahogyan azt sem, hogy még a boltban is megállítják majd őket, hogy meséljenek az üzemről.

Az üzem munkatársainak minden okuk megvan az ünneplésre, hiszen hosszú idő után először újra együtt lehetnek. A koronavírus ugyanis nemcsak a BeSweet népszerű workshopjait és rendezvényeit lehetetlenítette el, hanem a mindennapi működés elé is komoly akadályokat gördített: az üzem egy időre bezárt, majd csak időszakosan működött korlátozott létszámmal, amit különösen nehezen viseltek a dolgozók, hiszen átmenetileg megszűnt számukra a megszokott társaság és munka.

„Bár számos megpróbáltatással néztünk szembe működésünk első évében, mégis sok-sok szép emléket őrzünk az elmúlt 12 hónapról. Indulásunk óta összesen 30 terméket dobtunk piacra és elindítottuk webshopunkat is, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend. De a legfontosabb eredmény, amit elértünk az mégis az, hogy dolgozóink önbizalmat merítettek sikerélményeikből és közösen képesek voltunk átvészelni ezt a rendhagyó helyzetet, ami még jobban összekovácsolta a már így is szuper kis csapatunkat.Munkavállalóink példaértékű türelemről és optimizmusról tettek tanúságot a várakozási idő alatt, ami miatt nagyon büszkék vagyunk rájuk”– nyilatkozta Mészáros Andrea, a BeSweet Csokoládémanufaktúra ügyvezetője.

Annyi bizonyos, hogy új termékekből, rendezvényekből és lelkesedésből a továbbiakban sem lesz hiány: a BeSweet Csokoládémanufaktúrát működtető Kék Madár Alapítvány azt a célt tűzte ki maga elé, hogy még élményközpontúbbá teszi a látogatóközpontot a jövőben, de a tervek között szerepel még a viszonteladói bázis kiszélesítése is.

Akik szeretnék megtapasztalni, mekkora odaadással és igyekezettel készülnek a csokigyár ínycsiklandó termékei, azoknak érdemes lesz felkeresniük a látogatóközpontot július 5. és 11. között, amikor is számos kedvezménnyel és programmal várják az érdeklődőket a BeSweet egy éves születésnapja alkalmából.


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.