Cirok: Megreformálhatja a sörpiacot?

A gluténmentes élelmiszerek iránti mind nagyobb igény, és a reformétrend egyre népesebb tábora miatt terjed a cirok alkalmazása a humánélelmiszer-termelésben. A világ más tájain fogyasztott, de Európában jobbára ipari alapanyagként, esetleg takarmányként ismert cirok népszerűsége rohamosan nő, és néhány éven belül az egyik legkeresettebb reformalapanyag lehet.

Tavaly átlépte a kétezer tonnás lélektani határt a fehér cirok humán élelmezésben való felhasználása az Európai Unió 28 országában – közölte lapunkkal a Sorghum ID francia szervezet, amely a ciroktermesztők érdekeit képviseli. Az egyelőre szerény állomás valóban szimbolikusnak mondható, ám a jelek szerint a következő lépcsőfokok megmászása már nem tart sokáig az egyre népszerűbb növénynek. A cirok felhasználása ugyanis rohamosan terjed Európában, és az ipari, valamint takarmányként való alkalmazás mellett mindinkább fel-feltűnik reformélelmiszerek alapanyagaként is. Az emberi élelmezésben világszinten Afrika jár az élen, Európa tudatosabb fogyasztói rétege pedig leginkább az újdonságokra mindig nyitott Németországban, ezt követően pedig Olaszországban, Hollandiában és Spanyolországban érdeklődik a ciroktermékek iránt.

Világszinten már más a helyzet: amit Európa trendsetter és tudatos vásárlói újratanulnak, az Afrikában, valamint Ázsiában, Ausztráliában és az amerikai kontinens egészén is hódít. A cirok a világ ötödik legtöbbet termelt szántóföldi gabonaféléje, a globális termelés mára meghaladja a 60 millió tonnát. A legnagyobb előállítók között van az Egyesült Államok, Szudán, Nigéria, Mexikó, valamint India és Argentína. A világtermelés mintegy 35 százaléka, tehát több mint 20 millió tonna kerül emberi fogyasztásra, a többit javarészt állati takarmányként hasznosítják. A humán felhasználás azonban várhatóan jelentősen nőni fog az elkövetkező években. Ami ugyanis korábban az afrikai népek hagyományos étrendje volt, az az egyik legújabb és feltehetően nagy jövő előtt álló táplálkozási trend Európában.

A gluténmentes élelmiszerek iránti egyre növekvő igény a fejlett országokban mind újabb alapanyagokat és recepteket követel meg. A cirok gluténmentes volta, és jó ipari hasznosíthatósága, egyszerű kezelhetősége különösen alkalmas alapanyaggá teszi ezen a piacon.

Az élelmiszerként való felhasználásban szinte kizárólag a fehér magvú cirok tör előre, mivel az ebből készült liszt nagyon hasonlít színében és állagában is a búzalisztre, vagyis a szokásos élelmiszereink állaga és színe lényegében nem változik meg, ha a búzalisztet cirokliszttel helyettesítjük. Ezalól kivételek a sütőipari termékek, az eltérő fehérjetartalom miatt ugyanis nem helyettesíthető a búzaliszt. A sörgyártás ugyanakkor kiválóan működik cirokkal. A fehér ciroklisztnek ráadásul nincs is jellegzetes, szokatlan íze, amely elriaszthatná a vásárlókat.

A cirok a humán élelmezésben leginkább tortillaként, kekszként, pizzatésztaként jelenik meg számos felhasználási lehetősége mellett, ám egyre többször használják adalékanyagként is a búzaliszt helyettesítésére. Az egyelőre kézműves sörfőzdék által szerte Európában, például Olaszországban főzött és értékesített ciroksör előtt is nagy jövő állhat, részben gluténmentes mivolta, diétás jellege, részben pedig az általános kézműves sörreneszánsz miatt.

Forrás: Store Insider


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.