Cirok: Megreformálhatja a sörpiacot?

A gluténmentes élelmiszerek iránti mind nagyobb igény, és a reformétrend egyre népesebb tábora miatt terjed a cirok alkalmazása a humánélelmiszer-termelésben. A világ más tájain fogyasztott, de Európában jobbára ipari alapanyagként, esetleg takarmányként ismert cirok népszerűsége rohamosan nő, és néhány éven belül az egyik legkeresettebb reformalapanyag lehet.

Tavaly átlépte a kétezer tonnás lélektani határt a fehér cirok humán élelmezésben való felhasználása az Európai Unió 28 országában – közölte lapunkkal a Sorghum ID francia szervezet, amely a ciroktermesztők érdekeit képviseli. Az egyelőre szerény állomás valóban szimbolikusnak mondható, ám a jelek szerint a következő lépcsőfokok megmászása már nem tart sokáig az egyre népszerűbb növénynek. A cirok felhasználása ugyanis rohamosan terjed Európában, és az ipari, valamint takarmányként való alkalmazás mellett mindinkább fel-feltűnik reformélelmiszerek alapanyagaként is. Az emberi élelmezésben világszinten Afrika jár az élen, Európa tudatosabb fogyasztói rétege pedig leginkább az újdonságokra mindig nyitott Németországban, ezt követően pedig Olaszországban, Hollandiában és Spanyolországban érdeklődik a ciroktermékek iránt.

Világszinten már más a helyzet: amit Európa trendsetter és tudatos vásárlói újratanulnak, az Afrikában, valamint Ázsiában, Ausztráliában és az amerikai kontinens egészén is hódít. A cirok a világ ötödik legtöbbet termelt szántóföldi gabonaféléje, a globális termelés mára meghaladja a 60 millió tonnát. A legnagyobb előállítók között van az Egyesült Államok, Szudán, Nigéria, Mexikó, valamint India és Argentína. A világtermelés mintegy 35 százaléka, tehát több mint 20 millió tonna kerül emberi fogyasztásra, a többit javarészt állati takarmányként hasznosítják. A humán felhasználás azonban várhatóan jelentősen nőni fog az elkövetkező években. Ami ugyanis korábban az afrikai népek hagyományos étrendje volt, az az egyik legújabb és feltehetően nagy jövő előtt álló táplálkozási trend Európában.

A gluténmentes élelmiszerek iránti egyre növekvő igény a fejlett országokban mind újabb alapanyagokat és recepteket követel meg. A cirok gluténmentes volta, és jó ipari hasznosíthatósága, egyszerű kezelhetősége különösen alkalmas alapanyaggá teszi ezen a piacon.

Az élelmiszerként való felhasználásban szinte kizárólag a fehér magvú cirok tör előre, mivel az ebből készült liszt nagyon hasonlít színében és állagában is a búzalisztre, vagyis a szokásos élelmiszereink állaga és színe lényegében nem változik meg, ha a búzalisztet cirokliszttel helyettesítjük. Ezalól kivételek a sütőipari termékek, az eltérő fehérjetartalom miatt ugyanis nem helyettesíthető a búzaliszt. A sörgyártás ugyanakkor kiválóan működik cirokkal. A fehér ciroklisztnek ráadásul nincs is jellegzetes, szokatlan íze, amely elriaszthatná a vásárlókat.

A cirok a humán élelmezésben leginkább tortillaként, kekszként, pizzatésztaként jelenik meg számos felhasználási lehetősége mellett, ám egyre többször használják adalékanyagként is a búzaliszt helyettesítésére. Az egyelőre kézműves sörfőzdék által szerte Európában, például Olaszországban főzött és értékesített ciroksör előtt is nagy jövő állhat, részben gluténmentes mivolta, diétás jellege, részben pedig az általános kézműves sörreneszánsz miatt.

Forrás: Store Insider


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.