Cirok: Megreformálhatja a sörpiacot?

A gluténmentes élelmiszerek iránti mind nagyobb igény, és a reformétrend egyre népesebb tábora miatt terjed a cirok alkalmazása a humánélelmiszer-termelésben. A világ más tájain fogyasztott, de Európában jobbára ipari alapanyagként, esetleg takarmányként ismert cirok népszerűsége rohamosan nő, és néhány éven belül az egyik legkeresettebb reformalapanyag lehet.

Tavaly átlépte a kétezer tonnás lélektani határt a fehér cirok humán élelmezésben való felhasználása az Európai Unió 28 országában – közölte lapunkkal a Sorghum ID francia szervezet, amely a ciroktermesztők érdekeit képviseli. Az egyelőre szerény állomás valóban szimbolikusnak mondható, ám a jelek szerint a következő lépcsőfokok megmászása már nem tart sokáig az egyre népszerűbb növénynek. A cirok felhasználása ugyanis rohamosan terjed Európában, és az ipari, valamint takarmányként való alkalmazás mellett mindinkább fel-feltűnik reformélelmiszerek alapanyagaként is. Az emberi élelmezésben világszinten Afrika jár az élen, Európa tudatosabb fogyasztói rétege pedig leginkább az újdonságokra mindig nyitott Németországban, ezt követően pedig Olaszországban, Hollandiában és Spanyolországban érdeklődik a ciroktermékek iránt.

Világszinten már más a helyzet: amit Európa trendsetter és tudatos vásárlói újratanulnak, az Afrikában, valamint Ázsiában, Ausztráliában és az amerikai kontinens egészén is hódít. A cirok a világ ötödik legtöbbet termelt szántóföldi gabonaféléje, a globális termelés mára meghaladja a 60 millió tonnát. A legnagyobb előállítók között van az Egyesült Államok, Szudán, Nigéria, Mexikó, valamint India és Argentína. A világtermelés mintegy 35 százaléka, tehát több mint 20 millió tonna kerül emberi fogyasztásra, a többit javarészt állati takarmányként hasznosítják. A humán felhasználás azonban várhatóan jelentősen nőni fog az elkövetkező években. Ami ugyanis korábban az afrikai népek hagyományos étrendje volt, az az egyik legújabb és feltehetően nagy jövő előtt álló táplálkozási trend Európában.

A gluténmentes élelmiszerek iránti egyre növekvő igény a fejlett országokban mind újabb alapanyagokat és recepteket követel meg. A cirok gluténmentes volta, és jó ipari hasznosíthatósága, egyszerű kezelhetősége különösen alkalmas alapanyaggá teszi ezen a piacon.

Az élelmiszerként való felhasználásban szinte kizárólag a fehér magvú cirok tör előre, mivel az ebből készült liszt nagyon hasonlít színében és állagában is a búzalisztre, vagyis a szokásos élelmiszereink állaga és színe lényegében nem változik meg, ha a búzalisztet cirokliszttel helyettesítjük. Ezalól kivételek a sütőipari termékek, az eltérő fehérjetartalom miatt ugyanis nem helyettesíthető a búzaliszt. A sörgyártás ugyanakkor kiválóan működik cirokkal. A fehér ciroklisztnek ráadásul nincs is jellegzetes, szokatlan íze, amely elriaszthatná a vásárlókat.

A cirok a humán élelmezésben leginkább tortillaként, kekszként, pizzatésztaként jelenik meg számos felhasználási lehetősége mellett, ám egyre többször használják adalékanyagként is a búzaliszt helyettesítésére. Az egyelőre kézműves sörfőzdék által szerte Európában, például Olaszországban főzött és értékesített ciroksör előtt is nagy jövő állhat, részben gluténmentes mivolta, diétás jellege, részben pedig az általános kézműves sörreneszánsz miatt.

Forrás: Store Insider


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.