Csak a csoki

Ó, csokoládérajongók, lám felvirradt néktek, a csoki nem csak, hogy finom, de a bőrötöknek is jót tesz, illetve elmétekre is üdvös hatást gyakorol. Az írás a The Telegraph cikkének köszönheti születését.

A csokoládé tkp. pazar kényelmi étel, amely stresszhatás esetén készenlétben várja, hogy utánanyúljunk, életünk hullámvölgyeiben megbízható vigaszt nyújt számunkra, illetve pozitívabb kondíciók mellett romanticizáló hatással bír, ha van ilyen szó. De vajon egészséges -e?

Ha két orcára zabáljuk, nyilván nem az. Van azonban a jó csokoládé – ti. a min. kb. 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé – fogyasztásának néhány hatása, amely egészségügyileg immár orvosok által is bizonyítottan hasznos a szervezetünknek. Mint azt idáig a tudósok kiderítették, a csokoládé jó a szívnek, a vérkeringésnek és az agyunknak is, illetve bizonyos sejtések alapján több egészségügyi kihívás (pl. autizmus, elhízás, cukorbetegség, Alzheimer-kór, sőt, általában az öregedés) esetén is előnyös folyamatokat indíthat el.

Következzék hát a minőségi csokoládé elfogyasztásának tíz pozitív és az orvostudomány által is alátámasztott hozadéka:

1. Jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek
Egy friss tanulmány szerint az étcsokoládé segít visszaállítani az erek rugalmasságát, és megakadályozza, hogy a vérsejtek a véredények falához tapadjanak. Mind ezekkel az artériák eltömődését segít megelőzni a finomság.

2. Csökkenti a szélütés kialakulásának esélyét
Finnországi tudósok kutatásaiban a csokoládéfogyasztó vizsgálati alanyok esetében 17 százalékkal volt kisebb a szélütés előfordulásának esélye, ami elképesztő adat.

3. Ásványi anyagokban gazdag
A jó csoki (70+%-os) tobzódik a káliumhoz, cinkhez és szelénhez hasonló, jótékony hatású ásványi anyagokban. Ez utóbbi ételből 100 gramm ugyanakkor az ajánlott napi vasbevitel  67 százalékát is fedezi.


4. Csökkenti a koleszterinszintet
A kakaófogyasztás a vizsgálatok szerint csökkenti a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét, valamint növeli a „jó” koleszterin (HDL) előfordulását a szervezetben, amely így visszafogja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

5. Jó a bőrnek
Az étcsokoládéban fellelhető flavonolok megvédhetik a bőrt a Nap károsító hatásaival szemben (azért mindenképpen használjunk továbbra is napkrémet!).

6. Segíthet a fogyásban
Egy Will Clower nevű neurológus szerint, ha étkezés előtt 20 perccel egy kocka „jó” csokit hagyunk a nyelvünkön szétolvadni, kisvártatva bizonyos agyi hormonjaink a következő szavak kiejtésére fognak ösztökélni bennünket: „Tele vagyok.” Mind emiatt állítólag kevesebbet fogunk enni. Az étkezést követően egy hasonló, kicsiny beavatkozás a hírek szerint a nassolástól fog megvédeni minket.

7. Jó az anyának és a babának
Egy szintén finnországi kutatás azt mutatta ki, hogy a csoki csillapította a stresszt a várandós hölgyek körében, és az ilyen anyukák gyerekei többet mosolyogtak, mint a csokoládéval-nem-élő társaik utódai.


8. Megelőzheti a diabéteszt
Talán furcsán hangzik, de a vizsgálatok alapján a kakaó javíthatja az inzulinérzékenységet. A mértékkel majszolt étcsokoládé ennek köszönhetően elodázhatja, illetve megelőzheti a cukorbetegség kialakulását.

9. Az agy működésére nézve is kedvező
A flavanolok bizonyos sejtések szerint az idősebb emberek memóriazavarait enyhíthetik, továbbá az étcsokoládé gyulladáscsökkentő hatása az agyrázkódáshoz hasonló sérülések kezelésében is az orvosok segítségére lehet.

10. A csokitól jobb lesz a közérzetünk
A csokoládé feniletilamint tartalmaz (PEA); ezt a vegyületet például szerelembe esés folyamán szokta még előállítani a gondolkodásért felelős szervünk. A PEA az agyunkat endorfintermelésre sarkallja, amely fehérjék boldogságunk kiteljesítésében nyújtanak segédkezet szervezetünknek.

No comment.

Illetve csak annyi, hogy azért fő a mértékletesség.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.