Csak skót whisky nevében szerepelhet a „Glen” szó

A hamburgi fellebbviteli bíróság egyik közelmúltbeli végzése szerint nem nevezheti Glen Buchenbachnak saját gyártású whiskyjét egy német szeszfőzde, mivel az nem skót whisky.

Egy kilenc éves pert lezáró, jogerős ítélet alapján nem hívhatja többé Glen Buchenbachnak házasítatlan malátawhiskyjét egy Waldhorn nevű, német szeszfőzde.

A vállalat ellen a Scotch Whisky Association (SWA) 2013-ban azért indított eljárást, mert ugyan a németországi termék címkéjén a származási ország félreérthetetlenül fel van tüntetve, a felperesek szerint a „Glen”* szócska a gyártás helyével kapcsolatban így is sokakat megtéveszthet.

Jóllehet, 2019-ben egy hamburgi törvényszék az SWA-nak egyszer már igazat adott abban, hogy az ital nevét meg kell változtatni, a Waldhorn fellebbezett a döntés ellen. A lepárló a lépést azzal indokolta, hogy bizonyos felmérések szerint kevés fogyasztó talál közvetlen kapcsolatot a „Glen” kifejezés és a skót whiskyk között.

Amint az az SWA honlapján 2022. január 20-án publikált egyik közleményből is kiderül, a szeszfőzde jogi erőfeszítései ellenére a hamburgi fellebbviteli bíróság végül is helyben hagyta a 2019-es határozatot.

„Az SWA mindig következetesen fellépett annak érdekében, hogy a globális piacainkon megakadályozza a skót származásra utaló jelzések használatát azokon a whiskyken, amelyek nem skót whiskyk – mondta Alan Park, a szervezet jogi ügyekért felelős igazgatója. – Mindez létfontosságú ahhoz, hogy Skócia nemzeti italát megvédjük, valamint elrettentő azok számára, akik kihasználják a skót whisky minőségének hírnevét, és potenciálisan félrevezetik a fogyasztókat. A Glen Buchenbach névvel szembeni érvelésünk a bíróságnak egyértelmű és meggyőző bizonyítékot szolgáltatott arra vonatkozóan, hogy a »Glen« szó szorosan Skóciához és a skót whiskyhez kapcsolódik, és az egyetlen indok, amiért a »Glen« szót egy német whisky nevében érdemes lehet felhasználni, az a kifejezés világos kapcsolata a skót whiskyvel.”

 

* A „glen” magyarul „völgyet” jelent. A skót márkák neve azért tartalmazza olyan gyakran ezt a szót, mivel összetevőik általában különböző völgyekből származnak.

Forrás: Whiskey Raiders / Store Insider


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.