Csillag Richárd megy az ifjúsági szakács vébére

Csillag Richárd, a Lokal47 (Kéthely, Kristinus Borbirtok) fiatal séfje képviselheti hazánkat október 7-én a Mexikóvárosban megrendezésre kerülő ifjúsági szakács világbajnokságon (Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2022). A nemzetközi megmérettetés nemzeti döntőjét 2022. május 3-án rendezte meg 27. alkalommal a magyar Chaine Egyesület a METRO Gasztroakadémián - tájékoztatta lapunkat a társaság.  

A versenyzőknek nem egy előre kitalált és jól begyakorolt menüsort, hanem nehezítésképpen a verseny kezdetén ismertetett meglepetéskosár – black box - alapanyagaiból kellett 3 óra alatt, 3 főre, egy 3 fogásból álló menüsort (előétel, főétel, desszert) elkészíteniük.
 
A versenyhez a helyszínen kapott friss alapanyagokat a horeca szektor megbízható partnereként az eseményt hosszú évek óta támogató METRO biztosította. A hozzávalók közül az idei évben a meglepetéskosárból fácánt, vöröstonhal filét, avokádót, jalapeno paprikát, koriandert, lime-ot, kukoricát és érett mangót kellett kötelezően használniuk az ifjú séfeknek az általuk eltervezett 3 fogás (előtel, főétel, desszert) elkészítéséhez. A megálmodott ínyencfogásokhoz az egyéb friss alapanyagokat a fiatal séfek a budaörsi METRO zöldség-gyümölcs osztályán helyben, maguk válogatták össze. Az ételek elkészítéséhez a Thermomix készülékeket a Minikonyha Kft. biztosította.


 
A verseny technikai igazgatója: Kovács Lázár (Lázár Chef), aki kóstoló zsűritagként és a magyar versenyző felkészítőjeként maga is részt fog venni a mexikói világbajnokságon.
A konyhai zsűri tagjai: Barka Áron, Sándor Dénes
A kóstoló zsűri tagjai: Pintér Katalin (Chaine Egyesület elnöke), Ádám Csaba, Bicsár Attila, Pesti István, Segal Viktor

 

A konyhai zsűrizés szempontjai: főzési technika, alapanyagok gazdaságos felhasználása, tisztaság, időtakarékosság. A kóstoló zsűrizés szempontjai: ízhatás, megjelenés-tálalás, eredetiség. A zsűri azt is értékelte, hogy az adott termékek mennyiségével hogyan gazdálkodtak a versenyzők.
 
Jeunes Chefs Rôtisseurs Szakácsverseny 2022. évi dobogósai:

1. helyezett: Csillag Richárd, a Lokal47 ifjú szakácsa, aki képviseli Magyarországot a 2022. október 7-én Mexikóban megrendezésre kerülő világbajnokságon.
 
A győztes menüsor:
Előétel: Tormás spárga saláta, avokádó pép, tonhal
Főétel: Sült fácán, hagymakrémmel töltött saláta, chilis kukorica
Desszert: Mangó mille-feuille


 
2. helyezett: Huang Baoshan, Kert Bisztro
3. helyezett: Tóth Gergő, Vakvarjú Csónakház Étterem
 
A versenyzőket az oklevelek mellett a Világszervezet Párizsi Központjából érkezett díszes medálokkal és az Extrametál cég közvetítésével Wüsthof késkészlettel jutalmazták.

A zsűri külön dicséretben részesítette a dobogósokat, tekintettel arra, hogy az elmúlt évek versenyeinek a legszínvonalasabb desszertjeit készítették el, a cukrász pályán is kiemelkedő teljesítményt nyújtva, továbbá a konyhai munkájuk is kiemelkedő volt.



Érdemes követni az ambiciózus fiatal séfek pályafutását, hiszen a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition nem egyszer bizonyult már a Bocuse d’Or előszobájának.

Fotók: Földi Réka


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.