A kétezres évek elején Szentesi József fedezte fel újra őseink elfeledett szőlőfajtáit, és a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetéből hozott
10 fehér- és 10 kékszőlő fajtával létrehozott kísérleti ültetvényén tapasztalta ki ezek pozitív és negatív tulajdonságait.

Nem csak felkutatta az erre vonatkozó szakirodalmat, de tapasztalatait, majd később a régi magyar fajták szőlőoltványait is megosztotta az érdeklődő borászokkal. Ennek köszönhető, hogy míg húsz évvel ezelőtt csak néhányan foglalkoztak ezzel a témával,
mára az ország különböző borvidékein néhány tucat borász telepített ezekből a szőlőfajtákból.
A közös érdeklődés révén több borász évek óta rendszeresen találkozik, közösen kóstolnak, együtt gondolkodnak, és ennek eredményeként februárban megalapították a Régi Magyar Szőlőfajtákért Egyesületet. Ebben a közösségi formában lehetőségük lesz a jövőben ezeknek a szőlőfajtáknak nagyobb támogatottságot biztosítani, a közös célokat pedig szervezettebben megvalósítani.

Az egyesületnek több célja is van, amiről a tagok szívesen mesélnek a közös munkájuk első mérföldkövének számító Régi magyar fajták – Nagykóstolón, amit május 8-án tartanak a II. kerületi Szent Angéla Gimnáziumban. Itt közel 50 bort kóstolhatnak meg az érdeklődők, és találkozhatnak a borászokkal is.