Dankó Pista Emléknap: turisták által látogatott helyeken szól majd a cigányzene

Idén is meghirdették a Muzsikáló Magyarország programot, amelynek célja a hagyományos magyar kávéházi, éttermi cigányzene megőrzése és népszerűsítése.

Az 1,1 milliárd forint keretösszegű támogatás várhatóan mintegy 500 cigányzenész négy havi vendéglátóhelyi foglalkoztatását segíti, egyben erősíti a pályázatban részt vevő éttermek, kávézók vonzerejét is.

Idén második alkalommal rendezik meg majd a Dankó Pista Emléknapot. Június 14-én mintegy 100 cigányzenekar varázsolja majd el játékával Budapest vendéglátóhelyeinek teraszain közönségét. Idén várhatóan bővül a program helyszínkínálata:

júniustól az ország főbb turistaérkezési csomópontjain, illetve egyes fővárosi turisztikai attrakciók közelében muzsikaszó hívja majd fel a turisták figyelmét hazánk egyedi attrakciójára.     

Lakatos Miklós és zenekara
Lakatos Miklós és zenekara
Fotó: Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt

A turisztikai főszezonban − június 2. és szeptember 28. között − heti 4 nap, napi 3 órán keresztül muzsikálnak a programban résztvevő zenekarok a vendéglátóhelyeken. 

Idén a Muzsikáló Magyarország új elemmel is bővül. A tervek szerint

júniustól az ország főbb turistaérkezési csomópontjain, illetve egyes fővárosi turisztikai attrakciók közelében is élő cigánymuzsika fogadja majd az utazókat.

A cél, hogy már az országba érkezés pillanatától megjelenjen a tradicionális magyar zenei élmény, és a turisták egyúttal információt kapjanak arról, mely vendéglátóhelyeken találkozhatnak a program kínálatával.

A program kiemelt rendezvénye idén is a Dankó Pista Emléknap lesz, amelyre június 14-én kerül sor. A világhírű prímás születésnapjához igazodva főváros-szerte több mint 100 cigányzenekar tölti meg zenével a vendéglátóhelyek teraszait. Az esemény célja nemcsak az emlékezés, hanem az is, hogy a műfaj szerelmesei és új felfedezői személyesen találkozhassanak az élő muzsika élményével.

 


Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.