Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

A budai Ponty utcában található UMO Étterem teraszán mától belobban a grillben tűz és kezdetét veszi egy egész nyáron át tartó dél-amerikai kulináris utazás, ahol minden hónapban más és más dél-amerikai ország kulináris csemegéivel várják a vendégeket.

A Molnár Fanni, tulajdonos - üzletvezető és a kolumbiai származású José Guerrero, kutató- fejlesztő séf baszkföldi találkozásából létrejött, a Michelin kalauz által is ajánlott, UMO Étterem mától megnyitja teraszát a dél-amerikai hangulatra és ízekre vágyó vendégek számára.

A budai Ponty utcában található étterem mára szinte teljes egészében dél-amerikai séfekből álló csapatának nem más a küldetése, minthogy megmutassák, a grill, mint konyhaművészeti ág határtalan, de természetes világát (erre utal a névválasztás is, a spanyol UMO szó jelentése füst).

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.

Robi, Pablo és Fanni:  a menedzsment
Robi, Pablo és Fanni: a menedzsment
Fotó: UMO

Fókuszban az érzelmek

Az UMO latin-amerikai konyhája túllép a hagyományosnak gondolt „guacamole és tacos” párosán, hiszen sokan nem tudják, de a valódi latin-amerikai konyha az érzelmekről szól - Argentínától Mexikóig rengeteg alapanyag, ökoszisztéma és kultúra van, ettől tud ennyire változatos lenni a gasztronómia.

Az UMO egyedisége az emberi értékekben és a lélek ízeiben rejlik, ahol minden dél-amerikai séfnek megvan a maga egyénisége és története. Ezeknek a történeteknek, hagyományoknak, tradícióknak és természetesen a kiváló alapanyagoknak az ötvözetéből születnek az étterem ételei, mint például a nyitás óta az étlapon szereplő, örökérvényű Ceviche Manabita, ami az ecuadori származású Xavier (az UMO egyik séfje) nagyszüleinek titkos receptje alapján készül.

Az étlapon szereplő ételek (hús, hal és vegetáriánus) kivétel nélkül szabad tűzön készülnek és természetesen ízharmóniában hozzájuk illő dél-amerikai borok és különleges latin koktélok közül választhatnak a vendégek.

“Tűz, víz, föld, levegő – ezek az UMO alkotó elemei, nélkülük nem létezne a füst. Ráadásul maga a négy alapelem sem létezhet önmagában, folyamatosan kölcsönhatásban vannak egymással, minden organizmusnak ez az alapja. A tűz a grill miatt is nagyon fontos része az UMO-nak; a föld pedig, amiből az alapanyagokat nyerjük, a hazai termékeket is jelenti.” 

- magyarázza Molnár Fanni, tulajdonos és üzletvezető.

A kolumbiai származású kutató és fejlesztő séf, José Guerrero számára pedig szinte mindennél fontosabb volt, hogy az étteremi alapanyagok terén magyar kistermelői alternatívákat is használjanak a dél-amerikai alapanyagok mellett, ezzel fenntartható módon hatást gyakorolva a helyi magyar kistermelői gazdálkodására.

Ecuador menü
Ecuador menü
Fotó: UMO

“Az UMO a kulináris örökségünkről, az ízek harmóniájáról, a különleges konyhatechnikákról és a személyes, családi gyökereinkről szól.”

- vallja Jose Guerrero, kutató-fejlesztő séf.

Az UMO csapata küldetésének tartja, hogy megmutassa a különböző latin-amerikai országok gasztronómiájának varázsát, ezért havonta egy újabb dél-amerikai ország ételei kerülnek az étlapra. Elsőként Peru kulináris örökségével találkozhatnak a vendégek, megismerhetik a perui konyha japán fuzionális érintettségét, ami a helyi tradíciókat és alapanyagokat öleli fel.

Az egyedülálló étterem 60 fős teraszának látványkonyhájánál valódi dél-amerikai hangulatban élvezhetik a vendégek az alapelemek és az alapanyagok fúziójából létrejövő gasztronómiai kalandot, aminek hangulatát esténként elmaradhatatlan, a hely koncepciójához stílusban illeszkedő élőzenével teszi teljessé az UMO venezuelai származású rezidens DJ-je.


Ciberézés, öregítés és Szatmár "fekete aranya" Tatán

Ciberézés, öregítés és Szatmár "fekete aranya" Tatán 

Bemutatják Szabolcs-Szatmár Bereg gazdag ízvilágát.
Szép üzenettel készítettek filmet a történelmi étteremről - komoly elismerés a jutalma

Szép üzenettel készítettek filmet a történelmi étteremről - komoly elismerés a jutalma 

A legjobb három közé választották egy rangos filmfesztiválon a Gundel Étterem jelnyelvi kommunikációt bemutató alkotását.
Ismét topséfek választják ki a világ legjobb fiatal tehetségét

Ismét topséfek választják ki a világ legjobb fiatal tehetségét 

Bejelentették a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny 2024-25 nemzetközi zsűrijének névsorát.
Három héttel korábban kezdődött a szüret ezen a szőlőbirtokon

Három héttel korábban kezdődött a szüret ezen a szőlőbirtokon 

Az aszályos időjárás ellenére jó termésre számít Benesch Antal főborász.
Íme, a legújabb prémium gin portfólió

Íme, a legújabb prémium gin portfólió 

A Premium Gin legújabb portfóliójába kaphattunk betekintést.
Olaszországban már hódít a vegán Nutella

Olaszországban már hódít a vegán Nutella 

Vajon ugyanazt az ízt és állagot kínálja, mint az eredeti?
Rovarok és romlott ételek: bezártak egy kecskeméti éttermet

Rovarok és romlott ételek: bezártak egy kecskeméti éttermet  

Aggasztó körülményeket látva elrendelték a bezárást.
Különleges bemutatóra készül a Meki

Különleges bemutatóra készül a Meki 

Ingyenes koncertekkel és a McDonald’s történetében is egyedi meglepetéssel ünnepel a Nyugati téri Meki.
Olívaolaj-válság: egekben az árak, sok a hamisítás

Olívaolaj-válság: egekben az árak, sok a hamisítás 

A hőhullámok és a szárazság megtette hatását az elmúlt években és megbénította az olívaolaj-termelést.
Közel negyven borászat a Budafoki Borfesztiválon

Közel negyven borászat a Budafoki Borfesztiválon 

Csaknem negyven borászat, valamint helyi és országos ismertségű művészek, nemzetiségi műsorok és gyerekzenekarok is várják a családokat a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon szeptember 6. és 8. között.

Interjú

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.  
Vylyan Pincészet: Feketén-fehéren, nyáron zöldre váltva

Vylyan Pincészet: Feketén-fehéren, nyáron zöldre váltva 

Indul a verjus-szüret a Villány-siklósi-borvidék egyik legjelentősebb, patinás, több mint 30 éves múlttal rendelkező pincészeténél, a Vylyan birtokon.