Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

A budai Ponty utcában található UMO Étterem teraszán mától belobban a grillben tűz és kezdetét veszi egy egész nyáron át tartó dél-amerikai kulináris utazás, ahol minden hónapban más és más dél-amerikai ország kulináris csemegéivel várják a vendégeket.

A Molnár Fanni, tulajdonos - üzletvezető és a kolumbiai származású José Guerrero, kutató- fejlesztő séf baszkföldi találkozásából létrejött, a Michelin kalauz által is ajánlott, UMO Étterem mától megnyitja teraszát a dél-amerikai hangulatra és ízekre vágyó vendégek számára.

A budai Ponty utcában található étterem mára szinte teljes egészében dél-amerikai séfekből álló csapatának nem más a küldetése, minthogy megmutassák, a grill, mint konyhaművészeti ág határtalan, de természetes világát (erre utal a névválasztás is, a spanyol UMO szó jelentése füst).

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.

Robi, Pablo és Fanni:  a menedzsment
Robi, Pablo és Fanni: a menedzsment
Fotó: UMO

Fókuszban az érzelmek

Az UMO latin-amerikai konyhája túllép a hagyományosnak gondolt „guacamole és tacos” párosán, hiszen sokan nem tudják, de a valódi latin-amerikai konyha az érzelmekről szól - Argentínától Mexikóig rengeteg alapanyag, ökoszisztéma és kultúra van, ettől tud ennyire változatos lenni a gasztronómia.

Az UMO egyedisége az emberi értékekben és a lélek ízeiben rejlik, ahol minden dél-amerikai séfnek megvan a maga egyénisége és története. Ezeknek a történeteknek, hagyományoknak, tradícióknak és természetesen a kiváló alapanyagoknak az ötvözetéből születnek az étterem ételei, mint például a nyitás óta az étlapon szereplő, örökérvényű Ceviche Manabita, ami az ecuadori származású Xavier (az UMO egyik séfje) nagyszüleinek titkos receptje alapján készül.

Az étlapon szereplő ételek (hús, hal és vegetáriánus) kivétel nélkül szabad tűzön készülnek és természetesen ízharmóniában hozzájuk illő dél-amerikai borok és különleges latin koktélok közül választhatnak a vendégek.

“Tűz, víz, föld, levegő – ezek az UMO alkotó elemei, nélkülük nem létezne a füst. Ráadásul maga a négy alapelem sem létezhet önmagában, folyamatosan kölcsönhatásban vannak egymással, minden organizmusnak ez az alapja. A tűz a grill miatt is nagyon fontos része az UMO-nak; a föld pedig, amiből az alapanyagokat nyerjük, a hazai termékeket is jelenti.” 

- magyarázza Molnár Fanni, tulajdonos és üzletvezető.

A kolumbiai származású kutató és fejlesztő séf, José Guerrero számára pedig szinte mindennél fontosabb volt, hogy az étteremi alapanyagok terén magyar kistermelői alternatívákat is használjanak a dél-amerikai alapanyagok mellett, ezzel fenntartható módon hatást gyakorolva a helyi magyar kistermelői gazdálkodására.

Ecuador menü
Ecuador menü
Fotó: UMO

“Az UMO a kulináris örökségünkről, az ízek harmóniájáról, a különleges konyhatechnikákról és a személyes, családi gyökereinkről szól.”

- vallja Jose Guerrero, kutató-fejlesztő séf.

Az UMO csapata küldetésének tartja, hogy megmutassa a különböző latin-amerikai országok gasztronómiájának varázsát, ezért havonta egy újabb dél-amerikai ország ételei kerülnek az étlapra. Elsőként Peru kulináris örökségével találkozhatnak a vendégek, megismerhetik a perui konyha japán fuzionális érintettségét, ami a helyi tradíciókat és alapanyagokat öleli fel.

Az egyedülálló étterem 60 fős teraszának látványkonyhájánál valódi dél-amerikai hangulatban élvezhetik a vendégek az alapelemek és az alapanyagok fúziójából létrejövő gasztronómiai kalandot, aminek hangulatát esténként elmaradhatatlan, a hely koncepciójához stílusban illeszkedő élőzenével teszi teljessé az UMO venezuelai származású rezidens DJ-je.


Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.