Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

A budai Ponty utcában található UMO Étterem teraszán mától belobban a grillben tűz és kezdetét veszi egy egész nyáron át tartó dél-amerikai kulináris utazás, ahol minden hónapban más és más dél-amerikai ország kulináris csemegéivel várják a vendégeket.

A Molnár Fanni, tulajdonos - üzletvezető és a kolumbiai származású José Guerrero, kutató- fejlesztő séf baszkföldi találkozásából létrejött, a Michelin kalauz által is ajánlott, UMO Étterem mától megnyitja teraszát a dél-amerikai hangulatra és ízekre vágyó vendégek számára.

A budai Ponty utcában található étterem mára szinte teljes egészében dél-amerikai séfekből álló csapatának nem más a küldetése, minthogy megmutassák, a grill, mint konyhaművészeti ág határtalan, de természetes világát (erre utal a névválasztás is, a spanyol UMO szó jelentése füst).

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.

Robi, Pablo és Fanni:  a menedzsment
Robi, Pablo és Fanni: a menedzsment
Fotó: UMO

Fókuszban az érzelmek

Az UMO latin-amerikai konyhája túllép a hagyományosnak gondolt „guacamole és tacos” párosán, hiszen sokan nem tudják, de a valódi latin-amerikai konyha az érzelmekről szól - Argentínától Mexikóig rengeteg alapanyag, ökoszisztéma és kultúra van, ettől tud ennyire változatos lenni a gasztronómia.

Az UMO egyedisége az emberi értékekben és a lélek ízeiben rejlik, ahol minden dél-amerikai séfnek megvan a maga egyénisége és története. Ezeknek a történeteknek, hagyományoknak, tradícióknak és természetesen a kiváló alapanyagoknak az ötvözetéből születnek az étterem ételei, mint például a nyitás óta az étlapon szereplő, örökérvényű Ceviche Manabita, ami az ecuadori származású Xavier (az UMO egyik séfje) nagyszüleinek titkos receptje alapján készül.

Az étlapon szereplő ételek (hús, hal és vegetáriánus) kivétel nélkül szabad tűzön készülnek és természetesen ízharmóniában hozzájuk illő dél-amerikai borok és különleges latin koktélok közül választhatnak a vendégek.

“Tűz, víz, föld, levegő – ezek az UMO alkotó elemei, nélkülük nem létezne a füst. Ráadásul maga a négy alapelem sem létezhet önmagában, folyamatosan kölcsönhatásban vannak egymással, minden organizmusnak ez az alapja. A tűz a grill miatt is nagyon fontos része az UMO-nak; a föld pedig, amiből az alapanyagokat nyerjük, a hazai termékeket is jelenti.” 

- magyarázza Molnár Fanni, tulajdonos és üzletvezető.

A kolumbiai származású kutató és fejlesztő séf, José Guerrero számára pedig szinte mindennél fontosabb volt, hogy az étteremi alapanyagok terén magyar kistermelői alternatívákat is használjanak a dél-amerikai alapanyagok mellett, ezzel fenntartható módon hatást gyakorolva a helyi magyar kistermelői gazdálkodására.

Ecuador menü
Ecuador menü
Fotó: UMO

“Az UMO a kulináris örökségünkről, az ízek harmóniájáról, a különleges konyhatechnikákról és a személyes, családi gyökereinkről szól.”

- vallja Jose Guerrero, kutató-fejlesztő séf.

Az UMO csapata küldetésének tartja, hogy megmutassa a különböző latin-amerikai országok gasztronómiájának varázsát, ezért havonta egy újabb dél-amerikai ország ételei kerülnek az étlapra. Elsőként Peru kulináris örökségével találkozhatnak a vendégek, megismerhetik a perui konyha japán fuzionális érintettségét, ami a helyi tradíciókat és alapanyagokat öleli fel.

Az egyedülálló étterem 60 fős teraszának látványkonyhájánál valódi dél-amerikai hangulatban élvezhetik a vendégek az alapelemek és az alapanyagok fúziójából létrejövő gasztronómiai kalandot, aminek hangulatát esténként elmaradhatatlan, a hely koncepciójához stílusban illeszkedő élőzenével teszi teljessé az UMO venezuelai származású rezidens DJ-je.


A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége

A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége 

A XXII. kerületben történt jelentős mértékű beruházások növelték a környék potenciálját, de a bevásárlóközpont könnyű megközelíthetősége is fontos szempont volt az étteremlánc számára.
A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott

A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott 

A hely, ahol még az egyszerű zsírosdeszka is igazi gasztro műalkotás.
Elindult a fiatalokat megcélzó nyári boros kampány

Elindult a fiatalokat megcélzó nyári boros kampány 

Június 1-jén a Magyar Bormarketing Ügynökség elindította a fiatalokat célzó országos Buborékok nyara kampányát.
Megkóstoltuk az olaszok kedvenc fagylaltját

Megkóstoltuk az olaszok kedvenc fagylaltját 

Gianni Annoni bemutatta nekünk legújabb fagylaltkínálatát, amelyeket a legjobb alapanyagokból, hagyományos receptek alapján készítenek és a Candy hűtőinek köszönhetően a legtökéletesebb hőfokon kínálnak.
Durrantottak a somlói pezsgőkészítők a világ legrangosabb versenyén

Durrantottak a somlói pezsgőkészítők a világ legrangosabb versenyén 

A Kreinbacher Birtok Brut Classic és Prestige Brut pezsgői aranyérmet vihettek haza a 2024-es Decanter World Wine Awards-ról, Londonból.
Életműdíj a villányi borásznak

Életműdíj a villányi borásznak 

A most díjazott villányi szakembert a 2017-ben alapított Életmű Díj átadásán családtagjai, a Magyar Bor Akadémia tagjai és barátai köszöntötték.
Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t

Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t 

A technológia már a kezdetek kezdetén ellentmondásos volt, bár eleinte csak azért aggódott mindenki, hogy a mesterséges intelligencia elveszi majd az emberek munkáját.
Görögnek már a vevők felé a magyar görög dinnyék

Görögnek már a vevők felé a magyar görög dinnyék 

Jövő hétvégétől érkeznek a Lidl Magyarország raktáraiba a kizárólag magyar termelőktől és beszállítóktól származó görögdinnyék.
Kiderült, ki a legjobb fagylaltkészítő mester

Kiderült, ki a legjobb fagylaltkészítő mester 

Fazekas Ádám kétszázhuszonhét ponttal és három koronával ugrott a nemzetközi dobogó legfelső fokára.
Újabb világsztár reklámoz egy HELL-terméket

Újabb világsztár reklámoz egy HELL-terméket 

Először Bruce Willis, majd az olasz szívtipró, Michele Morrone után újabb világsztárt mondott igent a HELL felkérésére.