Ebben biztonságosan szállítható a forró étel is

Stabil bioműanyagot hoztak létre vaníliakivonatból, ami ráadásul pillanatok alatt lebontható.

A műanyag lebomlása köztudottan sokáig tart a természetben, és bár a biomasszából készült alternatívákkal ezt a problémát hatékonyan orvosolni lehet, használat közben ezek a változatok gyakran nem felelnek meg maradéktalanul a rendeltetésüknek - írja a Store Insider.

Egy amerikai tudóscsapat szerencsére nemrég kifejlesztett egy vaníliakivonat-tartalmú bioműanyagot amely amellett, hogy kellően stabil, a fény egy meghatározott hullámhosszának kitéve pillanatok alatt lebomlik.

Az áttörés középpontjában álló szerves vegyület a vanillin, amely a vaníliakivonat elsődleges kémiai összetevője. Noha ezt az anyagot a hétköznapi fogyasztók főleg ízesítőszerként ismerik, gyomirtókban, kozmetikumokban és tisztítószerekben is meglehetősen elterjedt összetevőnek számít.



A kutatócsoport a vanillint az új bioplasztikot alkotó térhálós polimerek alapanyagaként alkalmazta. Ugyan a 300 nanométeres hullámhosszú fényt az újdonsült vanillinszármazék elnyeli, a normál napsugarak spektrumán kívül esik ez a tartomány, vagyis nem kell attól tartani, hogy szokványos körülmények között spontán degradációba kezd az anyag.

Mesterségesen ugyanakkor még mindig életre lehet hívni az említett hullámhosszú fénysugarakat, és amikor ilyen csóvák kereszttüzébe engedik a derivátumot, az anyag gerjesztett állapotba kerül, és egy olyan kémia kölcsönhatás megy végbe, amelynek következtében a polimer bomlásnak indul.

Amellett, hogy a vanillin alapú bioplasztik ilyen módon gyakorlatilag varázsütésre lebontható, az elsődleges építőköveinek számító monomerekre is szét lehet cincálni, majd pedig minőségromlás nélkül újjá lehet építeni az anyagot. Állítólag a monomerek 60 százalékát lehet megmenteni a visszabontás után, és ezt követően akár egy másfajta, ám szintén kiváló minőségű műanyagterméket lehet „összekovácsolni” az elemekből.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.