Ebben biztonságosan szállítható a forró étel is

Stabil bioműanyagot hoztak létre vaníliakivonatból, ami ráadásul pillanatok alatt lebontható.

A műanyag lebomlása köztudottan sokáig tart a természetben, és bár a biomasszából készült alternatívákkal ezt a problémát hatékonyan orvosolni lehet, használat közben ezek a változatok gyakran nem felelnek meg maradéktalanul a rendeltetésüknek - írja a Store Insider.

Egy amerikai tudóscsapat szerencsére nemrég kifejlesztett egy vaníliakivonat-tartalmú bioműanyagot amely amellett, hogy kellően stabil, a fény egy meghatározott hullámhosszának kitéve pillanatok alatt lebomlik.

Az áttörés középpontjában álló szerves vegyület a vanillin, amely a vaníliakivonat elsődleges kémiai összetevője. Noha ezt az anyagot a hétköznapi fogyasztók főleg ízesítőszerként ismerik, gyomirtókban, kozmetikumokban és tisztítószerekben is meglehetősen elterjedt összetevőnek számít.



A kutatócsoport a vanillint az új bioplasztikot alkotó térhálós polimerek alapanyagaként alkalmazta. Ugyan a 300 nanométeres hullámhosszú fényt az újdonsült vanillinszármazék elnyeli, a normál napsugarak spektrumán kívül esik ez a tartomány, vagyis nem kell attól tartani, hogy szokványos körülmények között spontán degradációba kezd az anyag.

Mesterségesen ugyanakkor még mindig életre lehet hívni az említett hullámhosszú fénysugarakat, és amikor ilyen csóvák kereszttüzébe engedik a derivátumot, az anyag gerjesztett állapotba kerül, és egy olyan kémia kölcsönhatás megy végbe, amelynek következtében a polimer bomlásnak indul.

Amellett, hogy a vanillin alapú bioplasztik ilyen módon gyakorlatilag varázsütésre lebontható, az elsődleges építőköveinek számító monomerekre is szét lehet cincálni, majd pedig minőségromlás nélkül újjá lehet építeni az anyagot. Állítólag a monomerek 60 százalékát lehet megmenteni a visszabontás után, és ezt követően akár egy másfajta, ám szintén kiváló minőségű műanyagterméket lehet „összekovácsolni” az elemekből.


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.