Ebben biztonságosan szállítható a forró étel is

Stabil bioműanyagot hoztak létre vaníliakivonatból, ami ráadásul pillanatok alatt lebontható.

A műanyag lebomlása köztudottan sokáig tart a természetben, és bár a biomasszából készült alternatívákkal ezt a problémát hatékonyan orvosolni lehet, használat közben ezek a változatok gyakran nem felelnek meg maradéktalanul a rendeltetésüknek - írja a Store Insider.

Egy amerikai tudóscsapat szerencsére nemrég kifejlesztett egy vaníliakivonat-tartalmú bioműanyagot amely amellett, hogy kellően stabil, a fény egy meghatározott hullámhosszának kitéve pillanatok alatt lebomlik.

Az áttörés középpontjában álló szerves vegyület a vanillin, amely a vaníliakivonat elsődleges kémiai összetevője. Noha ezt az anyagot a hétköznapi fogyasztók főleg ízesítőszerként ismerik, gyomirtókban, kozmetikumokban és tisztítószerekben is meglehetősen elterjedt összetevőnek számít.



A kutatócsoport a vanillint az új bioplasztikot alkotó térhálós polimerek alapanyagaként alkalmazta. Ugyan a 300 nanométeres hullámhosszú fényt az újdonsült vanillinszármazék elnyeli, a normál napsugarak spektrumán kívül esik ez a tartomány, vagyis nem kell attól tartani, hogy szokványos körülmények között spontán degradációba kezd az anyag.

Mesterségesen ugyanakkor még mindig életre lehet hívni az említett hullámhosszú fénysugarakat, és amikor ilyen csóvák kereszttüzébe engedik a derivátumot, az anyag gerjesztett állapotba kerül, és egy olyan kémia kölcsönhatás megy végbe, amelynek következtében a polimer bomlásnak indul.

Amellett, hogy a vanillin alapú bioplasztik ilyen módon gyakorlatilag varázsütésre lebontható, az elsődleges építőköveinek számító monomerekre is szét lehet cincálni, majd pedig minőségromlás nélkül újjá lehet építeni az anyagot. Állítólag a monomerek 60 százalékát lehet megmenteni a visszabontás után, és ezt követően akár egy másfajta, ám szintén kiváló minőségű műanyagterméket lehet „összekovácsolni” az elemekből.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.