Édes Napok a Várban

Az öt legnagyobb európai fesztivál között tartják számon a Budai Várban megnyílt reprezentatív háromnapos csokoládé-, és édességünnepet, ahol a magyar édesipar krémje mellett neves nyugat-európai kiállítók is megjelennek.

Nemcsak fantázia van a magyar édesiparban, de érezhető a színvonal emelkedése, és itt a sikeres jövő ígérete is – hangsúlyozta megnyitó beszédében Dr. Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára. Az államtitkár elmondta: Magyarország komoly lehetőségek előtt áll az édesiparban, de ebben az ágazatban tartós fellendülés csak akkor lehetséges, ha nemcsak hozzáférhetőek a minőségi termékek, hanem igényes és nemzetközi szinten is versenyképes termelői kultúra jön létre az országban. Mindez a jó hagyományok és az innovációk ötvözésével születhet meg. „Akkor szárnyalt az édesipar, amikor szakembereink lépést tartottak a világgal és a tőke támogatta őket ebben” – utalt a régebbi, sikeres történelmi korszakokra Simon Attila.

A nemzeti össztermék növekedésében ma kulcsszerep jut a mezőgazdaságnak, és az élelmiszergazdaságban várhatóan nagyobb szeletet fog kihasítani magának az édesipar. Az államtitkár ezek alapján is arra kérte a vállalkozókat, hogy Magyarországon tervezzék a termelést, a fejlesztéseket. Ahhoz, hogy mindez megérje a piaci résztvevőknek, a Kormány hatalmas átalakításokra szánta el magát a szakképzésben. Az előző ciklusban új törvényt hoztak a szakoktatásról, amelynek egyik legfontosabb célja, hogy olyan korszerű tudást birtokló szakembereket képezzenek a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában működő iskolákban, akik megfelelnek az édesipar aktuális piaci igényeinek. Elhangzott, hogy a minisztérium szeretné a meglévő 19 különböző élelmiszeripari szakképzés mellé a pék-, és a cukrász-képzés felügyeletét is átvenni a közeljövőben.

Simon Attila méltatta, hogy a száz kiállítót felvonultató Édes Napok Fesztivál felkerült Európa legjelentősebb csokoládé-, és édesség-útvonalára. 2014 a sütemények éve volt a rendezvényen. A hagyományos süteménykészítők ugyanúgy jelen voltak a vasárnap estig látogatható fesztiválon, mint a modern cukrászat képviselői. 

 

Forrás: MTI


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.