Édes Napok a Várban

Az öt legnagyobb európai fesztivál között tartják számon a Budai Várban megnyílt reprezentatív háromnapos csokoládé-, és édességünnepet, ahol a magyar édesipar krémje mellett neves nyugat-európai kiállítók is megjelennek.

Nemcsak fantázia van a magyar édesiparban, de érezhető a színvonal emelkedése, és itt a sikeres jövő ígérete is – hangsúlyozta megnyitó beszédében Dr. Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára. Az államtitkár elmondta: Magyarország komoly lehetőségek előtt áll az édesiparban, de ebben az ágazatban tartós fellendülés csak akkor lehetséges, ha nemcsak hozzáférhetőek a minőségi termékek, hanem igényes és nemzetközi szinten is versenyképes termelői kultúra jön létre az országban. Mindez a jó hagyományok és az innovációk ötvözésével születhet meg. „Akkor szárnyalt az édesipar, amikor szakembereink lépést tartottak a világgal és a tőke támogatta őket ebben” – utalt a régebbi, sikeres történelmi korszakokra Simon Attila.

A nemzeti össztermék növekedésében ma kulcsszerep jut a mezőgazdaságnak, és az élelmiszergazdaságban várhatóan nagyobb szeletet fog kihasítani magának az édesipar. Az államtitkár ezek alapján is arra kérte a vállalkozókat, hogy Magyarországon tervezzék a termelést, a fejlesztéseket. Ahhoz, hogy mindez megérje a piaci résztvevőknek, a Kormány hatalmas átalakításokra szánta el magát a szakképzésben. Az előző ciklusban új törvényt hoztak a szakoktatásról, amelynek egyik legfontosabb célja, hogy olyan korszerű tudást birtokló szakembereket képezzenek a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában működő iskolákban, akik megfelelnek az édesipar aktuális piaci igényeinek. Elhangzott, hogy a minisztérium szeretné a meglévő 19 különböző élelmiszeripari szakképzés mellé a pék-, és a cukrász-képzés felügyeletét is átvenni a közeljövőben.

Simon Attila méltatta, hogy a száz kiállítót felvonultató Édes Napok Fesztivál felkerült Európa legjelentősebb csokoládé-, és édesség-útvonalára. 2014 a sütemények éve volt a rendezvényen. A hagyományos süteménykészítők ugyanúgy jelen voltak a vasárnap estig látogatható fesztiválon, mint a modern cukrászat képviselői. 

 

Forrás: MTI


Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.