Egekbe szökhet a csokoládé ára

Egyelőre még nem voltak különösebben ijesztőek a csokinyuszi árak, ám a következő húsvétkor meglehet, hogy sokan már kevesebbet vagy kisebbeket lesznek kénytelenek vásárolni belőlük. Az elmúlt két évben ugyanis másfélszeresére ugrott a kakaó ára. Elemzők, akik ezt még csak a kezdetnek gondolják, több okra vezetik vissza a folyamatot, így a leginkább kézenfekvőre is: nagyobb a kereslet, mint a kínálat.

A drágulás egyik oka, hogy a fogyasztás egyre inkább átáll a tejcsokiról az étcsokoládéra, és mivel utóbbinak sokkal nagyobb a kakaótartalma, ez önmagában növeli a keresletet. A másik ok, hogy a világon egyre többen élnek jól, főleg Ázsiában a kínai térségben, nő a csokoládéfogyasztás, a folyamatosan emelkedő keresletet pedig nem tudja egyből kielégíteni a kínálat – magyarázta kedden Németh Dávid, a K&H vezető elemzője az M1 Ma délután című műsorában.

A kínálat ráadásul nagyon ingadozó, a termelés érzékeny az időjárásra, befolyásolja a túl sok, vagy túl kevés csapadék, a szélviharok, így nagy mozgásokat tud generálni, egyik hónapról a másikra akár 10-15 százalékot is – tette hozzá. A legnagyobb termelő Afrika, a termelés kétharmadát adja, a maradék egyharmad Dél-Amerikából.

A kakaó 80-90 százaléka kisebb gazdaságokból származik, amelyek nagyon ki vannak téve a körülményeknek. Próbálják megtalálni a megfelelő stratégiát az áringadozás kisimítására, mert a hullámzás nagyon befolyásolja a bevételeket, ami veszélyessé teszi az iparágat – mutatott rá.

Németh Dávid úgy vélte, kétféleképpen lehet majd kiküszöbölni, ha nem lesz elég kakaó: csökkenthetik a csokoládék kakaótartalmát, vagy változatlan árért kisebb lesz egy tábla, ami burkolt áremelésnek felel meg.

Az előrejelzések szerint a következő négy-öt évben nem változik majd a tendencia, és túlkeresletes marad a piac. 2020 körül léphetnek be új kapacitások, termőterületek, amivel érdemben meg lehet majd növelni a kínálati oldalt, és az azt követő időszakban állhat meg a kakaó árának emelkedése, sőt, csökkenés is lehet – fejtette ki az elemző. Új szereplőként beléphet a termelésbe Vietnám, bár a telepítés komoly beruházást igényel, mivel négy-öt év kell, mire egy fa elkezd termelni, és csak 2 kiló kakaót lehet leszedni róla termésenként. Magasabb világpiaci ár mellett érdemes csak felvállalni az újabb területek telepítésével járó kockázatot, de ha nem számítanának arra, hogy tartósan magas marad a kereslet, akkor nem lenne értelme ezeket bevonni a termelésbe – húzta alá Németh Dávid.


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.