Egy hét múlva indul a TASTE BALATON fesztivál

A gasztronómia iránt érdeklődők számára idén hamarabb indul a nyüzsgés a Balaton mellett: a TASTE BALATON fesztivál márciusi 10 napja alatt egymást érik az örömfőzések, az izgalmas workshopok, vacsoraestek és termelői brunchok. Családias, egyedi és kis létszámú eseményekre számíthatunk, melyekre érdemes előre foglalni, mert hamar telnek a helyek!

A Csapody Balázs, Budavári Dóra és Kalas Györgyi és Csapody Bence által megálmodott fesztivál alapötlete szerint az egyedi programokban a gasztronómia összefonódik a zenével, a művészetekkel, az irodalommal, a helytörténettel. Emellett fontosak azok a programok is, ahol a vendégek beleshetnek a kulisszák mögé, akár beállhatnak a konyhába, vagy egy-egy workshopon tanulhatnak el új praktikákat. A 10 nap alatt 26 balatoni étterem, gasztrohotel, valamint kulturális intézmények, borászatok várják a vendégeket, akik két kulináris kaland között a Balaton Bike 365 csúcskategóriás biciklijeivel is közlekedhetnek és fedezhetik fel a tavaszi vidéket.

Fotó: Taste Balaton, Chripkó Lili
Fotó: Taste Balaton, Chripkó Lili

A balatoni gasztronómia legjava

Mint a szervezők hangsúlyozzák, a TASTE BALATON fesztiválon olyan egyedülálló gasztro eseményekben lehet részünk, amit az év más időszakában nem tudunk megtapasztalni, hiszen a fesztivál alatt minden a személyes kapcsolódásról, a családias hangulatról szól. Minden étteremben közvetlenül találkozhatunk a vendéglátókkal, séfekkel, étterem tulajdonosokkal - fontos, hogy a rendezvényekre előre érdemes foglalni és jegyet vásárolni, mert hamar betelnek.

A slow food jegyében szeretnénk egy kissé lelassult balatoni világot mutatni a látogatóknak. Olyan eseményeket kínálunk, amelyek segítségével jobban el tudnak mélyülni gasztronómiai élményekben, adott esetben új ismereteket szerezhetnek, és amelyek túlmutatnak egy szimpla vacsorán

- mondják a szervezők.

Egy olyan 10 napos fesztivált álmodtunk meg a Balaton köré, ami elegendő időt és teret ad arra, hogy megmutassuk a régió gasztronómiai és kulturális sokszínűségét. A több mint 100 programos étlapot átnézve mindenki maga állathatja össze a fesztiválmenüjét! A kiemelt programok mellett minden csatlakozó étterem különleges, csak ebben az időpontban elérhető degusztációs menüvel is készül, melynek célja, hogy falatról falatra bemutassák a konyha filozófiáját

- mondja Budavári Dóra alapító, szervező.

Nagyon régóta foglalkozom gasztronómiával, és bátran mondhatom, hogy nincs még egy ilyen fesztivál az országban, ami ennyire sokrétű és színes programkínálattal rendelkezik. Büszkék vagyunk rá, hogy az összes meghívott étterem azonnal a kezdeményezés mellé állt, vacsoraesteket, workshopokat, koncertvacsorákat, irodalmi esteket, vacsoraszínházakat, sőt még divatbemutatót is szerveztek

- meséli Kalas Györgyi alapító, szervező.

A TASTE BALATON egy igazi “évindító” gasztronómiai esemény, ami a hideg tél után, az első tavaszi fuvallatokkal érkezik, amikor már mindenki kimozdulna, és a Balaton felé venné az irányt. Rengeteg gasztro fesztiválon vettem részt az elmúlt években Wachautól San Sebastiánig, és bizton mondhatom, hogy a nyári időjárás nem alapfeltétel, sőt! Ilyenkor a vendéglátók jobban meg tudják mutatni magukat látogatók pedig befogadóbbak. A március tökéletes időpont egy kultúrával, zenével, ízekkel teli fesztivál befogadásához

– mondja Csapody Balázs, a Kistücsök Food & Room tulajdonosa.

A Kistücsök étteremben a fesztivál 10 napja alatt minden napra jut majd valamilyen esemény, lesz könyvbemutató, gasztronómiai beszélgetés és koncertvacsora is”

– teszi hozzá Csapody Bence, a szálloda igazgatója, aki tanácsadóként is részt vesz az esemény szervezésében.

Hableány étterem /Fotó: Taste Balaton, Chripkó Lili
Hableány étterem /Fotó: Taste Balaton, Chripkó Lili

Vendégséfek a köbön

A Csopaki Resti az egyik legkülönlegesebb hely a Balaton körül, ez ugyanis az ország legkisebb bisztrója. A fesztivál alatt ők is különleges menüvel készülnek, ráadásul majdnem minden este egy vendég is érkezik hozzájuk, aki Karácsony Bence, a hely házigazdája mellett alkot a konyhában. A kis létszámú négykezes esték vendége lesz többek között, Mautner Zsófi, Hering András, Fiala Borcsa és Kárai Dávid, Jásdi Attila, Trucza Adorján, Bajdik Márton is. De ha már vendégséfeknél tartunk, akkor érdemes lesz ellátogatni a Casa Christába, a Balaton első agroturismójába is, ahol március 17-én Dobos Evelin főzi a vasárnapi ebédet.

Reggelizz úgy, mint egy király!

Tobzódhatnak a TASTE BALATON fesztiválon a brunch rajongók is: a Balaton körül több helyen is különleges reggelik és napindító brunchok várják az eseményre érkezőket. A Káli Art Innben stílusos vasárnapi villásreggelit kínálnak minden földi jóval, a Lokal47 Étteremben pedig egy napindító jógával kötik egybe a termelői brunchot. A második hétvégén a Kővirág várja vasárnapi brunch-ra a fesztivál vendégeket, és itt a tulajdonos, Zakar Kata a reggeli alatt terítés workshopot is tart, - hiszen a TASTE BALATON fesztivál fontos része, hogy minél több programba bevonják a vendégeket is.

Vonódj be!

Több workshop is várja a TASTE BALATON fesztiválon azon vendégeket, akik kicsit közelebbről is ismerkednének a főzéssel. Árvai Anita vegán főzős workshopot tart majd a Veganeetában, a Lelkem Kisvendéglőben gasztrofotózni tanulhatunk, Szikra Gabi közös főzést hirdetett Fonyódon, A Konyhám Stúdió 365 nevű éttermében, de a szigligeti Villa Kabala konyháján arra is lesz lehetőség, hogy valaki egy egész napra beálljon a konyhába a séf mellé, és testközelből élje át egy étterem működését.

Különleges vacsorák

És ne feledkezzünk el a vacsorestekről sem: a Kistücsökben például az olasz (Friuli régió) és az erdélyi gasztronómia is kap egy külön hétvégét, ennek keretében több száz éves erdélyi receptek alapján készül a vacsora, a Káli-medencébe pedig a szlovén Kodila étterem érkezik, - egészen pontosan a Mi a kő étterembe. A balatonvilágosi Lavender konyháján egy nagyon különleges sajt és steak vacsorán lehet részt venni, és rendkívüli fogásokkal készül a Szőlősi Kocsma is, ahová Krasznai Norbi séf mellé Barna Zsanett áll be a konyhába. A Konyhám Stúdió 365 étteremben szarvasgombás vacsoraest várja a vendégeket, a badacsonytomaji Vánkosban pedig az új gasztrogeneráció készül csodás ételekkel.

Fotó: Taste Balaton, Chripkó Lili
Fotó: Taste Balaton, Chripkó Lili

További programok: https://tastebalaton.hu/

https://www.facebook.com/tastebalaton

https://www.instagram.com/tastebalaton/

Résztvevő éttermek:

A Konyhám Stúdió 365 • Anna Grand Hotel • Bistro Sparhelt • Borbarátok • Casa Christa • Csopaki Resti by Laurel • Dobosi Birtokközpont • Hableány • Hotel Bonvino Wine&Spa • Káli Art Inn • Kalóz Strandbisztró • Kistücsök Food&Room • Kővirág • Lavender Terasz • Lelkem Kisvendéglő • Lokal47 és Kristinus Borbirtok • Mi a Kő • NOON Restaurant&Lounge • Oliva Étterem Veszprém • Port Étterem&Panzió • Pörc - Bisztró és Delikát • Szőlősi Kocsma • Vánkos • Veganeeta • Villa Chez les Amis. • Villa Kabala


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.