Egy csomag zabkeksz és más semmi

Szepesi Gábor, a Michelin-ajánlott Avalon Ristorante corporate chefje nemrégiben egy lenyűgöző és inspiráló kalandra vállalkozott – megjárta az El Camino-t, a híres zarándokutat, amely sokak számára a lelki megújulás és az önfejlesztés útjává vált. A séf kalandja során átélte az örömöt és a kihívásokat is, melyeket a Camino kínál, megfűszerezve mindezt egy egyedi, gasztronómiai perspektívával.

Az El Camino egy többszázéves zarándokút, amely Spanyolország északi részén, a Pyrenees-hegységtől Santiago de Compostela városáig húzódik.

Ez a hosszú út nemcsak a spanyol kultúra, gasztronómia és történelem mély megértését teszi lehetővé, hanem egyúttal egy személyes kihívás és lelki tapasztalás is azok számára, akik belevágnak a kalandba. Az út során a zarándokok sokféle emberrel találkoznak, megtapasztalják a különböző területek változatos konyháit és megmérettetnek saját fizikai és lelki erejükben.

Erre az útra vállalkozott Szepesi Gábor is, akit elsősorban Spanyolország hű szeretete vonzott a kalandra:                                                           

 „Alapvetően nagyon szeretem Spanyolországot és a kihívásokat, ez a kettő pedig ebben az esetben egybevágott. Mondhatom, hogy egy nagyon régi bakancslistás vágyamat teljesíthettem. Bár eredetileg ez a listám végén szerepelt, mivel azt gondoltam, hogy pont a munkám miatt nem fogom tudni ezt megvalósítani, hiszen 5 hét távollét nem igazán volt opció eddig egyetlen munkahelyemen sem. Viszont most egy olyan erős csapat állt össze mögöttem, hogy meg tudtam tenni, és ezért mindenkinek rendkívül hálás vagyok utólag is” - mondta hazatérte után a séf.

A Michelin-ajánlott étterem corporate chefjeként Szepesi Gábor számára a Camino megjárása új perspektívákat nyitott meg a kulináris művészetben is. Olyan spanyol városokon és vidékeken járt, ahol a hagyományos spanyol konyha és gasztronómia mélyen gyökerezik. Az út során megismerkedett a helyi ételekkel, azok elkészítésének módjával és a különböző régiók gasztronómiai sajátosságaival.

„Utam során mindig próbáltam a regionális ízeket keresni és mindig meg is találtam ezeket. Egy séf számára mindig fontos, hogy mit eszik, hiszen minket mindig a kíváncsiság hajt. Nagyon izgalmas volt azt megtapasztalni, hogy ahogy haladtam az utam során, úgy változtak az alapanyagok és a szokások is. Talán a leglátványosabb példa erre az volt, hogy az ember onnan tudta, hogy Galíciába érkezett, hogy hirtelen a semmiből mindenhol ott voltak a "Pulperiák", ahol a legfinomabb galíciai polipot tudtam enni. A piacokon gázzsámolyokon hatalmas fazekakban főzték a polipot. Ha a mi piacos ételünk a lángos, akkor a galíciaiknak ez a polip” - idézte fel emlékeit a séf.

„Hiszem, hogy Magyarország is elindult már a gasztronómia El Caminóján”

Spanyolország szakmai szemmel is lenyűgözte a séfet, hiszen egy olyan város volt a végcélja, melynek lélekszáma 100 000 fő alatt van, mégis 4 db 1 Michelin-csillagos, 4 db Michelin-ajánlott és 12 db Bib Gourmand minősítésű helyet tart fenn. Követendőnek tartja a spanyol példát és hiszi, hogy egy olyan területileg kis ország, mint Magyarország is tud gasztronómiai szempontból naggyá és meghatározóvá válni. A zarándokút során gyakran fogyasztotta az úgynevezett zarándok menüt, mely 3 fogásból állt és igen választékos volt, tele jó minőségű alapanyagokkal.

Csak a nagyobb városokban (Pamplona, Burgos, Leon, Astorga és Santiago de Compostela) tett kivételt, ahol a Michelin és a Repsol Guide által preferált helyeket keresett, hogy szakmai kíváncsiságát kielégítse.

„Amikor egy kisebb településen megláttam egy piros táblát, akkor is mindig megdobbant a szívem, pláne mikor szeptember 14-én érkezett a hír, hogy az Avalon Ristorantéval megtartottuk Michelin-ajánlásunkat. Tisztán emlékszem, hogy ekkor éppen Burgosban voltam.”  - idézi fel a legszebb pillanatok egyikét Szepesi Gábor.  

És hogy mit visz magával egy Michelin-ajánlott hely séfje a csomagjában, ha megéhezik?

„Egy csomag zabkeksz volt nálam, amit haza is hoztam és azóta sem bontottam fel.”                                                                                              

A sok tapasztalat és lelki feltöltődés után egy valami biztos: az út során szerzett tapasztalatok és az összegyűjtött inspirációk hozzájárulnak az Avalon Ristorante étterem menüjének gazdagításához és új, izgalmas ízvilágok felfedezéséhez. A telet megújult étlappal indító Michelin-ajánlott étterem december 22-26-a között különleges karácsonyi menüvel is készül vendégei számára, melyhez egy varázslatos, ünnepi látványvilág is társul, hiszen jelenleg több, mint 50 000 karácsonyi gömb borítja az étterem téli kertjének mennyezetét, melyet egészen január elejéig lehet megcsodálni.                                                                                                       

                                                                                                                                           

Forrás: Avalon / Turizmus Online


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.