A Magyar Édességgyártók Szövetsége által szervezett sajtótájékoztatón az ostya és hozzá kapcsolódó termékkategóriáról Sánta Sándor, a szövetség elnöke elmondta, hogy sikerük hátterében nemcsak az éghajlatváltozás, hanem az egészséges táplálkozás előretörése, eltárolhatóság áll.
Az ostyainnováció is folytatódik, de megvan a tradícionális termékek iránti igény. A klasszikus nápolyik, tölcsérek, ostyarudak továbbra is piacvezető szerepben vannak. Sánta Sándor bevezetőjében elmondta, hogy egyre több a vegán és mentes verzió, a prémium összetevős termékek, teljes kiőrlésű termékek, alternatív összetevők egyre népszerűbbek. Olyan újdonságok is megjelentek a piacon, mint például a nápolyi torta, nápolyi trüffel, vagy a fagylaltszendvics.
Az EPR díjak és a NETA adminisztráció növekedés hátrányosan érinti az édesipari cégeket. Az extra adók és forgalomcsökkenés is nehézséget jelent, és természetesen ez az ágazat is küzd a munkaerőhiánnyal. A cukoráremelkedés áthúzódó hatása még az idei évben is érezhetők maradtak. Bíznak az alapanyagárak mérséklődésében, illetve a kereslet visszaépülésében a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke szerint.
Forrás: Pénzcentrum