Egykor sikeres szakmák – mára a feledés homályában?

Ha azt mondom: kirakatevő, kenyereslány, felírónő, és hagynám, hogy ön fejezze be, kik ők valójában, vajon meg tudná mondani? Ha esetleg nem, régi vendéglátósok emlékeiből sikerült a huszonnegyedik órában előbányászni egy-egy arcot, történetet e régi vendéglátós szakmák világából. Nagy sikert kiváltó sorozatunkat folytatjuk. Íme, most előbukkan a múltból a ma talán kabinosnak nevezhető gebines, aki egyébként a mai vállalkozók elődje lehetne…

Egy felkapott pesti étteremben megkérdezem az asztalomnál sürgölődő pincért: tudja,-e ki a gebines? Egy darabig gondolkodik, aztán visszakérdez: az olyasmi, mint a kabinos?

 

Tuti üzletnek számított

Pedig egy jó gebin felért a lottóötössel a hatvanas, hetvenes években. Nem véletlen, hogy élsportolók, protekciósok, „csókosok” hajtottak egy-egy jobb üzletre a magasabb jövedelem reményében. Mert mit jelentett a gebin valójában? A szoros elszámolású állami vendéglátóiparban önelszámoló, szabad kasszás üzletet, lazább üzletmenetet, kevésbé szigorú bizonylati fegyelmet. Ez eddig jól hangzik, de jelentett ugyanakkor morális, anyagi és büntetőjogi felelősséget is, csattant bilincs is néhány brahista gebines csuklóján, ha túlságosan magukénak érezték az üzletet.

 

Történet egy őskövületről

Nehéz volt gebines üzlethez jutni, de könnyű volt elveszíteni is: hiány vagy „egészségtelen” többlet esetén (az előbbinél a gebines előre kivette a kasszából a remélt pluszpénzt, az utóbbiban pedig nem vette ki időben), ha tetten érték, miközben „idegen árut” vitt az üzletbe. De elég volt akár egy igazgatóváltás is az adott vállalatnál. Repült a gebines, mert kellett a hely másnak.

A gebines bármikor kivégezhető volt, sommázza a múltat Koncsár József vendéglátós szakember, aki saját magát őskövületnek tartja az egy helyen eltöltött idő tekintetében. A szamárlétrát végigjárva 1974 decemberében vette át gebinbe a nyugdíjba készülő Roór József addigi vezetőtől az Aranyszarvas éttermet, pályázat útján. (Nem volt jellemző egyébként a gebines pályáztatás.) Az étterem elnyerését segítette, hogy Roór József – helyettesítőjeként megismerve Koncsár munkáját – ajánlotta utódjául a fiatalembert. Egyikük sem bánta meg. Az Aranyszarvas ajtaját 2008. július 9-én csukta be maga után Koncsár: akkor adta el az üzlet bérleti jogát. 33 év még házasságból is sok, mondja, ám az Aranyszarvassal kötött „frigy” több volt ennél: hatalmas lekötöttség, stressz, tökélyre fejlesztett fejszámolás, memória a nap 24 órájában.

 

Az Excell elődjének titkos adatai

Az átlagos gebines agyában ugyanis (az akkor még fel nem talált) kis Excell program működött: halálpontos adatok raktárkészletről, fogyásról, forgalomról, bevételről, elvárt többletről, behozott áru legalizálásáról, bázisról. A bázisszemlélet is külön odafigyelést igényelt. Ha az előző évihez képest visszaesett a forgalom, éltek a gyanúval (néha nem is alaptalanul), hogy a gebines árut vitt be, vagyis saját zsebre dolgozott. Ha nagyon megnőtt a forgalom, ésszerű szintig vissza kellett fogni, nehogy a következő évet „felbázisolja”. Koncsár József szerint az okos gebines csak 100 százalékos teljesítés felett kereshetett: így megfelelt a vállalat elvárásainak, ugyanakkor megkereshette a napi 16-18 órás munkájának ellenértékét is.

 

Leltárkommandó

Nyugodtan aludni? Ugyan! Esetleg egy-két órát altatóval, még a legbecsületesebbje is. A lecsapó leltár olyan volt, mint az ötvenes években a csengőfrász. Éjjel kettőkor-háromkor csengett a telefon a lakáson: menjen, nyissa ki az üzletet, leltár lesz. De előfordult, hogy reggel nyitás előtt fogadta „delegáció” az üzletnél a személyzetet. „Kezeket fel, senki sem nyúl semmihez, nézzük, mit rejt a személyzeti klotyó tartálya? Hopp, két üveg vodka!”, hallhatták gyakran a gebinesek az ellenőrzések során.

 

Bélszínjáték, és gyakran jött a sitt

Koncsár szerint naiv volt, aki azt képzelte, nincs szükség behozott árura, hiszen a borravaló, a tűréshatárjáték, egy kis ártalmatlan bélszín–hátszín variálás elegendő ahhoz, hogy jó üzletnek számítson a gebin. Pedig nem! A rendszer rákfenéje a személyzeti étkezés jóváírásával kezdődött. Egy műszakban egy főre 1 forint 55 fillért lehetett jóváírni, így még a legbecsületesebbje is rákényszerült, hogy a személyzeti koszt nyersanyagát a közértben vagy a hentesnél vegye meg. És ha ez simán ment, a rámenősebbje lassan karajokkal, combokkal sétált be az üzletbe – egészen a lebukásig.

Lekopogja az asztalon, de Koncsár Józsefnek sohasem kellett szabálysértésért a bíróság elé kerülnie. Pedig „jóakarói” beígérték neki: „a Citadella lépcsőjéről távcsővel figyeled majd az Aranyszarvast.”

Az „őskövület” Koncsár évtizedek alatt Európa-hírűvé tette a főváros egyetlen vadéttermét. De ez már a múlt. A gebinesek világa eltűnt, a kabinosoké megmaradt.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.