Egyre nehezebb a vendéglátás közkatonáinak

Könnyű a sztárséfeknek: fine dining menünél nincs költséghatár. Bezzeg, ha egy szoros keretből kellene sütni-főzni – jegyzete meg egy ismerősöm, amikor szóba hoztam a témát.

Márpedig a helyzet egyre embert próbálóbb. Átlagosan egyharmaddal nőttek az elmúlt hónapokban a közétkeztetés nyersanyag költségei, de számos fontos alap élelmiszeré megkétszereződött. Hogy lehet ezt egyáltalán kezelni, miképpen lehet az áremelkedéseket a támogatásokkal szinkronba hozni? - tette fel a kérdést laptársunk, a Piac és Profit.



Kérdéseinkre a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetség, a KÖZSZÖV nevében Zoltai Anna elnök válaszolt.

"Már 2021 végén megkerestük a döntéshozókat, részletezve az áremelkedések és a közétkeztetés finanszírozásának problémáit, bár akkor még „csak” a járvány hatásaira reagáltunk. Megkeresésünkre akkor az önkormányzati államtitkár válaszában arról tájékoztatott bennünket, hogy „Amennyiben a nyersanyagköltségek országos szinten is növekednek, úgy értelem szerűen az üzemeltetési támogatás meghatározásakor erre figyelemmel az egy adagra jutó elismerhető kiadások is emelkedni fognak, így ebben az esetben a rendelkezésre álló előirányzat erejéig a támogatási összeg is emelhető. Szükséges esetben a IX. Helyi önkormányzat támogatásai fejezeten belüli előirányzat átcsoportosítással további források is bevonhatók.”

Átlagosan 30 százalékkal nőttek az alapanyagárak

"A válaszra építve április elején újabb levelet írtunk, jeleztük az egyre  komolyabb nehézségeket, piaci anomáliákat (pandémia, kedvezőtlen időjárás, állategészségügyi járványok, világméretű logisztikai problémák, energiaár növekedés, orosz-ukrán háború) és leírtuk, hogy  a szektor gazdasági problémája tovább mélyült és súlyosbodott" - mondta el Zoltai Anna és hozzátette, hogy levelük tartalmazta az alábbi összefoglaló táblázatot is:



Az elnök leszögezte, hogy 2021. októberi prognózisukat módosítva az elmúlt hónapokban bekövetkezett, drasztikus élelmiszerár növekedéssel, immáron a szektor költségnövekedését 30,5 százalékra becsülik.

A cikk teljes terjedelmében ITT olvasható.


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.