Egyre nehezebb a vendéglátás közkatonáinak

Könnyű a sztárséfeknek: fine dining menünél nincs költséghatár. Bezzeg, ha egy szoros keretből kellene sütni-főzni – jegyzete meg egy ismerősöm, amikor szóba hoztam a témát.

Márpedig a helyzet egyre embert próbálóbb. Átlagosan egyharmaddal nőttek az elmúlt hónapokban a közétkeztetés nyersanyag költségei, de számos fontos alap élelmiszeré megkétszereződött. Hogy lehet ezt egyáltalán kezelni, miképpen lehet az áremelkedéseket a támogatásokkal szinkronba hozni? - tette fel a kérdést laptársunk, a Piac és Profit.



Kérdéseinkre a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetség, a KÖZSZÖV nevében Zoltai Anna elnök válaszolt.

"Már 2021 végén megkerestük a döntéshozókat, részletezve az áremelkedések és a közétkeztetés finanszírozásának problémáit, bár akkor még „csak” a járvány hatásaira reagáltunk. Megkeresésünkre akkor az önkormányzati államtitkár válaszában arról tájékoztatott bennünket, hogy „Amennyiben a nyersanyagköltségek országos szinten is növekednek, úgy értelem szerűen az üzemeltetési támogatás meghatározásakor erre figyelemmel az egy adagra jutó elismerhető kiadások is emelkedni fognak, így ebben az esetben a rendelkezésre álló előirányzat erejéig a támogatási összeg is emelhető. Szükséges esetben a IX. Helyi önkormányzat támogatásai fejezeten belüli előirányzat átcsoportosítással további források is bevonhatók.”

Átlagosan 30 százalékkal nőttek az alapanyagárak

"A válaszra építve április elején újabb levelet írtunk, jeleztük az egyre  komolyabb nehézségeket, piaci anomáliákat (pandémia, kedvezőtlen időjárás, állategészségügyi járványok, világméretű logisztikai problémák, energiaár növekedés, orosz-ukrán háború) és leírtuk, hogy  a szektor gazdasági problémája tovább mélyült és súlyosbodott" - mondta el Zoltai Anna és hozzátette, hogy levelük tartalmazta az alábbi összefoglaló táblázatot is:



Az elnök leszögezte, hogy 2021. októberi prognózisukat módosítva az elmúlt hónapokban bekövetkezett, drasztikus élelmiszerár növekedéssel, immáron a szektor költségnövekedését 30,5 százalékra becsülik.

A cikk teljes terjedelmében ITT olvasható.


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.