Ehető és vehető

A magyar pékek legfontosabb ünnepén kóstolhatta meg a nagyközönség először Magyarország kenyerét, amely idén a Kurdi Family Pék Kft. „Várkapitány kenyere” lett. A Magyar Pékszövetség Szent István napi, budapesti sajtótájékoztatóján egy olyan internetes keresőportál elkészítését is beharangozták, amely tartalmazza az összes Magyar Pékség védjeggyel rendelkező pékség adatait. 

A Magyar Pékszövetség már negyedik alkalommal rendezte meg Szent István napi kenyérversenyét, amelyen neves szakemberekből álló zsűri döntötte el, melyik kenyér legyen idén az ország kenyere. A versenyre 21 termék érkezett; valamennyi megfelelt a szigorú előírásoknak, vagyis adalékoktól mentes, természetes, egészséges, jellegzetesen magyar, tökéletes ízű, illatú és állagú, vastag héjú és frissességét hosszan megőrző kenyér volt.

Idén a Heves megyei Andornaktályán működő Kurdi Family Pék Kft. által készített Várkapitány kenyerére esett a zsűri választása. A pékáru a hosszú kovászos technológiának, valamint a hűvös tésztavezetésnek köszönhetően mindenféle adalékanyag nélkül is kifogástalan térfogatú és gazdag íz világú. Héja ropogós és a kenyér több napon keresztül friss marad. A különleges formájú pékáru – a tészta mind a négy oldalát behajtogatják – készítője Kurdi András, aki szerint e kenyér minőségének egyik záloga az idő, ugyanis a péknek meg kell várnia, míg a kovász kibontakoztatja az ízeket és aromákat. A rozsos, hosszú érésű rozskovásszal készült kenyér magas rozs- és víztartalmának köszönhetően egészséges, hagyományosan magyar, puha. A Kurdi család 2001-ben alapított péksége három üzlettel rendelkezik, és 60-65 munkatársat foglalkoztat.

2011-ben egy kovászos, burgonyás kenyér, 2012-ben egy komlós-burgonyás, míg tavaly egy tönkölybúzás-joghurtos kenyér nyerte el az ország kenyere elismerést.

A Szent István napi ünnepi kenyér megvásárolható lesz a Magyar Pékszövetség által létrehozott Magyar Pékség védjeggyel rendelkező pékségekben. A program segít a fogyasztóknak abban, hogy eligazodjanak a piacon, tudják, hol lehet magyar búzából, magyar munkaerővel készült magyar pékárut kapni, amelyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv valamennyi elvárásának. A jó minőségű magyar kenyér vásárlásával a fogyasztó hozzájárul hazánk gazdaságának élénkítéséhez, munkahelyek teremtéséhez, magyar családok megélhetéséhez. A programhoz valamennyi, magyar tulajdonú, pékszövetségi tagsággal rendelkező pékség csatlakozhat. Eddig több mint 400 üzlet jogosult a védjegy használatára.

A Magyar Pékszövetség sajtótájékoztatóján jelentették be azt is, hogy a Magyar Pékség védjeggyel rendelkező pékségek adataiból egy internetes keresőoldalt hoznak létre, amelyen a vásárlókhoz legközelebb eső üzletek néhány kattintással megkereshetőek, adataik – nyitva tartásuk, különleges termékeik, stb. – megismerhetőek.

 

 

Forrás: Élelmiszer Online


Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.