Ehető és vehető

A magyar pékek legfontosabb ünnepén kóstolhatta meg a nagyközönség először Magyarország kenyerét, amely idén a Kurdi Family Pék Kft. „Várkapitány kenyere” lett. A Magyar Pékszövetség Szent István napi, budapesti sajtótájékoztatóján egy olyan internetes keresőportál elkészítését is beharangozták, amely tartalmazza az összes Magyar Pékség védjeggyel rendelkező pékség adatait. 

A Magyar Pékszövetség már negyedik alkalommal rendezte meg Szent István napi kenyérversenyét, amelyen neves szakemberekből álló zsűri döntötte el, melyik kenyér legyen idén az ország kenyere. A versenyre 21 termék érkezett; valamennyi megfelelt a szigorú előírásoknak, vagyis adalékoktól mentes, természetes, egészséges, jellegzetesen magyar, tökéletes ízű, illatú és állagú, vastag héjú és frissességét hosszan megőrző kenyér volt.

Idén a Heves megyei Andornaktályán működő Kurdi Family Pék Kft. által készített Várkapitány kenyerére esett a zsűri választása. A pékáru a hosszú kovászos technológiának, valamint a hűvös tésztavezetésnek köszönhetően mindenféle adalékanyag nélkül is kifogástalan térfogatú és gazdag íz világú. Héja ropogós és a kenyér több napon keresztül friss marad. A különleges formájú pékáru – a tészta mind a négy oldalát behajtogatják – készítője Kurdi András, aki szerint e kenyér minőségének egyik záloga az idő, ugyanis a péknek meg kell várnia, míg a kovász kibontakoztatja az ízeket és aromákat. A rozsos, hosszú érésű rozskovásszal készült kenyér magas rozs- és víztartalmának köszönhetően egészséges, hagyományosan magyar, puha. A Kurdi család 2001-ben alapított péksége három üzlettel rendelkezik, és 60-65 munkatársat foglalkoztat.

2011-ben egy kovászos, burgonyás kenyér, 2012-ben egy komlós-burgonyás, míg tavaly egy tönkölybúzás-joghurtos kenyér nyerte el az ország kenyere elismerést.

A Szent István napi ünnepi kenyér megvásárolható lesz a Magyar Pékszövetség által létrehozott Magyar Pékség védjeggyel rendelkező pékségekben. A program segít a fogyasztóknak abban, hogy eligazodjanak a piacon, tudják, hol lehet magyar búzából, magyar munkaerővel készült magyar pékárut kapni, amelyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv valamennyi elvárásának. A jó minőségű magyar kenyér vásárlásával a fogyasztó hozzájárul hazánk gazdaságának élénkítéséhez, munkahelyek teremtéséhez, magyar családok megélhetéséhez. A programhoz valamennyi, magyar tulajdonú, pékszövetségi tagsággal rendelkező pékség csatlakozhat. Eddig több mint 400 üzlet jogosult a védjegy használatára.

A Magyar Pékszövetség sajtótájékoztatóján jelentették be azt is, hogy a Magyar Pékség védjeggyel rendelkező pékségek adataiból egy internetes keresőoldalt hoznak létre, amelyen a vásárlókhoz legközelebb eső üzletek néhány kattintással megkereshetőek, adataik – nyitva tartásuk, különleges termékeik, stb. – megismerhetőek.

 

 

Forrás: Élelmiszer Online


Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

A régióban először Magyarországra hozta el világhírű brandjét a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett Dani García - az Alelí fantasztikus ízeket kínál, páratlan a kínálata a hazai éttermi palettán.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.