Elárverezik a francia elnöki hivatal borkészletét

(MTI) - Elárverezik a francia elnöki hivatal borkészletének egytizedét: május 30-án és 31-én egy 2200 eurós értékűre becsült 1990-es Petrustól kezdve a szerényebb minőségű borokig mintegy 1200 üvegre lehet majd licitálni a párizsi Hotel Drouot árverési háznál.

Az aukciósház keddi közleménye szerint az eladásra kerülő borok válogatását Virginie Routis, az Elysée-palota borospincéjének fősommelierje végezte. A készletben elsősorban Bordeaux-i és Bourgogne-i, azaz burgundiai borok találhatók, de akad néhány Loire-menti, Elzászból, a délnyugati vidékről és a Rhone-folyó völgyéből származó bor is.
"Valamennyi borból felszolgáltak a köztársasági elnöknek, és van, amelyik az V. köztársaság nagy történelmi pillanatainak is tanúja volt" - hangsúlyozta az árverési ház.
Az Elysée-palota borospincéjét 1947-ben Vincent Auriol elnöksége alatt hozták létre. Az azóta folyamatosan bővülő készlet számára 1995-ben a pincét átalakítottak a borok jobb megőrzése érdekében. Az árverés alapvető célja a borkészlet megújítása.
A válságra tekintettel az árverés bevételének egy részéből az elnökség szerényebb minőségű borokat szándékozik vásárolni, a fennmaradó összeget pedig átutalják az állami költségvetésbe.

Forrás: MTI


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.