Elfogadott idehaza a növényi alapú életszemlélet?

Október 30-án a METRO Gasztroakadémia negyedszerre is lehetőséget biztosított arra, hogy otthont adjon a Növényi Konferenciának Budaörsön. Magyarország első számú innovatív, növényi alapú élelmiszeripari eseményén az idei évben az edukáció állt a középpontban. 

Október 30-án, Magyarország egyetlen Növényi Konferenciájának célja

a növényi alapú trend követése, előremozdítása, színesítése volt. A rendezvényen, amely idén elsősorban az edukációt helyezte fókuszába, az érdeklődők négy előadást és hét kerekasztal-beszélgetést hallgathattak meg. 

Az esemény Péntek Csaba főszervező, a Vegan Business Circle alapítójának felvezető szavaival vette kezdetét. Ez követte az első beszélgetés, amelyen Galavits Patrik, a Direkt36 újságírója és a nap szakmai moderátora faggatta Farkas Erika okleveles táplálkozási tanácsadót és Zoltai Annát, a KÖZSZÖV elnökét a növényi ételek bevezetési lehetőségeiről a közétkeztetésben. Ahogy azt itt elhangzott,

egyelőre a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé a teljesen növényi étrendet ezen a területen, de azzal kapcsolatban mindkét szakember bizakodó volt, hogy várható-e enyhülés a növényi alapanyagok szerepeltetését illetően a bölcsődék, óvodák, iskolák, kórházak, szociális és a büntetés-végrehajtás intézményeiben a jövőben.

Szalma Rita, Galavits Patrik, Simon Zsuzsanna, Herczeg Andrea és Tukacs Máté a Budaörsön megrendezett konferencián / Forrás: Növényi Konferencia
Szalma Rita, Galavits Patrik, Simon Zsuzsanna, Herczeg Andrea és Tukacs Máté a Budaörsön megrendezett konferencián / Forrás: Növényi Konferencia

Ezt követően Zsolnay Gergely, a The Planteen executive chefje osztotta meg tapasztalatait a vendéglátásban tapasztaltakról, és felhívta arra is a figyelmet, hogy a növényi étrend kommunikációjában hasznos lenne a mentességről az egészségességre helyezni a hangsúlyt.

A növényi termékek kiskereskedelemben elfoglalt helyéről Galavits Patrik Herczeg Andreát, a Csak a Mentes tulajdonosát, Simon Zsuzsannát, az Avokado marketingvezetőkét, Szalma Ritát, a Kifli.hu kereskedelmi igazgatóját és Tukacs Mátét, a Bijó Áruház marketingvezetőjét kérdezte – válaszaikból kiderült, hogy

a magyar vásárlók biztosra mennek, és ritkán kísérleteznek.

A növényi alapú ebéd előtti utolsó beszélgetés a törzsvendégekről szólt: Fait Federika, a The Planteen egykori üzletvezetője, Preyer György, a Vegazzi Specialty Pizzeria tulajdonosa és Szeghalmi Anita, a Vegán Kifli tulajdonosa is megerősítette, hogy a kiszámítható minőség, a pozitív élmény és a közösségépítés is esszenciális.

Délután Batternay Anita, a PrestonSales ügyvezetője praktikus gyakorlati tanácsokat osztott meg azzal kapcsolatban, hogy a termékek hogyan teljesíthetnek jól a kiskereskedelemben, míg Vida Raul, a Prove és a Csir Kevin alapítója a cégek és nonprofit szervezetek együttműködési lehetőségeit tárta fel.

A kerekasztal-beszélgetések során Bíró Attila, a Sweet Gorilla Mentes Tortaműhely tulajdonosa, Bruzsa István, a Nestlé sales managere és Zsiros Bernadett, a Mentes Bor tulajdonosa is kiemelte a piac edukációjának jelentőségét és a nyitás fontosságát a nem növényi étrenden lévők felé, míg Garami Gabor, Rimóczi Zsófia és Pintér Dóra – Dóra Vegán Életmód – influenszerek és Szikora Zsolt, a Biorganik Online Kft. ügyvezetője a véleményvezérek és cégek együttműködésében a hitelesség fontosságára hívta fel a figyelmet.

 


Vétett az egyik alkalmazott – Wang Mester lépett

Vétett az egyik alkalmazott – Wang Mester lépett 

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Új korszak a siófoki menzán

Új korszak a siófoki menzán 

Siófok összes általános- és középiskolájában bevezették a svédasztalos rendszerű menzát.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.