Elhunyt a magyar csilitermesztés meghatározó alakja

A vállalkozás, amelyet párjával, Csongrádi Tímeával hozott létre, számos nemzetközi elismerést gyűjtött. Bánfi Krisztián szenvedélyesen szerette a csilit, termesztette és feldolgozta, ennek köszönhetően a Kígyóscsili márkát világszerte ismertté tette.

„Mély fájdalommal tudatom azokkal akik ismerték és szerették páromat Bánfi Krisztiánt, hogy tragikus hirtelenséggel a mai nap elhunyt!” – olvasható a vállalkozás közösségi oldalán a szomorú hír.

Bánfi Krisztián és párja, Csongrádi Tímea 2018-ban alapította a Kígyóscsili vállalkozást, amely rövid idő alatt nemzetközi elismertségre tett szert. A pár szenvedélyesen dolgozott azon, hogy a legfinomabb és legkülönlegesebb csiliszószokat készítse, és munkájukat számos díjjal ismerték el, köztük a The World Hot Sauce Awards arany és ezüst minősítésével is.

Bánfi Krisztián, a Kígyóscsili alapítója
Bánfi Krisztián, a Kígyóscsili alapítója
Fotó: Kígyóscsili Facebook oldala

Bánfi Krisztián a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektetett a minőségre és a hagyományokra: a csili termesztésétől kezdve a feldolgozásig minden lépésben részt vett. A Kígyóscsili termékek hamarosan a magyar gasztronómia elengedhetetlen részévé váltak, számos étteremben és konyhában kaptak helyet.

„Tapasztalat és tudás nélkül vágtunk bele a csilitermesztésbe öt évvel ezelőtt. Az egyik ismerősöm hozott ajándékba egy csiliszószt. Miután megkóstoltam, egyből tudtam, hogy én is akarok ilyet készíteni. Még aznap megrendeltem a magokat Spanyolországból és Amerikából”  – olvasható a beol.hu cikkében Krisztián visszaemlékezése a kezdeti időkre. 

Azóta termékeik között olyan érdekes ízek is helyet kaptak, mint a szedres, a meggyes kreatúra, vagy az extra csípős csili . Mint írják, „a legerősebb 1,5 milliós értékkel bíró termékével többen megküzdöttek már, volt, aki összerogyott a csípősségétől, de az igazi fanatikusok hetente járnak a legerősebb fajtáért.”


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.