Elhunyt a magyar csilitermesztés meghatározó alakja

A vállalkozás, amelyet párjával, Csongrádi Tímeával hozott létre, számos nemzetközi elismerést gyűjtött. Bánfi Krisztián szenvedélyesen szerette a csilit, termesztette és feldolgozta, ennek köszönhetően a Kígyóscsili márkát világszerte ismertté tette.

„Mély fájdalommal tudatom azokkal akik ismerték és szerették páromat Bánfi Krisztiánt, hogy tragikus hirtelenséggel a mai nap elhunyt!” – olvasható a vállalkozás közösségi oldalán a szomorú hír.

Bánfi Krisztián és párja, Csongrádi Tímea 2018-ban alapította a Kígyóscsili vállalkozást, amely rövid idő alatt nemzetközi elismertségre tett szert. A pár szenvedélyesen dolgozott azon, hogy a legfinomabb és legkülönlegesebb csiliszószokat készítse, és munkájukat számos díjjal ismerték el, köztük a The World Hot Sauce Awards arany és ezüst minősítésével is.

Bánfi Krisztián, a Kígyóscsili alapítója
Bánfi Krisztián, a Kígyóscsili alapítója
Fotó: Kígyóscsili Facebook oldala

Bánfi Krisztián a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektetett a minőségre és a hagyományokra: a csili termesztésétől kezdve a feldolgozásig minden lépésben részt vett. A Kígyóscsili termékek hamarosan a magyar gasztronómia elengedhetetlen részévé váltak, számos étteremben és konyhában kaptak helyet.

„Tapasztalat és tudás nélkül vágtunk bele a csilitermesztésbe öt évvel ezelőtt. Az egyik ismerősöm hozott ajándékba egy csiliszószt. Miután megkóstoltam, egyből tudtam, hogy én is akarok ilyet készíteni. Még aznap megrendeltem a magokat Spanyolországból és Amerikából”  – olvasható a beol.hu cikkében Krisztián visszaemlékezése a kezdeti időkre. 

Azóta termékeik között olyan érdekes ízek is helyet kaptak, mint a szedres, a meggyes kreatúra, vagy az extra csípős csili . Mint írják, „a legerősebb 1,5 milliós értékkel bíró termékével többen megküzdöttek már, volt, aki összerogyott a csípősségétől, de az igazi fanatikusok hetente járnak a legerősebb fajtáért.”


Változóban az európai prémium borok piaca

Változóban az európai prémium borok piaca 

Trump vámpolitikája az európai prémium borok piacát is átalakítja.
Szezonnyitó piknik Noszvajon

Szezonnyitó piknik Noszvajon 

Májusban 10. alkalommal jönnek össze Noszvaj Síkfőkúton a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) éttermei és helyi borászatok, hogy egy könnyed, kötetlen hangulatú délutánon elvarázsolják a vendégeket.
Indul az idei Országos Borverseny

Indul az idei Országos Borverseny 

A nevezés április 7. és május 2. között zajlik, a bírálat pedig 2025. május 13-14-én a Danubius Hotel Heliában lesz.
Európa egyik legjobb borvidéke az Egri borvidék

Európa egyik legjobb borvidéke az Egri borvidék 

Nagy nemzetközi elismerést kapott a magyar borvidék: az Emerald Cruises friss felmérése szerint Eger Európa második legjobb borvidéke lett.
Carbonara maraton Itáliában

Carbonara maraton Itáliában 

Olaszország szerte kilencedik alkalommal ünnepelték a Carbonara napját.
Harmincegy tányér – egyszerre

Harmincegy tányér – egyszerre 

Egy felszolgáló olyan bravúrt mutat be, amitől még a legtapasztaltabb vendéglátósoknak is leesne az álluk.
Badacsonyi borászok: a hazai bortrendekről

Badacsonyi borászok: a hazai bortrendekről  

Minden keresett, ami buborékos. Emellett az Aperol, a Negroni, a gin-tonicos koktélok és az alkoholmentes, illetve gyümölcsös sörök fogyasztása jellemző.
Szlovákiában további telepeken terjed a járvány

Szlovákiában további telepeken terjed a járvány 

A ragadós száj- és körömfájás (RSzKF) járvány több helyen is felütötte a fejét.
Intézkedések a száj- és körömfájás megfékezésére

Intézkedések a száj- és körömfájás megfékezésére 

Összegyűjtöttük, eddig milyen szigorítások léptek érvénybe idehaza, hogy ne terjedjen tovább a vírus.
Borászati kalauz a Nyugat-Balaton kínálatából

Borászati kalauz a Nyugat-Balaton kínálatából 

Gyenesdiás új kiadványa a környék borászatait mutatja be.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.