Elindítják az igazi balatoni gasztro-szezont

Izgalmas tematikákkal érkezik a Gasztrohegy 6. évada: ősztől tavaszig 10, egész évben nyitva tartó vendéglátóhely dolgozik azon, hogy egyedülálló gasztrotúra keretében mutassa be Badacsony legjavát.

A Balaton-imádók számára az igazi balatoni szezon már jó ideje szeptemberben kezdődik: szellős strandok és utcák, az indián nyárral vegyülő szüret után ráérős ebédek, vacsorák és borkóstolók – amikor a vendég mellett a vendéglátónak is jobban van ideje a szó szoros értelemben vendéget látni!

Nem véletlenül ilyenkor – októbertől áprilisig – zajlanak a Gasztrohegy hétvégéi. Az új „évadot” most másodszorra fejelik meg egy szeptemberi tapas hétvégével, hogy megmutassák: a mediterrán életérzésért nem kell Badacsonynál messzebbre utazni!

„Augusztus 20. után kezdődik számunkra az év talán legizgalmasabb időszaka, ami teret ad a különlegesebb programoknak. Amikor végre van idő kitalálni az eseményeket, a séfeknek az ételeket, a vendégek pedig kiélvezhetik az igazi, kompromisszum mentes nyaralást. Ősszel a szüret izgatottsága, a színes táj, az újborok hoznak mindig valami újat, télen pedig egy nagy séta után beülni egy vendéglő melegébe: ez az igazi kizökkenés a hétköznapokból. Mi is kizökkenünk és kizökkentünk, mert a vendéglátók ezekre a hétvégékre extra ételekkel készülnek: a szeptemberi tapasozás után jönnek a vadak, lesz világkonyha hétvégénk, de a strandos klasszikusokat is kicsit kipofozzuk, tányérra rakjuk majd. Decemberben pedig az időben is utazunk: megnézzük mit főzhettek a badacsonyi nagyik régen, vagy mi lehetett Kisfaludy tányérján” – mondja Budavári Dóra kommunikációs vezető.

"Máig nincs máshol ilyen előkóstolás és közösségi műhelymunka. Nagyon szeretünk ezáltal is készülni a Gasztrohegy hétvégékre. Ez a nagy titok: hogy a vendég is jobban érzi magát a vendéglátók kedvenc programján. Az utóbbi időben úgy érzékelem, az emberek amúgy is jobban keresik a nem marketing vezérelt rendezvényeket, ahol inkább a közös értékteremtés a motiváció" – mondja Kardos Gábor ötletgazda.

„Ilyenkor van időnk elmélyülni a részletekben és megmutatni Badacsony egy olyan arcát, amit a legjobban szeretünk. Büszkék vagyunk rá, hogy a Gasztrohegy keretében a hegy 6 éve egyfajta gasztro-műhelyként is működik, megteremtettünk egy olyan platformot, ahol a környező éttermek, borászatok közösen gondolkodhatnak, alkothatnak, várhatják a vendégeket. Ez egy életérzés: egyszerre eszel finomakat, borozol és túrázol” – fogalmaz Laposa Bence, ők a Laposa Birtok teraszával és a Hableánnyal vesznek részt az eseménysorozatban.

„Túl egy nehéz építkezésen, új tetővel, friss lendülettel ismét a Gasztrohegy csapatban a Tilia. Nagyon várjuk már ezeket a különleges hangulatú hétvégéket, és persze Titeket!” – mondja Nagy Miklós, ők a Tilia szomszédságában lévő Bonvino Borbárban és a hegy tetején, a Kisfaludy-ház Étteremben is várják a vendégeket.

„Nagy igazság, hogy balatoni vendéglátósként – egyre inkább – nem érdemes csak a nyárral számolni! Mi egész évben gondolkodunk, egyre erősebb az ősz, a tél és a tavasz is, így kerül egyensúlyba minden” – mondja Nagy István, a Borbarátok lelke, akik komoly törzsközönséggel rendelkeznek egész évben. A visszajáró vendégek is szeretik a Gasztrohegy hétvégék hozta változatosságot.

„Fenntartható szálláshelyként és bisztróként igyekszünk egész évben a “nose to tail” elv szerint szezonálisan főzni és ételeinken keresztül bemutatni a Balaton régió sokszínűségét!  Az őszi/téli napokban pedig biztosan előkerülnek a pincénk kincsei, mint például a házi lardo, a kacsamell sonkánk, és a különböző kimchik!” – mondja Sipos Réka és Petykó István, a Vánkos házigazdái.

Tavaly új helyszínként került be az Éliás Birtok, ők idén is részt vesznek kiegészítő helyszínként. „A Gasztrohegy hétvégék az Éliás Birtok számára különös izgalmakat hordoznak. Szeretjük a készülődést - mit készítsünk, milyen borokat vegyünk elő a sikeres tételeink közül-, és szeretnénk ezek által különleges, megismételhetetlen élményekkel gazdagítani a hozzánk ellátogatókat” – mondja Éliás Csaba, ők a családdal együtt várják a látogatókat.

„Borászként nekem az ősz a badacsonyi szüretet jelenti. Ha szüret akkor Kéknyelű. Ha Kéknyelű akkor Gasztrohegy. Ebben az inspiráló hangulatban nemcsak feltöltődni jó, hanem együtt alkotni és új élményeket szerezni” – mondja Istvándy Gergely. Ők az Istvándy Birtok és Borműhelyben várják, hogy a boraikat, elsősorban a Kéknyelűt, és persze a vidék szépségét megmutathassák a Badacsonyba érkezőknek.

„Nagyon örülök, hogy idén kicsit megújult a tematika is, egy ilyen rendezvénynek időről időre szüksége van arra, hogy megújuljon, elsősorban magunk miatt, hogy új feladatokat, kihívásokat kapjunk. És ezzel a vendégek is jól járnak! Ilyenkor végre van idő kikacsintani mentálisan is abból, amiben a nyár zsúfoltabb hónapjaiban benne vagyunk, és több idő van a betérő vendégekre is. Kiegészítő helyszínként leginkább borokkal, italkísérettel és olykor kiegészítő tapasokkal készülünk majd” – mondja Tóth Ádám, a Pláne Badacsony házigazdája.

A Gasztrohegy hétvégékre a tapasos hétvégén kívül gasztrobérlet váltható, mely 4 kóstolót tartalmaz italkísérettel 4 választott fő helyszínen (a bérleteket a Tixa-n lehet megvárásolni)

• Szeptember 30.- Október 1. TAPASOK hétvégéje

• Október 21-22. Világok konyhája - Utazás a föld körül

• November 25-26. Vadak & minden, ami erdő

• December 28-29-30. BADACSONYI TÖRTÉNETEK - helyi receptek, avagy mit ettek nagyanyáink és mi lehetett Kisfaludyék tányérján?

• Január 20-21. Halak a hegyen - Fish & Hill

• Február 24-25. TÜZES hétvége - Tábortűz, misztikum, lávakő, szenvedély a vulkánok földjén

• Március 23-24. Magyaros fogások hétvégéje - Tökéletes klasszikusok & hagyományok megcsavarva

• Április 20-21. Beach Food!!! - Gyere nyár!

RÉSZTVEVŐ HELYEK: (Gasztrohegy menüvel)

• Fő helyszínek: Laposa Birtok, Hableány, Tilia Borvendéglő, Hotel Bonvino Borbár, Borbarátok Vendéglő, Kisfaludy-ház Étterem, Vánkos

• Kiegészítő helyszínek (borok, tapasok, falatok): Pláne Badacsony borterasz, Éliás Birtok, Istvándy Birtok és Borműhely

Forrás: Gasztrohegy Badacsony


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.