Elindítják az igazi balatoni gasztro-szezont

Izgalmas tematikákkal érkezik a Gasztrohegy 6. évada: ősztől tavaszig 10, egész évben nyitva tartó vendéglátóhely dolgozik azon, hogy egyedülálló gasztrotúra keretében mutassa be Badacsony legjavát.

A Balaton-imádók számára az igazi balatoni szezon már jó ideje szeptemberben kezdődik: szellős strandok és utcák, az indián nyárral vegyülő szüret után ráérős ebédek, vacsorák és borkóstolók – amikor a vendég mellett a vendéglátónak is jobban van ideje a szó szoros értelemben vendéget látni!

Nem véletlenül ilyenkor – októbertől áprilisig – zajlanak a Gasztrohegy hétvégéi. Az új „évadot” most másodszorra fejelik meg egy szeptemberi tapas hétvégével, hogy megmutassák: a mediterrán életérzésért nem kell Badacsonynál messzebbre utazni!

„Augusztus 20. után kezdődik számunkra az év talán legizgalmasabb időszaka, ami teret ad a különlegesebb programoknak. Amikor végre van idő kitalálni az eseményeket, a séfeknek az ételeket, a vendégek pedig kiélvezhetik az igazi, kompromisszum mentes nyaralást. Ősszel a szüret izgatottsága, a színes táj, az újborok hoznak mindig valami újat, télen pedig egy nagy séta után beülni egy vendéglő melegébe: ez az igazi kizökkenés a hétköznapokból. Mi is kizökkenünk és kizökkentünk, mert a vendéglátók ezekre a hétvégékre extra ételekkel készülnek: a szeptemberi tapasozás után jönnek a vadak, lesz világkonyha hétvégénk, de a strandos klasszikusokat is kicsit kipofozzuk, tányérra rakjuk majd. Decemberben pedig az időben is utazunk: megnézzük mit főzhettek a badacsonyi nagyik régen, vagy mi lehetett Kisfaludy tányérján” – mondja Budavári Dóra kommunikációs vezető.

"Máig nincs máshol ilyen előkóstolás és közösségi műhelymunka. Nagyon szeretünk ezáltal is készülni a Gasztrohegy hétvégékre. Ez a nagy titok: hogy a vendég is jobban érzi magát a vendéglátók kedvenc programján. Az utóbbi időben úgy érzékelem, az emberek amúgy is jobban keresik a nem marketing vezérelt rendezvényeket, ahol inkább a közös értékteremtés a motiváció" – mondja Kardos Gábor ötletgazda.

„Ilyenkor van időnk elmélyülni a részletekben és megmutatni Badacsony egy olyan arcát, amit a legjobban szeretünk. Büszkék vagyunk rá, hogy a Gasztrohegy keretében a hegy 6 éve egyfajta gasztro-műhelyként is működik, megteremtettünk egy olyan platformot, ahol a környező éttermek, borászatok közösen gondolkodhatnak, alkothatnak, várhatják a vendégeket. Ez egy életérzés: egyszerre eszel finomakat, borozol és túrázol” – fogalmaz Laposa Bence, ők a Laposa Birtok teraszával és a Hableánnyal vesznek részt az eseménysorozatban.

„Túl egy nehéz építkezésen, új tetővel, friss lendülettel ismét a Gasztrohegy csapatban a Tilia. Nagyon várjuk már ezeket a különleges hangulatú hétvégéket, és persze Titeket!” – mondja Nagy Miklós, ők a Tilia szomszédságában lévő Bonvino Borbárban és a hegy tetején, a Kisfaludy-ház Étteremben is várják a vendégeket.

„Nagy igazság, hogy balatoni vendéglátósként – egyre inkább – nem érdemes csak a nyárral számolni! Mi egész évben gondolkodunk, egyre erősebb az ősz, a tél és a tavasz is, így kerül egyensúlyba minden” – mondja Nagy István, a Borbarátok lelke, akik komoly törzsközönséggel rendelkeznek egész évben. A visszajáró vendégek is szeretik a Gasztrohegy hétvégék hozta változatosságot.

„Fenntartható szálláshelyként és bisztróként igyekszünk egész évben a “nose to tail” elv szerint szezonálisan főzni és ételeinken keresztül bemutatni a Balaton régió sokszínűségét!  Az őszi/téli napokban pedig biztosan előkerülnek a pincénk kincsei, mint például a házi lardo, a kacsamell sonkánk, és a különböző kimchik!” – mondja Sipos Réka és Petykó István, a Vánkos házigazdái.

Tavaly új helyszínként került be az Éliás Birtok, ők idén is részt vesznek kiegészítő helyszínként. „A Gasztrohegy hétvégék az Éliás Birtok számára különös izgalmakat hordoznak. Szeretjük a készülődést - mit készítsünk, milyen borokat vegyünk elő a sikeres tételeink közül-, és szeretnénk ezek által különleges, megismételhetetlen élményekkel gazdagítani a hozzánk ellátogatókat” – mondja Éliás Csaba, ők a családdal együtt várják a látogatókat.

„Borászként nekem az ősz a badacsonyi szüretet jelenti. Ha szüret akkor Kéknyelű. Ha Kéknyelű akkor Gasztrohegy. Ebben az inspiráló hangulatban nemcsak feltöltődni jó, hanem együtt alkotni és új élményeket szerezni” – mondja Istvándy Gergely. Ők az Istvándy Birtok és Borműhelyben várják, hogy a boraikat, elsősorban a Kéknyelűt, és persze a vidék szépségét megmutathassák a Badacsonyba érkezőknek.

„Nagyon örülök, hogy idén kicsit megújult a tematika is, egy ilyen rendezvénynek időről időre szüksége van arra, hogy megújuljon, elsősorban magunk miatt, hogy új feladatokat, kihívásokat kapjunk. És ezzel a vendégek is jól járnak! Ilyenkor végre van idő kikacsintani mentálisan is abból, amiben a nyár zsúfoltabb hónapjaiban benne vagyunk, és több idő van a betérő vendégekre is. Kiegészítő helyszínként leginkább borokkal, italkísérettel és olykor kiegészítő tapasokkal készülünk majd” – mondja Tóth Ádám, a Pláne Badacsony házigazdája.

A Gasztrohegy hétvégékre a tapasos hétvégén kívül gasztrobérlet váltható, mely 4 kóstolót tartalmaz italkísérettel 4 választott fő helyszínen (a bérleteket a Tixa-n lehet megvárásolni)

• Szeptember 30.- Október 1. TAPASOK hétvégéje

• Október 21-22. Világok konyhája - Utazás a föld körül

• November 25-26. Vadak & minden, ami erdő

• December 28-29-30. BADACSONYI TÖRTÉNETEK - helyi receptek, avagy mit ettek nagyanyáink és mi lehetett Kisfaludyék tányérján?

• Január 20-21. Halak a hegyen - Fish & Hill

• Február 24-25. TÜZES hétvége - Tábortűz, misztikum, lávakő, szenvedély a vulkánok földjén

• Március 23-24. Magyaros fogások hétvégéje - Tökéletes klasszikusok & hagyományok megcsavarva

• Április 20-21. Beach Food!!! - Gyere nyár!

RÉSZTVEVŐ HELYEK: (Gasztrohegy menüvel)

• Fő helyszínek: Laposa Birtok, Hableány, Tilia Borvendéglő, Hotel Bonvino Borbár, Borbarátok Vendéglő, Kisfaludy-ház Étterem, Vánkos

• Kiegészítő helyszínek (borok, tapasok, falatok): Pláne Badacsony borterasz, Éliás Birtok, Istvándy Birtok és Borműhely

Forrás: Gasztrohegy Badacsony


Bezárt a Rutin Budaörsön

Bezárt a Rutin Budaörsön 

Pallag Dávid alapító-tulajdonos videóban mesélt a helyzetről.
Exkluzív csúcsgasztronómiai találkozó a Bükk lábánál

Exkluzív csúcsgasztronómiai találkozó a Bükk lábánál 

Borsod vármegyébe érkezik a legendás Thummerer Pincészet országjárása.
Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből

Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből 

Utoljára 2020-ban volt nyereséges a cég, bár akkor is mindössze 3,3 milliós profitot könyvelhetett el.
További magyar sikerek a rizlingek világbajnokságán

További magyar sikerek a rizlingek világbajnokságán 

A Gottwald családi pincészetének két olaszrizling bora is arany, illetve platina értékelést kapott a rangos Grow du Monde versenyen.
Változik a Frei-koncepció: könyvesboltok ölelése helyett önálló kávézók

Változik a Frei-koncepció: könyvesboltok ölelése helyett önálló kávézók 

Frei Tamás rövid időre megszakítva világ körüli kávés körútját néhány napra Magyarországra látogatott, és ha már ideérkezett, június 11-én felavatta legújabb flagship-kávézóját.
Bajban a McDonald's - égető a munkaerőhiány, túl gyors a fluktuáció

Bajban a McDonald's - égető a munkaerőhiány, túl gyors a fluktuáció 

A McDonald's, mint sok más étteremlánc, súlyos munkaerőhiánnyal küzd világszerte. Ennek oka összetett, most megpróbáljuk végig venni nehézségeik okait.
A sportközvetítések és a sör lendítheti fel a balatoni turizmust

A sportközvetítések és a sör lendítheti fel a balatoni turizmust 

Az elmúlt évek  tapasztalatai azt mutatják, hogy egy-egy világverseny idején, hétköznapokon 20-40 százalékkal, de hétvégéken akár 150 százalékkal is megnőhet a balatoni éttermekben, sörözőkben megforduló vendégek száma.
Ez történt az idei METRO Fenntartható Gasztronómia Fórum és Díjátadón

Ez történt az idei METRO Fenntartható Gasztronómia Fórum és Díjátadón  

Ahol a fő téma a generációk megértése a jövőkompatibilis vendéglátásért volt.
Mutatjuk 2024 legjobb cukrászdáit

Mutatjuk 2024 legjobb cukrászdáit 

Ide menjünk sütizni, ha valami kivételesre vágyunk - az idei legédesebb kísértések.
Újdonságokkal jön a bulinegyed ikonikus bárja

Újdonságokkal jön a bulinegyed ikonikus bárja 

Mostantól a laza esték mellett új, minden nap elérhető brunch-kínálattal, juice-okkal és szezonális ételekkel találkozhatnak a vendégek.