Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a Pénzcentrumnak adott interjújában elmondta, hogy bizakodóan tekintenek az idei évre, annak ellenére, hogy 2024-ben a a többi vendéglátóegységgel ellentétben a cukrászdák forgalma még vegyes képet mutatott, és egy erős tavasz után a nyár sok helyen visszaesését hozott.
A 2025-ös évre is pozitív kilátásokkal tekintenek.
Mint az interjúból kiderült, a fagylaltozók várhatóan különleges ízekkel igyekeznek bevonzani az idei szezonban is a vendégeket. Az idei év egyik slágere a „Dubai csoki” lehet, amely már 2024 végén is nagy sikert aratott, de egyre népszerűbbek a természetes alapanyagokból készült, cukor- és tejmentes variációk, és a magyar cukrászati hagyományokra épülő ízek is.
Fotó: Depositphotos
„A cukrászdák kínálata még a legtöbb vendég számára az elérhető luxus kategória, amit lehet, hogy ritkábban engedhetnek meg maguknak az emberek, de talán a többségnek még belefér” – mondta a szakmai elnök.
A tavalyihoz hasonlóan idén is 10 százalék körüli emelés várható.
Bár a gazdasági környezet továbbra is kihívásokkal teli, a cukrászdák igyekeznek alkalmazkodni a piaci körülményekhez.
Azt már mindenesetre tudni, hogy az árak idén is emelkedni fognak: egy gombóc fagylalt 550-650 forintba kerülhet átlagosan, míg egy szelet sütemény ára 1000-1500 forint között mozog majd. A prémium kategóriás édességek esetén pedig akár 2000 forint feletti árakkal kell számolni.