Eljött a vadak ideje

Fenntartható fehérjeforrás, alacsony zsírtartalom, magas ásványianyag tartalom, ráadásul garantáltan antibiotikum és hormonmentes alapanyag – ez mind jellemző a vadhúsra.

Magyarországon nagyjából 800 tonnát értékesítenek belőle évente, a hazai vadhúsfogyasztás jelenleg mindössze 30-40 dekagramm/fő/év, míg sertésből több, mint 30 kilogrammot is fogyasztunk átlagosan évente. Az ünnepek közeledtével mindenki szeretné különleges ételekkel elkápráztatni szeretteit a családi asztalnál, érdemes ilyenkor vadhúst választani, amelyhez segítség lehet a Vadkonya prémium hazai vadhúsból készült ételekhez tartozó tanácsai.

 

Hogyan fűszerezzük a vadhúst? 

Füstölt tengeri sópehely - A sózás és ízesítés egészen új dimenzióját tárja elénk a füstölt tengeri sópehely, amit tálalás előtt vagy tálaláskor közvetlenül, meleg ételen érdemes alkalmazni a roppanós, kellemes ízű, enyhén füstös végeredményért. A grillezett vadhús (gerinc, bélszín és comb steak) igazi barátja, használjuk, amikor grillezést követően néhány percig még pihentetjük a húsokat.

Tört feketebors - Az őrölt borshoz mérten a tört feketebors közel sem csak az erősségről szól. A speciális őrlésű, prémium minőségű fekete borsot bármilyen vad BBQ és Grill fűszerkeverék összeállításához, és bármilyen vadétel alap ízesítéséhez is ajánljuk.

Őrölt csemege fűszerpaprika - A magyaros ételek és ízek kedvelőinek a repertoárjából nem hiányozhat az őrölt csemege fűszerpaprika. Vérbeli hazai termék, mely kimagasló minőséget és egyedülálló aromavilágot kínál, sőt színezőértéke is rendkívül magas. A prémium minőségű kézzel válogatott őrölt fűszerpaprika nem hiányozhat, amikor vadas bográcsgulyás vagy pörköltes ételt készül.

Kakukkfű -  A kellemes illatú, aromás, kámforos ízű kakukkfű jól illik a vadételekhez. Élettani hatását tekintve étvágygerjesztő és gyomorjavító. Felhasználásakor jól harmonizál olyan fűszerekkel, mint a majoránna, rozmaring, babérlevél és zsálya. 

Rozmaring - A rozmaringnak aromás, gyantás, enyhén kesernyés íze van, fantasztikus illóolajokat enged ki főzés közben. Élettani hatását tekintve frissítő, ideg- és gyomorerősítő. Vadételek készítésénél hasznos összetevő pácoláshoz, de illik mártásokba és frissen vagy szárítva a főzés közben az ételhez adva. 

Borókabogyó - A borókabogyót már hosszú ideje használják a népi gyógyászatban és a gasztronómiában egyaránt. A fanyar, kesernyés termést szárítva vagy frissen fűszerként használjuk, kiválóan illik a vadhúsokhoz. Íze melengető, kissé édeskés, gyantás, fás jegyekre emlékeztető. Jól harmonizál a fokhagymával és az aromás fűszernövényekkel, mint a majoránna és a rozmaring. Pácolásnál és különösen a pörköltek ízesítésekor használatos, de erős karakteres íze miatt 6-8 szemnél ne használjunk többet. 

A vadgasztronómia további kedvelt fűszernövényei: petrezselyem, majoranna, babérlevél, tárkony, zsálya, medvehagyma, borsikafű, koriander, lestyán.

Hogyan készítsük elő? 

Hirtelen sütés: A hús sütését érdemes magas hőfokon kezdeni és kialakítani a vadhús felszínén pörzsanyagot. A magas hőmérséklet hatására kialakuló kéreg segítségével illatosabb és ízletesebb lesz a végeredmény. A húsnak ilyenkor a forró felülettel érintkezve “sercegnie” kell, ettől ne ijedjünk meg. Fontos, hogy a sütőlapot, serpenyőt előre melegítsük fel és egyszerre ne helyezzünk bele túl nagy mennyiségű húst, mert ez lehűtheti a felületet.

Olajos pácolás: Hosszabb-rövidebb időn keresztül történő olajos pácolással is előkészíthetjük a vadhúst sütés előtt. A fűszerekkel együtt történő vadhús érlelés egy újabb színfoltot, érdekes karaktert visz az ételbe. A vadhúsoknak sok esetben előnyös az olajos pácolás, tovább puhulhatnak és a fűszerek ízei átjárják a rostokat. A marinádhoz sokféle fűszert használhatunk, például: bors, fokhagyma, kakukkfű, lestyán, borókabogyó, babérlevél. 

Darált hús: Vadhúsból is érdemes darált húst készíteni. Vadhús daráláshoz leginkább gulyáshús ajánlott, a megfelelő zsírtartalmuk miatt. Rengeteg ételbe választhatunk vadhúst a szokásos sertés vagy marhahús helyett. Ragukhoz, rakott és töltött ételekhez kiválóan passzol a friss darált vadhús. A daráláshoz tökéletesen megfelel a tárcsás daráló, a konyhai robotgép vagy késes daráló is. A frissen darált vadhúst ajánlott rövid időn belül felhasználni. Minimum 10 percig 80 fokos vagy magasabb hőkezelést igényel.

Forrás: Vadkonyha


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.