Első Szent István Ünnepi Nemzeti Bormustra.

Az augusztus 20-i program helyszíne önmagáért beszél, Magyarország legszebb üzletházának tetőterasza, csodálatos kilátással a tűzijátékra a Váci utca 1. alatt, a Duna mellett. Eső esetén természetesen zárt panoráma terasz. A program délután öttől éjfélig tart.

100 borász, több mint 250 hazai borkülönlegessége korlátlanul a legnemesebb Hungarikumokkal fűszerezve.
Olyan ősi, feledésbe merült szőlőfajták borai kerülnek most először a nagyközönség elé, amelyeket még soha, vagy több évtizede nem volt lehetőség megkóstolni, és amelyekből mindösszesen pár üveg készül.

Szentesi József, a Borászok Borásza 2013 elismerés nyertese az est folyamán előadást tart. A rendezvény egyik ikonikus borásza kifejezetten olyan borokat hoz magával, amelyek most kerülnek első alkalommal a nyilvánosság elé. Ilyen a Tihanyi Kék, a Fekete Muskotály, a Feketefájú Bajor, a Vörösdinka, a Fekete Járdovány és a Csókaszőlő.

A régi fajták mellett lesznek új hibridek, fajtajelöltek, mint például az Albacab, amely most debütál. Erről annyit kell tudni, hogy Prof. Dr. Kocsis László egyetemi tanszékvezető, szőlőnemesítő 1995-ben kezdte a nemesítését 2002-ben, már a magonc populációból végezhette a szelekciót, melynek a végeredménye az Albacab mint új szőlőfajta jelölt. A fajta érdekessége, hogy a szülőpárok: Rajnai Rizling (fehér szőlő) és Cabernet Sauvignon (Kék szőlő). A színét a Rajnai Rizlingtől örökölte, tehát fehér lett. Korai érésű, biztonságosan lehet szüretelni, jó cukorgyűjtő fajta, laza fürtszerkezete miatt ellenáll a lisztharmatnak és egyéb más betegségeknek. A belőle készült bor nagyon testes, gyümölcsös, gazdag íz és zamatvilággal rendelkezik. Illatában és ízében egyaránt megjelenik egy kis csillagánizs. Valószínűleg nagy jövő előtt áll a fajta.

Kóstolható borfajták a teljesség igénye nélkül: Turul, Rubintos, Csókaszőlő, Messiás, Csomorinka, Bakator, Generóza, Szerémi Zöld, Mézes Fehér, Mustos Fehér, Kadarka Aszú, Kadarka, Feketeleányka, Corvinus, Zéta, Kövérszőlő, Pátria, Kabar, Kövidinka, Aranysárfehér, Budai Zöld, Zeusz, Barátcsuha, Rózsakő, Vulcanus, Néró, Bianka, Valentin, Pintes, Pelso, Vinitor, Rozália, Ezerjófű, Karát, Nektár, Jázmint, Furmint, Hárslevelű, Kéknyelű.

A korlátlan borfogyasztás mellett a borokhoz illő legnemesebb Hungarikumokból készült ételeket kínálnak a szervezők.
Az alapanyagok tekintetében hazai húsfélék és halfélék, mint a mangalica, liba, kacsa, vadak, füstölt pisztráng, kecsege, ponty tepertő, folyami rák, és hazai sajtok várják a vendégeket. Természetesen nem maradhat ki a sorból a szarvasgomba és a magyar tokhal kaviár sem. Hogy édességben se legyen hiány, kóstolhatóak lesznek az elmúlt évek ország tortái, lesznek gyümölcsökből és magvakból készült marcipánok, és mézes ínyencségek is, melyeket hazai gyümölcsökből és fűszernövényekből készült szörpök egészítenek ki. A neves borászok mellett természetesen a hazai élelmiszerkészítők is maguk mutatják be saját termékeiket.

A helyszín befogadóképessége maximálisan 400 fő részvételét teszi lehetővé.
További információk: 0670/3867563

Helyszín: Váci 1 Üzletház Tetőterasz (1052 Budapest, Váci utca 1.)
Időpont: 2013. Augusztus 20. 17:00-00.00


Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?