Első Szent István Ünnepi Nemzeti Bormustra.

Az augusztus 20-i program helyszíne önmagáért beszél, Magyarország legszebb üzletházának tetőterasza, csodálatos kilátással a tűzijátékra a Váci utca 1. alatt, a Duna mellett. Eső esetén természetesen zárt panoráma terasz. A program délután öttől éjfélig tart.

100 borász, több mint 250 hazai borkülönlegessége korlátlanul a legnemesebb Hungarikumokkal fűszerezve.
Olyan ősi, feledésbe merült szőlőfajták borai kerülnek most először a nagyközönség elé, amelyeket még soha, vagy több évtizede nem volt lehetőség megkóstolni, és amelyekből mindösszesen pár üveg készül.

Szentesi József, a Borászok Borásza 2013 elismerés nyertese az est folyamán előadást tart. A rendezvény egyik ikonikus borásza kifejezetten olyan borokat hoz magával, amelyek most kerülnek első alkalommal a nyilvánosság elé. Ilyen a Tihanyi Kék, a Fekete Muskotály, a Feketefájú Bajor, a Vörösdinka, a Fekete Járdovány és a Csókaszőlő.

A régi fajták mellett lesznek új hibridek, fajtajelöltek, mint például az Albacab, amely most debütál. Erről annyit kell tudni, hogy Prof. Dr. Kocsis László egyetemi tanszékvezető, szőlőnemesítő 1995-ben kezdte a nemesítését 2002-ben, már a magonc populációból végezhette a szelekciót, melynek a végeredménye az Albacab mint új szőlőfajta jelölt. A fajta érdekessége, hogy a szülőpárok: Rajnai Rizling (fehér szőlő) és Cabernet Sauvignon (Kék szőlő). A színét a Rajnai Rizlingtől örökölte, tehát fehér lett. Korai érésű, biztonságosan lehet szüretelni, jó cukorgyűjtő fajta, laza fürtszerkezete miatt ellenáll a lisztharmatnak és egyéb más betegségeknek. A belőle készült bor nagyon testes, gyümölcsös, gazdag íz és zamatvilággal rendelkezik. Illatában és ízében egyaránt megjelenik egy kis csillagánizs. Valószínűleg nagy jövő előtt áll a fajta.

Kóstolható borfajták a teljesség igénye nélkül: Turul, Rubintos, Csókaszőlő, Messiás, Csomorinka, Bakator, Generóza, Szerémi Zöld, Mézes Fehér, Mustos Fehér, Kadarka Aszú, Kadarka, Feketeleányka, Corvinus, Zéta, Kövérszőlő, Pátria, Kabar, Kövidinka, Aranysárfehér, Budai Zöld, Zeusz, Barátcsuha, Rózsakő, Vulcanus, Néró, Bianka, Valentin, Pintes, Pelso, Vinitor, Rozália, Ezerjófű, Karát, Nektár, Jázmint, Furmint, Hárslevelű, Kéknyelű.

A korlátlan borfogyasztás mellett a borokhoz illő legnemesebb Hungarikumokból készült ételeket kínálnak a szervezők.
Az alapanyagok tekintetében hazai húsfélék és halfélék, mint a mangalica, liba, kacsa, vadak, füstölt pisztráng, kecsege, ponty tepertő, folyami rák, és hazai sajtok várják a vendégeket. Természetesen nem maradhat ki a sorból a szarvasgomba és a magyar tokhal kaviár sem. Hogy édességben se legyen hiány, kóstolhatóak lesznek az elmúlt évek ország tortái, lesznek gyümölcsökből és magvakból készült marcipánok, és mézes ínyencségek is, melyeket hazai gyümölcsökből és fűszernövényekből készült szörpök egészítenek ki. A neves borászok mellett természetesen a hazai élelmiszerkészítők is maguk mutatják be saját termékeiket.

A helyszín befogadóképessége maximálisan 400 fő részvételét teszi lehetővé.
További információk: 0670/3867563

Helyszín: Váci 1 Üzletház Tetőterasz (1052 Budapest, Váci utca 1.)
Időpont: 2013. Augusztus 20. 17:00-00.00


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.