Sztárok kiszolgálója: „Ez igazából catering, nem fine dining”

A magyar koncertvilág pezsgéséhez nemcsak a zenekarok, klubok és szervezők járulnak hozzá, hanem azok is, akik a színfalak mögött dolgoznak. Egyikük Szalai Alexandra, ismertebb nevén Catering Queen, aki már két évtizede látja el étellel a Budapestre érkező világsztárokat.

„Tulajdonképpen felfedeztek” – meséli Szalai a The Catering Queen néven futó vállalkozása indulásáról. Pályája szállodai reggeliztetőként kezdődött, majd az Operettszínházban és az Operában szerzett tapasztalatot. Egy régi ismeretség által kapott lehetőséget a Riff-Röff klubban, ahol először a Morbid Angel koncertjén próbálhatta ki magát a catering területén, olvasható Alexandra történetének kezdete a telex.hu cikkében.


Fotó: The Catering Queen Facebook oldala

Az első megbízások után hamar saját útra lépett – annak ellenére, hogy kezdetben főzni sem tudott, és mint a vele készült interjúban mesélte, autodidakta módon képezte magát, majd szakmai képesítéseket szerzett.

Mint írják, saját bevallása szerint nem is tekinti magát szakácsnak, mert a catering más logikát követ.


Fotó: The Catering Queen Facebook oldala

„A szakácsoknál adag van, viszont ez itt nem így működik. Lehet, hogy egy zenekar dobosa sokkal éhesebb, mint a gitáros, és ezt nehéz belőni, az elején nagyon sokszor rengeteg étel megmaradt. Eleinte szakácsokkal főzettem, de ezen a területen a tíz adag az nem úgy tíz adag, ahogy ők gondolják, és sokszor nem olyan lett a végeredmény, amit én szerettem volna. Úgyhogy elkezdtem inkább házias ételeket főzni” – mesélte.

Más ez, mint a fine dining vagy mint a szakácsoknál, mert itt fel kell építeni egy bizalmi kapcsolatot, mert Alexandra nem csak azt szeretné, hogy az emberek egyenek, hanem hogy jól érezzék magukat. Ezért egyfajta közvetlenebb, baráti kapcsolat alakul ki a zenekarokkal.

Pályafutása alatt több extrém kéréssel is találkozott. 

Marilyn Manson esetében például az volt a feltétel, hogy az öltözőjét feketére fessék. „Nincs koncert, ha nincs fekete öltöző” – emlékszik vissza Szalai. Alice Cooper kérése ennél egyszerűbb volt: ő csak Sprite Zero és Cola Zero-t szeretett volna. 

A vele készült interjúból az is kiderült, hogy a Catering Queen nem csak főz a zenekarokra és énekesekre, de a legtöbb zenekarnak vagy turnécsapatnak egyedi tortával készül, és mint írják, „nemcsak egy vacsorát főz egy-egy koncertre, hanem a zenekar és a stáb egész napi ellátásáért is ők felelnek a snackektől az üdítőkön át egészen a törülközőkig és a vécépapírig, ők töltik fel a backstage-et.”

 


Kanadai kávézók americano helyett canadianót kínálnak

Kanadai kávézók americano helyett canadianót kínálnak 

A nemzeti büszkeség jeleként a klasszikus americanót canadianóra nevezték át kanadai kávézókban.
Indul a fagylaltszezon a Balatonnál

Indul a fagylaltszezon a Balatonnál 

A Balatonnál március 1-től hivatalosan is megkezdődik a fagylaltszezon, ami a helyi cukrászdák és vendéglátóhelyek számára a gazdasági fellendülés időszakát jelenti.
Honnan érkeznek nevezések az idei Winelovers Wine Awards-ra?

Honnan érkeznek nevezések az idei Winelovers Wine Awards-ra? 

Idén már 12 kategóriában küldhetik be tételeiket a borászatok a 2025. június 29. – július 1. között megrendezésre kerülő eseményre.
Királyi lakoma a királyok városában

Királyi lakoma a királyok városában 

Székesfehérváron nyitotta meg 60. éttermét a BURGER KING.
Vezérváltás a világ egyik legjelentősebb élelmiszeripari cégénél

Vezérváltás a világ egyik legjelentősebb élelmiszeripari cégénél 

Hein Schumacher vezérigazgató helyére Fernando Fernandez pénzügyi igazgató kerül.
Nagy Márton: pályázati lehetőség falusi kiskocsmáknak

Nagy Márton: pályázati lehetőség falusi kiskocsmáknak 

Egymilliárd forintra pályázhatnak az ezer fő alatti településen működő kiskocsmák, bárok és borozók.
Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán

Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán 

Farsang Kupa néven rendezik meg az ország ételkészítőinek legnagyobb versenyét szombaton a városban.
Kihirdették az Év Mentes Séfjeit

Kihirdették az Év Mentes Séfjeit 

Február 20-án, csütörtökön a METRO Gasztroakadémián idén 7. alkalommal rendezték meg az Év Mentes Séfje versenyt. 
Megvan az ország legjobb lekvárja

Megvan az ország legjobb lekvárja 

Több kategóriában keresték az ország legjobb helyi termékét, a legjobb lekvár címet a Szatmári Éden nyerte el.
Hat furcsa étterem a nagyvilágból

Hat furcsa étterem a nagyvilágból 

A világ számos pontján találhatók olyan éttermek, amelyek nemcsak kulináris élvezeteket kínálnak, hanem egyedi és szokatlan környezetükkel is maradandó élményt nyújtanak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.