Sztárok konyhája: „Ez igazából catering, nem egy fine dining”

A magyar koncertvilág pezsgéséhez nemcsak a zenekarok, klubok és szervezők járulnak hozzá, hanem azok is, akik a színfalak mögött dolgoznak. Egyikük Szalai Alexandra, ismertebb nevén Catering Queen, aki már két évtizede látja el étellel a Budapestre érkező világsztárokat.

„Tulajdonképpen felfedeztek” – meséli Szalai a The Catering Queen néven futó vállalkozása indulásáról. Pályája szállodai reggeliztetőként kezdődött, majd az Operettszínházban és az Operában szerzett tapasztalatot. Egy régi ismeretség által kapott lehetőséget a Riff-Röff klubban, ahol először a Morbid Angel koncertjén próbálhatta ki magát a catering területén, olvasható Alexandra történetének kezdete a telex.hu cikkében.


Fotó: The Catering Queen Facebook oldala

Az első megbízások után hamar saját útra lépett – annak ellenére, hogy kezdetben főzni sem tudott, és mint a vele készült interjúban mesélte, autodidakta módon képezte magát, majd szakmai képesítéseket szerzett.

Mint írják, saját bevallása szerint nem is tekinti magát szakácsnak, mert a catering más logikát követ.


Fotó: The Catering Queen Facebook oldala

„A szakácsoknál adag van, viszont ez itt nem így működik. Lehet, hogy egy zenekar dobosa sokkal éhesebb, mint a gitáros, és ezt nehéz belőni, az elején nagyon sokszor rengeteg étel megmaradt. Eleinte szakácsokkal főzettem, de ezen a területen a tíz adag az nem úgy tíz adag, ahogy ők gondolják, és sokszor nem olyan lett a végeredmény, amit én szerettem volna. Úgyhogy elkezdtem inkább házias ételeket főzni” – mesélte.

Más ez, mint a fine dining vagy mint a szakácsoknál, mert itt fel kell építeni egy bizalmi kapcsolatot, mert Alexandra nem csak azt szeretné, hogy az emberek egyenek, hanem hogy jól érezzék magukat. Ezért egyfajta közvetlenebb, baráti kapcsolat alakul ki a zenekarokkal.

Pályafutása alatt több extrém kéréssel is találkozott. 

Marilyn Manson esetében például az volt a feltétel, hogy az öltözőjét feketére fessék. „Nincs koncert, ha nincs fekete öltöző” – emlékszik vissza Szalai. Alice Cooper kérése ennél egyszerűbb volt: ő csak Sprite Zero és Cola Zero-t szeretett volna. 

A vele készült interjúból az is kiderült, hogy a Catering Queen nem csak főz a zenekarokra és énekesekre, de a legtöbb zenekarnak vagy turnécsapatnak egyedi tortával készül, és mint írják, „nemcsak egy vacsorát főz egy-egy koncertre, hanem a zenekar és a stáb egész napi ellátásáért is ők felelnek a snackektől az üdítőkön át egészen a törülközőkig és a vécépapírig, ők töltik fel a backstage-et.”

 


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.