Sztárok konyhája: „Ez igazából catering, nem egy fine dining”

A magyar koncertvilág pezsgéséhez nemcsak a zenekarok, klubok és szervezők járulnak hozzá, hanem azok is, akik a színfalak mögött dolgoznak. Egyikük Szalai Alexandra, ismertebb nevén Catering Queen, aki már két évtizede látja el étellel a Budapestre érkező világsztárokat.

„Tulajdonképpen felfedeztek” – meséli Szalai a The Catering Queen néven futó vállalkozása indulásáról. Pályája szállodai reggeliztetőként kezdődött, majd az Operettszínházban és az Operában szerzett tapasztalatot. Egy régi ismeretség által kapott lehetőséget a Riff-Röff klubban, ahol először a Morbid Angel koncertjén próbálhatta ki magát a catering területén, olvasható Alexandra történetének kezdete a telex.hu cikkében.


Fotó: The Catering Queen Facebook oldala

Az első megbízások után hamar saját útra lépett – annak ellenére, hogy kezdetben főzni sem tudott, és mint a vele készült interjúban mesélte, autodidakta módon képezte magát, majd szakmai képesítéseket szerzett.

Mint írják, saját bevallása szerint nem is tekinti magát szakácsnak, mert a catering más logikát követ.


Fotó: The Catering Queen Facebook oldala

„A szakácsoknál adag van, viszont ez itt nem így működik. Lehet, hogy egy zenekar dobosa sokkal éhesebb, mint a gitáros, és ezt nehéz belőni, az elején nagyon sokszor rengeteg étel megmaradt. Eleinte szakácsokkal főzettem, de ezen a területen a tíz adag az nem úgy tíz adag, ahogy ők gondolják, és sokszor nem olyan lett a végeredmény, amit én szerettem volna. Úgyhogy elkezdtem inkább házias ételeket főzni” – mesélte.

Más ez, mint a fine dining vagy mint a szakácsoknál, mert itt fel kell építeni egy bizalmi kapcsolatot, mert Alexandra nem csak azt szeretné, hogy az emberek egyenek, hanem hogy jól érezzék magukat. Ezért egyfajta közvetlenebb, baráti kapcsolat alakul ki a zenekarokkal.

Pályafutása alatt több extrém kéréssel is találkozott. 

Marilyn Manson esetében például az volt a feltétel, hogy az öltözőjét feketére fessék. „Nincs koncert, ha nincs fekete öltöző” – emlékszik vissza Szalai. Alice Cooper kérése ennél egyszerűbb volt: ő csak Sprite Zero és Cola Zero-t szeretett volna. 

A vele készült interjúból az is kiderült, hogy a Catering Queen nem csak főz a zenekarokra és énekesekre, de a legtöbb zenekarnak vagy turnécsapatnak egyedi tortával készül, és mint írják, „nemcsak egy vacsorát főz egy-egy koncertre, hanem a zenekar és a stáb egész napi ellátásáért is ők felelnek a snackektől az üdítőkön át egészen a törülközőkig és a vécépapírig, ők töltik fel a backstage-et.”

 


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.