Sztárok konyhája: „Ez igazából catering, nem egy fine dining”

A magyar koncertvilág pezsgéséhez nemcsak a zenekarok, klubok és szervezők járulnak hozzá, hanem azok is, akik a színfalak mögött dolgoznak. Egyikük Szalai Alexandra, ismertebb nevén Catering Queen, aki már két évtizede látja el étellel a Budapestre érkező világsztárokat.

„Tulajdonképpen felfedeztek” – meséli Szalai a The Catering Queen néven futó vállalkozása indulásáról. Pályája szállodai reggeliztetőként kezdődött, majd az Operettszínházban és az Operában szerzett tapasztalatot. Egy régi ismeretség által kapott lehetőséget a Riff-Röff klubban, ahol először a Morbid Angel koncertjén próbálhatta ki magát a catering területén, olvasható Alexandra történetének kezdete a telex.hu cikkében.


Fotó: The Catering Queen Facebook oldala

Az első megbízások után hamar saját útra lépett – annak ellenére, hogy kezdetben főzni sem tudott, és mint a vele készült interjúban mesélte, autodidakta módon képezte magát, majd szakmai képesítéseket szerzett.

Mint írják, saját bevallása szerint nem is tekinti magát szakácsnak, mert a catering más logikát követ.


Fotó: The Catering Queen Facebook oldala

„A szakácsoknál adag van, viszont ez itt nem így működik. Lehet, hogy egy zenekar dobosa sokkal éhesebb, mint a gitáros, és ezt nehéz belőni, az elején nagyon sokszor rengeteg étel megmaradt. Eleinte szakácsokkal főzettem, de ezen a területen a tíz adag az nem úgy tíz adag, ahogy ők gondolják, és sokszor nem olyan lett a végeredmény, amit én szerettem volna. Úgyhogy elkezdtem inkább házias ételeket főzni” – mesélte.

Más ez, mint a fine dining vagy mint a szakácsoknál, mert itt fel kell építeni egy bizalmi kapcsolatot, mert Alexandra nem csak azt szeretné, hogy az emberek egyenek, hanem hogy jól érezzék magukat. Ezért egyfajta közvetlenebb, baráti kapcsolat alakul ki a zenekarokkal.

Pályafutása alatt több extrém kéréssel is találkozott. 

Marilyn Manson esetében például az volt a feltétel, hogy az öltözőjét feketére fessék. „Nincs koncert, ha nincs fekete öltöző” – emlékszik vissza Szalai. Alice Cooper kérése ennél egyszerűbb volt: ő csak Sprite Zero és Cola Zero-t szeretett volna. 

A vele készült interjúból az is kiderült, hogy a Catering Queen nem csak főz a zenekarokra és énekesekre, de a legtöbb zenekarnak vagy turnécsapatnak egyedi tortával készül, és mint írják, „nemcsak egy vacsorát főz egy-egy koncertre, hanem a zenekar és a stáb egész napi ellátásáért is ők felelnek a snackektől az üdítőkön át egészen a törülközőkig és a vécépapírig, ők töltik fel a backstage-et.”

 


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.