Ez történt az idei METRO Fenntartható Gasztronómia Fórum és Díjátadón

Idén harmadik alkalommal rendezték meg a METRO Fenntartható Gasztronómiai Fórum és Díjátadót, amelyre nemsokkal a fenntartható gasztronómia napja előtt, június 11-én került sor a budaörsi METRO Gasztroakadémián.

A fórum fő témája ezúttal a fenntartható gasztronómiai fordulatnak hátteret adó társadalmi és gazdasági környezet volt, kiemelt tekintettel az eltérő generációs elvárásoknak való megfelelés jelentette kihívásokra.

A fenntarthatóság alkalmából rendezett szakmai program közönsége / Forrás: METRO Nagykereskedelem
A fenntarthatóság alkalmából rendezett szakmai program közönsége / Forrás: METRO Nagykereskedelem

Másképp falatozó generációk

A fórumon „Az evés évszázada” címmel gondolatébresztő gasztropszichológiai előadást tartott Dr. Forgács Attila, rámutatva az evéssel és ételekkel szembeni viszonyrendszer történelmi és pszichológiai beágyazottságára. Az étkezési szokások, preferenciák, attitűdök folyamatosan változnak – érdekesség, hogy döntő fordulat egy-egy élelmiszertermék esetében, amikor a (leendő) szülők megfogalmazzák, hogy ők ugyan még fogyasztják az adott terméket, viszont a gyermekeiknek már nem adnák.

Steigervald Krisztián generációkutató a különböző generációk motivációit és nemzedéki alapélményeit bemutatva segített felkészülni a jövő vendégeinek fogadására és a fiatal munkavállalókra egyaránt. Fogadjuk el, hogy minden generáció más-más tapasztalati csomaggal boldogul az életben, és ítélkezés helyett az elfogadásra és alkalmazkodásra építsük a generációk közti együttműködést – mutatott rá a generációkutató.

Steigervald Krisztián generációkutató / Forrás: METRO Nagykereskedelem
Steigervald Krisztián generációkutató / Forrás: METRO Nagykereskedelem

Fenntartható vendéglátós gyakorlatok

A program második felében jó gyakorlatok mutatkoztak be: elsőként Márics József, a debreceni Hotel Divinus Superior igazgatója vezette végig a résztvevőket a Főnix-díjas Hotel Divinus fenntartható megújulásának útján, mely egy komplex, a működés minden területét lefedő programot takart. Ezt követően Dranka-Petro Ingrid szakács, cukrász és mentor a befogadó vendéglátás örömeit és nehézségeit mutatta be a fogyatékkal élők által alapított és fenntartott Nem Adom Fel Kávézó és Étterem koncepcióján és történetén keresztül.

Az előadások után fiatal vendéglátósok kerekasztal-beszélgetése következett Bősze Ákos METRO HoReCa ágazatfejlesztési vezető moderálásával: Dalnoki Bence, Farkas Richárd és Pohner Ádám – mindhárman ambiciózus, kreatív, sikeres séfek – ezúttal vendégekként közelítették meg a fenntartható gasztronómia kérdéskörét.

Elismerés az élenjáróknak

A program csúcspontja idén is a METRO Fenntartható Gasztronómia Díjak átadása volt. A 2022-ben alapított elismerést minden évben három kategóriában adják át a fenntartható gasztronómiában élen járó személynek, vendéglátóhelynek és szervezetnek. A díjazottakra a korábbi évek elismertjei, valamint a METRO szakembereiből álló testület tagjai tesznek javaslatot évről-évre.

 

ŐK NYERTÉK AZ IDEI METRO FENNTARTHATÓ GASZTRONÓMIA DÍJAT:

  • METRO Fenntartható Gasztronómia Díj – személy kategória: Dávid-Dobos Zsófia, a Hungast vezető dietetikusa. Az elismerést a közétkeztetésben dolgozó dietetikusok szakmai megbecsültségének növeléséért, munkájuk „láthatóságának” javításáért, az iskolai közétkeztetésbe bevezethető fenntartható, egészséges fogások kidolgozásáért nyerte el. 
  • METRO Fenntartható Gasztronómia Díj – vendéglátóhely kategória: Iszkor – Mályinka. A bükki Mályinkán, az erdő kapujában található, fenntarthatósági szempontok alapján üzemelő vonzó vidéki bisztró magas színvonalon műveli a farm to table gyakorlatát, és példamutató kapcsolatokat ápol a helyi termelőkkel. A díjat Pohner Ádám tulajdonos és séf vette át.
  • METRO Fenntartható Gasztronómia Díj – szervezet kategória: Magyar Élelmiszerbank Egyesület. A nonprofit szervezet a magyarországi üzletláncokban, élelmiszergyártó- és catering cégeknél képződő élelmiszerfelesleget szociális céllal és magas fokon szervezetten menti. Tevékenységükkel nagyban hozzájárulnak az élelmiszerhulladék-képződés megakadályozásához. A díjat Hajnal Henriett fejlesztési igazgató, Bérces Éva fejlesztési vezető és Tiliczki Jonatán szervezeti kapcsolattartó vették át.

Fenntartható Gasztronómia Díjak / Forrás: METRO Nagykereskedelem
Fenntartható Gasztronómia Díjak / Forrás: METRO Nagykereskedelem

A díj – Deák Zsuzsanna üvegművész „Korall” egyedi üvegtálja, valamint az elismerést jelző üvegplakett - átadásában ezúttal is közreműködtek az előző év díjazottjai: a 2023-ban elismert Szöllősi Réka élelmiszer-politikai elemző és fenntarthatósági tanácsadó (személy kategória), a The Planteen képviseletében Fait Federika tulajdonos és Zsolnay Gergely vegán séf (vendéglátóhely kategória), a Dabasi Intézményfenntartó Központ csapata nevében pedig Csernák Rozália intézményvezető és Bennárik József gazdasági vezető (szervezet kategória).

Az idei díjazottak jobb szélen Bősze Ákossal, a METRO Nagykereskedelem HoReCa ágazatfejlesztési vezetőjével
Az idei díjazottak jobb szélen Bősze Ákossal, a METRO Nagykereskedelem HoReCa ágazatfejlesztési vezetőjével

A díjakat a METRO nevében Bősze Ákos HoReCa ágazatfejlesztési vezető nyújtotta át, aki így fogalmazott a vállalat által felvállalt küldetésről: „A vendéglátás és a gasztronómia csodálatos, ugyanakkor a korallszigetekhez hasonlóan törékeny szakma, ezért a fenntarthatóság létszükséglete. Kötelességünknek érezzük sokoldalúan támogatni ennek a gyönyörű szakmának az elhivatott művelőit, akár termékekkel, akár módszertani segítségnyújtással, akár motiváló elismeréssel. Részünkről a megtiszteltetés!”

 

 

 

 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.