Ez most az egyik legmenőbb fehérbor a világban

Egyre népszerűbb itthon a sauvignon blanc, lassan nincs olyan magyar borvidék, ahol ne készítenének ilyen bort, mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza. Nemcsak Magyarországon hódít a sauvignon blanc, ma már ez a világ egyik legkedveltebb fehérbora. Nem véletlenül: sokféle ételhez passzol, frissessége miatt ideális ital a meleg nyári és a kellemes őszi napokon is, íz- és illatvilága pedig a fogyasztók fiatalabb generációjához is közelebb áll.

Még soha nem volt annyira népszerű a sauvignon blanc, mint most. Lassan nincs olyan magyar borvidék, ahol ne foglalkoznának ezzel a szőlőfajtával. Ez egy izgalmas fajta, mert készülhet belőle friss, illatos, gyümölcsös, valamint nagyon karakteres, testesebb fehérbor is", mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza, hozzátéve: arra számít, hogy a sauvignon blanc a következő években sem veszít majd a népszerűségéből.

 

A szőlőfajta Franciaországból, a Loire völgyéből származik, ám egész világot meghódító útjára Új-Zélandról indult, ahol az első szőlőültetvényt az 1960-as évek végén telepítették, azóta pedig már több mint 27 ezer hektáron termelnek sauvignon blanc-t. Ma már gyakorlatilag az összes nagy bortermelő országban megtalálható ez a fajta, Franciaország és Új-Zéland mellett többek között Chilében, a Dél-afrikai Köztársaságban és az Egyesült Államokban, például a kaliforniai Napa-völgyben is, sőt Magyarországon is kedvelt fajta, legalább ezer hektáron termesztik.

Az elmúlt években a sauvignon blanc vált a világ egyik legnépszerűbb fehérborává, amelynek saját világnapja is van, rajongói május 6-án ünneplik a „nemzetközi sauvignon blanc-napot". Árulkodó tény, hogy az Egyesült Államokban ennek a borfajtának 2022-ben is nőttek az eladási számai, miközben a borfogyasztás összességében csökkent.

Franciaországban nagyon mély, telt, érlelt, az egres és a csalán illatát idéző sauvignon blanc-okat lehet kóstolni. Új-Zélandon más stílust képviselnek, ott a könnyű, gyümölcsös sauvignon blanc hódít", mondja a fajtáról Benesch Antal, aki az egyetem elvégzése után hónapokat töltött Új-Zélandon, hogy megismerje az ottani szőlészeti, borkészítési folyamatokat. Hozzáteszi: az „óvilági" és az „újvilági" sauvignon blanc más-más technológiával készül, a Loire-völgyben például jellemzően fahordókban érlelődik a bor, míg Új-Zélandon inkább fémtartályokat használnak.

A Veszprémi Érseki Pincészet jelenleg a Káli-medencében található Mindszentkállán termeszt sauvignon blanc-t, de 2024-ben további két hektárt telepítenek, majd 2025-ben a Balatonfüred-Csopak borvidékhez tartozó, felsőörsi birtokukon is elkezdenek foglalkozni a sauvignon blanc-nal.

„Ez a szőlőfajta jól tud alkalmazkodni az itthoni klímához, jól érzi magát a Balatonnál. Bár világszinten emelkedik a hőmérséklet, a balatoni klíma még mindig kedvező. Mindszentkállán és Felsőörsön tudunk olyan területeken ültetni, amelyek hűvösebbek, és ahol jobban tud aromásodni a szőlő", magyarázza, hozzátéve: a pincészet Mandorla Sauvignon Blanc-jában a franciaországi és az új-zélandi stílust ötvözik. A szőlőt két különböző érési fázisban szüretelik – a korai szürettel az „újvilági" ízeket mutatják meg, a második szüret során pedig a már teljesen beérett, mély, intenzív ízű szőlőt szedik le, majd többféle technológiát használnak az érlelésnél és az erjesztésnél is.

 

Forrás: salt.hu / Turizmus Online


Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.