Ezek a Budapest Airport borversenyének győztesei

Szerkesztőségünk is kapott meghívást arra a nívós esti programra, amelynek keretében tesztelőként részt vehettünk a Budapest Airport Zrt. történetének első Borversenyén, amelyre a Liszt Fernec Nemzetközi Repülőtér rendezvényhelyszínként szolgáló 1-es Termináljában került sor április 20-án.

A tényleg professzionális keretek közt lezajló vakkóstolást hazánk két nagynevű borásza - aiknek számos tétele nyert már rangos hazai és nemzetközi versenyeken - vezényelte le.

Profi műsorvezetők

Egyikük Miklós Csaba volt, a Móron vezeti miklóscsabi néven elhíresült pincészetét, másikuk pedig Ifj. Tiffán Zsolt, aki a dél-magyarországi Villányi Borrégióból érkezett és a Junibor -Fiatal Borászok Egyesületének elnöke,  A borverseny szünetében szerkesztőségünk kérdésére válaszolva elmondták, nagyon sok mintát küldtek be hazai pincészetekből, és ebből kellett nekik kiválasztani négy kategórián belül azokat a mintákat, amelyek végül az április végi verseny alkalmával a zsűri elé kerültek - vakkóstolás keretében.

A versenyre négy kategóriában várták a borászatok jelentkezését - prémium vörösbor, prémium fehérbor, gasztro vörösbor és gasztro fehérbor -, a pályázat pedig páratlan népszerűségnek örvendett: összesen nyolcvanhét magyar borászat 321 bora versengett a címért.

Szakszerű zsűriző közönség

Az est közel nyolcvan zsűritagja a kóstolás során olyan szempontokat vett figyelembe, mint a bor színe, tisztasága, illat-és ízintenzitása és karakteressége.

Mi a Budapest Airport kommunikációs területének asztalához kerültünk, ahol végig (egyre jobb) hangulatban kóstoltuk az elénk kerülő tételeket, és néha kissé vidám "szakszerűségben" sem volt hiány. Például volt közülünk, akinél számított bírálatkor, hogy pont a szerencseszáma volt az adott minta sorszáma, mások azt vélték, ők már annyi bort kóstoltak az este alkalmával, hogy a végén sok egyformának tűnik, megint másoknak pedig a vaktesztet levezető két műsorvezetőnek tételei tetszettek a legjobban, azt kortyolgatták két tesztelés között, amit a vakteszt előtt, mintegy "bemelegítésként" kaptunk.

De egyvalamiben mindnyájan egyet értettünk: ilyen jó hangulatú, akár remek csapatépítő programnak is beillő eseményre nagy kár, hogy egy évben csak egyszer kerül majd sor - ez a mostani volt különben az első alkalom, hiszen ilyen jellegű eseményt még nem rendezett a Budapest Airport -, mert akár minden hónapban is lehetne ilyen program, annyira jól érezte magát minden asztaltársaság. 

Különdíjat is kiosztottak

Fenntartható borászat kategóriában különdíjat kapott a minősítetten organikus gazdálkodásként működő Zelna borászat, amely kizárólag megelőző jelleggel, bio szabályozás szerint engedélyezett, nem felszívódó permetszert használ, talajműveléshez pedig természetes anyagokat alkalmaz. Emellett előnyben részesíti a kézi szüretelési módot, és a vegán fogyasztóközönség számára is készít borokat. Szintén fenntartható borászatként működik a Budapest Airport prémium vörösborát készítő Szekretár borbirtok.

„A Budapest Airport bora nemcsak elegáns ajándék partnereink számára, hanem remek lehetőség arra is, hogy egyes rendezvényeken reprezentálja a vállalat számára fontos értékeket: a minőséget és a kiváló ízlést – mondta Valentínyi Katalin, a Budapest Airport kommunikációs és kormányzati kapcsolatok vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: - Egy-egy kiváló, a Budapest Airporthoz illő bor remek jelkép és remek ajándék, mely egyúttal a kiemelkedő magyar borkultúrát is támogatja.”

És végül íme a győztesek 

Akkor tehát következzenek a verseny győztesei, vagyis azok a borok, amelyek a jövőben, az elkövetkező egy évben méltán jelképezhetik majd azt a minőséget és magas színvonalat, amelyet Magyarország kapuja, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér is képvisel.

Premium fehérbor kategóriában:

2017 Béres Tokaji Lőcse Furmint - Béres Szőlőbirtok és Pincészet

Premium vörösbor kategóriában:

2019 Szekszárdi "Golden" Prémium Házasítás - Szekretár Borbirtok

Gasztro fehérbor kategóriában:

2022 Angyal Tokaji Aura - Angyal Borászat

Gasztro vörösbor kategóriában:

2019 Bolyki és Bolyki Superior Bikavér – Bolyki Pincészet

 

Az eseményen készült képeket ezen a linken éri el.

Az eredményeket összesítő listát itt tekintheti meg.

Forrás: Budapest Airport Zrt. / Turizmus Online

Forrás: Fotók: Budapest Airport


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.