Ezek voltak 2019 trendi ételei

Az egyik legnagyobb amerikai ételrendelő és -kiszállító cég, a Grubhub a hozzá befutott igények alapján idén is közzétette éves listáját - írja a Magyar Konyha.

A Grubhub nevű online platform 2019-ben is kiadta szokásos, Year in Food jelentését, amely a hozzá befutó, több tízmillió rendelés alapján összegzi a mögöttünk álló év legfontosabb ételtrendjeit.

A mintegy 21 millió felhasználóval büszkélkedő, chicagói székhelyű internetes piactér szerint az idei kétségkívül a növényi alapú élelmiszerek éve volt Amerikában.

Ahhoz, hogy kiderüljön, 2019-ben melyek voltak az év ételei, a Grubhub összehasonlította a 2019-es és a 2018-as  rendelési adatokat, amelyekből kiszámította, melyik fogás népszerűsége növekedett leginkább az elmúlt 12 hónap alatt.

Idén a karfiolpizza bizonyult a legmenőbbnek: az étel népszerűsége mintegy 650%-kal nőtt tavalyhoz képest. Ha mindez nem lenne elég, a TOP10-es listából jól látszik, hogy a vegetáriánus, illetve vegánbarát ételváltozatok gyakorlatilag taroltak ebben az évben:

    Karfiolpizza (650%)
    Fűszeres kelbimbó (622%)
    Portobello gombás empanada/pite (601%)
    Feketebabos-édesburgonyás taco (513%)
    Sertés miso ramen (413%)
    Csirkeburger (318%)
    Csontleves (298%)
    Barnacukros bubble tea (281%)
    Vegán pad thai (280%)
    Impossible (húsalternatívával készülő) burger (203%)




Tavaly a tízes listán még csupán három növényi alapú étel kapott helyett.

A jelentésből kiderül, hogy 2019-ben a vegán rendelések mindösszesen 27 százalékot javítottak az előző évhez képest, s a Grubhub listázta a legnagyobb növekedést produkáló húshelyettesítő ételeket is, ezek:

    Impossible burger
    Feketebab burger
    Tofu
    Gombaburger
    Jackfruit

Habár a jelentés Amerika kedvenceiről szól, s a fenti listák némely eleme a magyar fülnek és szájnak még meglehetősen ismeretlen lehet, de kevés a kétségünk, hogy a következő hónapokban egyre többükkel, egyre szélesebb körben találkozhatunk majd itthon is. S bár nekünk az érdekességen kívül nem jelent túl sokat, a tengerentúli felhasználók biztosan szívesen böngészik az USA egyes államait, régióit elemző részeket, amelyekből például az is kiderül, mely államok a leginkább (New York, Kalifornia, Nevada, Oregon és Pennsylvania), illetve a legkevésbé (Indiana, Iowa, Észak-Karolina, Missouri és Idaho) barátai a vegán ételeknek.

A Grubhub éves jelentése természetesen nem csak a növényi alapú étkezésről szól – rangsorolják például a legnépszerűbb éjszakai rendeléseket, vagy az évtized ételeit is, illetve sokat tudhatunk meg az egyes régiók felhasználóinak rendelési szokásairól is.

Forrás: Magyar Konyha


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.