Ezek voltak 2019 trendi ételei

Az egyik legnagyobb amerikai ételrendelő és -kiszállító cég, a Grubhub a hozzá befutott igények alapján idén is közzétette éves listáját - írja a Magyar Konyha.

A Grubhub nevű online platform 2019-ben is kiadta szokásos, Year in Food jelentését, amely a hozzá befutó, több tízmillió rendelés alapján összegzi a mögöttünk álló év legfontosabb ételtrendjeit.

A mintegy 21 millió felhasználóval büszkélkedő, chicagói székhelyű internetes piactér szerint az idei kétségkívül a növényi alapú élelmiszerek éve volt Amerikában.

Ahhoz, hogy kiderüljön, 2019-ben melyek voltak az év ételei, a Grubhub összehasonlította a 2019-es és a 2018-as  rendelési adatokat, amelyekből kiszámította, melyik fogás népszerűsége növekedett leginkább az elmúlt 12 hónap alatt.

Idén a karfiolpizza bizonyult a legmenőbbnek: az étel népszerűsége mintegy 650%-kal nőtt tavalyhoz képest. Ha mindez nem lenne elég, a TOP10-es listából jól látszik, hogy a vegetáriánus, illetve vegánbarát ételváltozatok gyakorlatilag taroltak ebben az évben:

    Karfiolpizza (650%)
    Fűszeres kelbimbó (622%)
    Portobello gombás empanada/pite (601%)
    Feketebabos-édesburgonyás taco (513%)
    Sertés miso ramen (413%)
    Csirkeburger (318%)
    Csontleves (298%)
    Barnacukros bubble tea (281%)
    Vegán pad thai (280%)
    Impossible (húsalternatívával készülő) burger (203%)




Tavaly a tízes listán még csupán három növényi alapú étel kapott helyett.

A jelentésből kiderül, hogy 2019-ben a vegán rendelések mindösszesen 27 százalékot javítottak az előző évhez képest, s a Grubhub listázta a legnagyobb növekedést produkáló húshelyettesítő ételeket is, ezek:

    Impossible burger
    Feketebab burger
    Tofu
    Gombaburger
    Jackfruit

Habár a jelentés Amerika kedvenceiről szól, s a fenti listák némely eleme a magyar fülnek és szájnak még meglehetősen ismeretlen lehet, de kevés a kétségünk, hogy a következő hónapokban egyre többükkel, egyre szélesebb körben találkozhatunk majd itthon is. S bár nekünk az érdekességen kívül nem jelent túl sokat, a tengerentúli felhasználók biztosan szívesen böngészik az USA egyes államait, régióit elemző részeket, amelyekből például az is kiderül, mely államok a leginkább (New York, Kalifornia, Nevada, Oregon és Pennsylvania), illetve a legkevésbé (Indiana, Iowa, Észak-Karolina, Missouri és Idaho) barátai a vegán ételeknek.

A Grubhub éves jelentése természetesen nem csak a növényi alapú étkezésről szól – rangsorolják például a legnépszerűbb éjszakai rendeléseket, vagy az évtized ételeit is, illetve sokat tudhatunk meg az egyes régiók felhasználóinak rendelési szokásairól is.

Forrás: Magyar Konyha


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?