Ezek voltak 2019 trendi ételei

Az egyik legnagyobb amerikai ételrendelő és -kiszállító cég, a Grubhub a hozzá befutott igények alapján idén is közzétette éves listáját - írja a Magyar Konyha.

A Grubhub nevű online platform 2019-ben is kiadta szokásos, Year in Food jelentését, amely a hozzá befutó, több tízmillió rendelés alapján összegzi a mögöttünk álló év legfontosabb ételtrendjeit.

A mintegy 21 millió felhasználóval büszkélkedő, chicagói székhelyű internetes piactér szerint az idei kétségkívül a növényi alapú élelmiszerek éve volt Amerikában.

Ahhoz, hogy kiderüljön, 2019-ben melyek voltak az év ételei, a Grubhub összehasonlította a 2019-es és a 2018-as  rendelési adatokat, amelyekből kiszámította, melyik fogás népszerűsége növekedett leginkább az elmúlt 12 hónap alatt.

Idén a karfiolpizza bizonyult a legmenőbbnek: az étel népszerűsége mintegy 650%-kal nőtt tavalyhoz képest. Ha mindez nem lenne elég, a TOP10-es listából jól látszik, hogy a vegetáriánus, illetve vegánbarát ételváltozatok gyakorlatilag taroltak ebben az évben:

    Karfiolpizza (650%)
    Fűszeres kelbimbó (622%)
    Portobello gombás empanada/pite (601%)
    Feketebabos-édesburgonyás taco (513%)
    Sertés miso ramen (413%)
    Csirkeburger (318%)
    Csontleves (298%)
    Barnacukros bubble tea (281%)
    Vegán pad thai (280%)
    Impossible (húsalternatívával készülő) burger (203%)




Tavaly a tízes listán még csupán három növényi alapú étel kapott helyett.

A jelentésből kiderül, hogy 2019-ben a vegán rendelések mindösszesen 27 százalékot javítottak az előző évhez képest, s a Grubhub listázta a legnagyobb növekedést produkáló húshelyettesítő ételeket is, ezek:

    Impossible burger
    Feketebab burger
    Tofu
    Gombaburger
    Jackfruit

Habár a jelentés Amerika kedvenceiről szól, s a fenti listák némely eleme a magyar fülnek és szájnak még meglehetősen ismeretlen lehet, de kevés a kétségünk, hogy a következő hónapokban egyre többükkel, egyre szélesebb körben találkozhatunk majd itthon is. S bár nekünk az érdekességen kívül nem jelent túl sokat, a tengerentúli felhasználók biztosan szívesen böngészik az USA egyes államait, régióit elemző részeket, amelyekből például az is kiderül, mely államok a leginkább (New York, Kalifornia, Nevada, Oregon és Pennsylvania), illetve a legkevésbé (Indiana, Iowa, Észak-Karolina, Missouri és Idaho) barátai a vegán ételeknek.

A Grubhub éves jelentése természetesen nem csak a növényi alapú étkezésről szól – rangsorolják például a legnépszerűbb éjszakai rendeléseket, vagy az évtized ételeit is, illetve sokat tudhatunk meg az egyes régiók felhasználóinak rendelési szokásairól is.

Forrás: Magyar Konyha


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.