Ezért van munkaerőhiány a vendéglátásban

Nőtt a vendéglősök forgalma, emelkedtek az árak, csökkent az áfa, mégis csak 8 százalékkal emelkedtek a bérek

Az év első négy hónapjában 332 milliárd forint bevételt könyvelhettek el a vendéglátóhelyek, ami közel 6 százalékos növekedést jelent - számol be róla a Blokkk.com. A növekedést úgy érte el az iparág, hogy ebben az időszakban 5-6 százalékkal emelkedtek az éttermi étkezés árai. A vendéglősök úgy emeltek árat, hogy közben 2018 elejétől 5 százalék lett az áfa, ami - ha minden más változatlan maradt volna - 11 százalékos árcsökkenést jelenthetne. Az éttermi vendéglátásban a fizikai dolgozók létszáma 2018 áprilisában 45 és félezer volt, a havi bruttó átlagkereset pedig 177 ezer forint. Egy évvel korábban a pincérek, szakácsok létszáma 41 ezer volt, a dolgozók havi bruttó átlagkeresete pedig 164 ezer forintra rúgott.

Tehát csupán 8 százalékkal emelkedtek a bérek a hatalmas munkaerőhiánnyal küszködő szférában, ami még a nemzetgazdaság 10 százalék feletti bérnövekményétől is elmarad. Miközben jelentősen csökkent az áfa és emelkedtek az árak. Mindeközben csökkent a vendéglátóhelyek száma. Meglepő módon kizárólag a munkahelyi menzák száma emelkedett az elmúlt években. Pedig a munkahelyi vendéglátás - mely körülbelül a tizedét jelenti az iparágnak - 5-6 százalékkal visszaesett az első negyedévben. Holott az árak itt is emelkedtek, igaz, a munkahelyi vendéglátásban nem volt áfakulcs-csökkentés.

Forrás: hvg.hu


Liptai Zsolt lett az év bortermelője

Liptai Zsolt lett az év bortermelője 

A magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét kedden hirdették ki.
Michelin Guide díjkiosztó: íme, az idei hazai díjazottak teljes listája

Michelin Guide díjkiosztó: íme, az idei hazai díjazottak teljes listája 

A világ vezető étteremkalauza, a Michelin Guide 2024. december 10-i magyarországi díjátadóján kiderült, hogy országos szinten 78 étterem került be a francia kalauz magyarországi ajánlójába.
Január elsején életbe lép a szervízdíj változásáról szóló rendelet

Január elsején életbe lép a szervízdíj változásáról szóló rendelet 

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter aláírta azt a rendeletet, amely szabályozza a szervizdíjakat.
Mész vagy maradsz, Osama?

Mész vagy maradsz, Osama? 

Osama Kutaini , szír származású séf neve mára megkerülhetetlenné vált a hazai gasztro területén. Tehetségét sosem kispályán mutatta meg: mindig is a fine dining csúcskategóriás világában, ötcsillagos éttermek konyháján alkotott.
High-end japán életérzés – kerek évfordulóval

High-end japán életérzés – kerek évfordulóval 

Idén 30 éves az a márka, amely világszerte lenyűgözi rajongóit.
Jövőre  megújul a ProWein

Jövőre megújul a ProWein  

„Fedezd fel a holnap ízeit” mottóval, friss és modern megjelenéssel, illetve új csarnokelrendezéssel mutatkozik be a ProWein 2025.
Kiderült, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi fogásai

Kiderült, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi fogásai 

Országos kutatás: drágább lesz az ünnepi menü, mint tavaly.
Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik

Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik 

Karácsonyi ajándékként megnyílt a főváros egyik legizgalmasabb gasztronómiáját és álomdesign megoldásait kínáló rooftop bár és étterme, a BiBo Budapest.
Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók

Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók 

December 5-én gurult le az utolsó Mozart golyó Salzburgban, ugyanis az azt gyártó nagyvállalat bezárta ausztriai üzemét.
Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok

Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) tavalyi felmérése szerint 2017-hez képest 5 százalékkal nőtt a magyarországi rozéfogyasztás, míg a vörösboré mérséklődött.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.