Ezért van munkaerőhiány a vendéglátásban

Nőtt a vendéglősök forgalma, emelkedtek az árak, csökkent az áfa, mégis csak 8 százalékkal emelkedtek a bérek

Az év első négy hónapjában 332 milliárd forint bevételt könyvelhettek el a vendéglátóhelyek, ami közel 6 százalékos növekedést jelent - számol be róla a Blokkk.com. A növekedést úgy érte el az iparág, hogy ebben az időszakban 5-6 százalékkal emelkedtek az éttermi étkezés árai. A vendéglősök úgy emeltek árat, hogy közben 2018 elejétől 5 százalék lett az áfa, ami - ha minden más változatlan maradt volna - 11 százalékos árcsökkenést jelenthetne. Az éttermi vendéglátásban a fizikai dolgozók létszáma 2018 áprilisában 45 és félezer volt, a havi bruttó átlagkereset pedig 177 ezer forint. Egy évvel korábban a pincérek, szakácsok létszáma 41 ezer volt, a dolgozók havi bruttó átlagkeresete pedig 164 ezer forintra rúgott.

Tehát csupán 8 százalékkal emelkedtek a bérek a hatalmas munkaerőhiánnyal küszködő szférában, ami még a nemzetgazdaság 10 százalék feletti bérnövekményétől is elmarad. Miközben jelentősen csökkent az áfa és emelkedtek az árak. Mindeközben csökkent a vendéglátóhelyek száma. Meglepő módon kizárólag a munkahelyi menzák száma emelkedett az elmúlt években. Pedig a munkahelyi vendéglátás - mely körülbelül a tizedét jelenti az iparágnak - 5-6 százalékkal visszaesett az első negyedévben. Holott az árak itt is emelkedtek, igaz, a munkahelyi vendéglátásban nem volt áfakulcs-csökkentés.

Forrás: hvg.hu


Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár

Ha február, akkor Kávébár Bazár 

A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában

Üdítőket hív vissza a multicég Európában 

Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát

A Lidl csökkenti a tojás árát 

A lépés nem meglepő.
Gasztrorendezvény Szlovákiában

Gasztrorendezvény Szlovákiában 

Új ételek, élő főzés és technológiák a HoReCa szegmens számára – ételek és italok széles választéka Szlovákiából és külföldről, technológiák és konyhai berendezések.
Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog

Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog 

A dél-koreai mokpang influenszer, aki napjainkban Budapesten hódít hatalmas étvágyával, úgy tűnik, legyőzőre talált néhány kolbász és hurka képében.
Magyar siker a Bocuse d'Or-on

Magyar siker a Bocuse d'Or-on 

Ismét bizonyított a magyar csapat a gasztronómiai világbajnokságon.
 Nagy Szabolcs: Egy szalontüdő és egy töltött káposzta is lehet izgalmas

Nagy Szabolcs: Egy szalontüdő és egy töltött káposzta is lehet izgalmas 

A tradíciók tisztelete és a kreativitás ötvözése áll Nagy Szabolcs séf konyhájának középpontjában.
Halleluja! – ilyen a szentév fagylaltja

Halleluja! – ilyen a szentév fagylaltja 

A 2025-ös szentév fagylaltjának alapját a gianduja, a mogyoró és a csokoládé adja.
Majka videójában emlegetett Bindzsisztán nevet kapott desszert lázában ég Hódmezővásárhely

Majka videójában emlegetett Bindzsisztán nevet kapott desszert lázában ég Hódmezővásárhely 

Az egyik magyar rapper legújabb dala ihlette sütemény született egy hódmezővásárhelyi cukrászdában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.