„Tokaj egyedülálló sok tekintetben. Egyrészt teljesen magyar kultúrájú vidék, soha nem volt római fennhatóság alatt, másrészt pedig a vulkanikus tevékenység következtében olyan minőségű termőréteg jött létre, ami a világon egyedülálló” – állítja Szepsy a borsod online szerint. A Szepsy-család a 16. század végétől termel szőlőt és bort Bodrogkeresztúrban. Manapság már Mádon, Tarcalon és Rátkán is jelen vannak. A mostani birtok alapítója, Szepsy István négy évtizeddel ezelőtt kezdte meg önálló gazdálkodását. Az első palackozott Szepsy-borok 1989-ből származnak, a hazai és nemzetközi piacra pedig hat évvel később léptek ki. Jelenleg a Szepsy-birtok 63 hektár.
„Messze vagyunk a jó terméktől, és még messzebb attól, hogy a márkaképviseletet a világban megfelelően meg tudjuk jeleníteni. Egyféle aszú van, aminek az előállítási módszere ötszáz éve ismert. Ezt a világon egyedül ezen a borvidéken lehet előállítani. Egyedi és a világ más részein, de még Magyarország más területein is megismételhetetlen” – hangsúlyozta.
Az aszú titka az a gomba, ami a szőlőnek a világon mindenhol az ellensége, nekünk viszont a társunk, akivel kooperálunk. Adott tehát egy egyedi termék, amely Magyarország egyik húzóágazata is lehetne, de ahhoz, hogy valóban azzá is váljon, még rengeteget kell tennünk – jelentette ki Szepsy. Szerinte szakítani kell azzal a hagyománnyal, hogy tömegtermelésben gondolkozzunk. Szükség van a széles tömegek által is megfizethető termékekre, de ha mint világmárkában gondolunk a tokajira, akkor más irányban kell tovább lépni. Mégpedig úgy, ha az érdekvédelmet területi alapra helyezzük. Ezért van szükség a termékleírásra, a dűlőleírásra – nyomatékosította.
Kell egy bázis, ami a mi esetünkben egy község, azon belül elkülönítve a dűlők és még azon belül is a parcellák. Ez ideális esetben egy jó kis piramis lehet, amely egymásra épülve feltol egy csúcsterméket, amellyel reprezentatív módon lehet megjelenni a világban. Ez a csúcstermék pedig húzza magával a többit is. Ehhez azonban összehangolt munkára van szükség, nem pedig arra, hogy mindenki csak egyénileg a saját kis borászatában, dűlőjében gondolkozzon. Amíg ez nem valósul meg, addig a tokaji bor Szepsy szerint csak lehetőség. (forrás: Borsod online / Agromonitor)
Fel kell hagyni a tömegtermeléssel - mondja Szepsy
Egyelőre nem megfelelő a tokaji bor márkaképviselete – állítja Szepsy István, világhírű mádi borász. Szerinte összehangolt munkára lenne szükség a tokaji borászatok között, nem pedig arra, hogy mindenki csak egyénileg a saját kis borászatában, dűlőjében gondolkozzon. Amíg ez nem valósul meg, addig a tokaji bor csak lehetőség – jelentette ki.

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert
A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester
A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Új trendek a gin piacon
A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás
Tippek a séftől.

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon
Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.

Furmintok csatája Franciaországban
A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.

Bajban a hazai sörfőzdék
A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Fesztiválozik a MOHU új automatája
A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja
Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.