Nem mindegy, hogy mi van a tányéron

Egyre nagyobb a kereslet a helyi, szezonális és minimális vegyszertartalmú élelmiszerek iránt az éttermekben is. A Fenntartható Étterem minősítés nekik segít a választásban.

Még egy embléma, amelyre érdemes odafigyelni. Felbukkanhat Bázakerettyétől Pilisvörösvárig, a Krisztina körúttól a Városligetig - olvasható a nol.hu oldalán. A Fenntartható Étterem minősítést a Felelős Gasztrohős elnevezésű nonprofit szervezet 2012 óta ítéli oda elsősorban a kínálattal és a beszerzéssel, a hulladékkezeléssel és a higiéniával, az energia- és a vízhatékonysággal vagy egyéb társadalmi szempontok alapján. Fontos szempont lehet például az is, hogy az étterem az egyenlő bánásmód elve alapján választ ja-e ki a munkatársait, és méltányos juttatásokkal ismeri-e el tevékenységüket.

Jelenleg mintegy harminc étterem, kávézó és bisztró viseli az elismerő emblémát – hogy melyek, arról a szervezet honlapja, a gasztrohos.hu ad részletes tájékoztatást. Idén tavasszal új szakaszába érkezett a fenntarthatósági elveket követő vendéglátóhelyek minősítése: a címre - mely mindössze két évig érvényes - immár egy online kérdőív kitöltésével is lehet pályázni. Az újítás részletei és a teljes cikk a nol.hu oldalán olvasható.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.