Felmérik a szupermarketek műanyaghasználatát

A Greenpeace Magyarország megkereste a 9 legnagyobb szupermarketláncot Magyarországon, hogy megvizsgálja a műanyaglábnyomukat.

A zöld szervezet átfogó felmérést indít, melynek végén rangsorolni fogja az élelmiszerüzlet-láncokat, hogy azok mennyit tesznek a hulladékcsökkentésért és az újratölthető csomagolások elterjedéséért, számol be a most induló vizsgálatról az euronews.com portál.

Európában és az USA-ban is vizsgálódtak

Az elmúlt években a Greenpeace Ausztriában, az Egyesült Királyságban, és az Egyesült Államokban is végzett hasonló felméréseket. Ausztriában a legutóbbi felmérés eredményei azt mutatták, hogy az Interspar és a Spar jóval többet tesz a hulladékcsökkentésért, mint az Aldi (Ausztriában Hofer) és a Lidl, a legrosszabbul pedig a Penny Market teljesített.

 

A Greenpeace a magyarországi kampánnnyal azt szeretné elérni, hogy végre Magyarországon is visszaszoruljon az eldobható műanyag csomagolás használata, és minél szélesebb körben elterjedjenek a csomagolásmentes, valamint az újrahasználható, újratölthető csomagolásban kínált termékek.

A legnagyobb üzlethálózatok nélkül lehetetlen bolygónk védelme

„Az üzletláncok valós elkötelezettsége elengedhetetlen ahhoz, hogy véget tudjunk vetni az eldobható műanyagok korának, melyek már teljesen elszennyezték a bolygónkat, nem beszélve arról, hogy az olaj és földgáz felhasználásával előállított műanyagok milyen rendkívüli mértékben pazarolják erőforrásainkat, hozzájárulva ezzel a klímaváltozáshoz. Most kell visszafogni a műanyagáradatot, és ehhez mind a politikai, mind pedig az üzleti döntéshozók akarata is kell” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője.

Úgy tudunk csak megszabadulni az egy használat után szemétben landoló PET-palackoktól és a felesleges zacskóktól, ha a kiskereskedelmi láncokban egyre inkább elérhetők lesznek a csomagolásmentes termékek, illetve a visszaváltható és újratölthető palackokban, tárolókban kínált áruk.

A vásárlók legtöbbször nem választhatnak papír és műanyag között

Az Aldi, az Auchan, a CBA, a Coop, a Lidl, a Penny Market, a Real, a Spar és a Tesco is kapott levelet a Greenpeace Magyarországtól, melyben a zöld szervezet arra kéri a szupermarketláncokat, hogy osszák meg velük hulladékcsökkentési tervüket.

A vásárlók ugyanis a legtöbb üzletben azzal szembesülnek, hogy nincs választásuk: a gyümölcsök, zöldségek, és pékáruk több réteg műanyagba vannak csomagolva, és visszaváltható palackokat is alig látni a polcokon.

Ha csak a műanyag tasakokat nézzük, a közelmúltban jelentősen nőtt az ún. műanyag „kiflis zacskók” környezetvédelmi termékdíja, a boltok mégsem igyekeznek visszaszorítani a használatukat azzal, hogy teljesen kivonnák a forgalomból, vagy fizetőssé tennék azokat.

Nyilvánossá tenné a felmérés eredményét a Greenpeace

A felméréshez a Greenpeace egy részletes szakmai kérdőívet állított össze, és azt küldte el a legnagyobb forgalmú hazai élelmiszerüzlet-láncoknak.

A cégeknek négy hét áll rendelkezésükre, hogy kitöltsék a kérdőívet. A Greenpeace a válaszok elemzése után nyilvánosságra fogja hozni az eredményeket.

A Greenpeace azonban nem csupán a cégektől kapott adatokra támaszkodik – a szervezet saját eszközeivel is ellenőrizni fogja, hogy a vizsgált üzletekben milyen arányban érhetőek el a zöldségek és gyümölcsök csomagolás nélkül, illetve tartanak-e ásványvizet, üdítőt és egyéb italokat visszaváltható-újratölthető csomagolásban.

Forrás: Euronews


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.