Felszámolás alatt az egyik legnagyobb mirelites cég

Felszámolási eljárás kezdődött Magyarország egyik legnagyobb hűtőipari cégénél, a debreceni Pentafrost Kft.-nél. A vállalat ellehetetlenülését nem az orosz-ukrán háború, hanem egy korábban felvett devizahitel okozta. A felszámolást végző cég megkezdte annak feltérképezését, hogy a társaságnál ésszerű módon fenntartható-e a termelés.

Április 14-én elrendelte a debreceni Pentafrost Kft. felszámolási eljárásának megindítását a Debreceni Törvényszék, miután megállapította a vállalat fizetésképtelenségét. A hitelezőknek negyven napjuk van arra, hogy bejelentsék a társasággal szembeni követeléseiket. A nyilvános cégadatok szerint a Pentafrost rövid lejáratú kötelezettségei megközelítik a 6,6 milliárd forintot, miközben saját tőkéjét mára gyakorlatilag elvesztette - írja az Agrárszektor.

Török Csaba felszámolóbiztos az eddig megismert adatok és információk alapján bízik abban, hogy a Pentafrost üzemi szinten nyereséges lehet, így feldolgozási tevékenységeit folytathatja és később működőképes állapotban lehet majd értékesíteni. A vállalat helyzete körülbelül 200 dolgozó sorsát befolyásolhatja.



A Pentafrost ellehetetlenülésének nincs köze az orosz-ukrán háborúhoz, illetve annak élelmiszerpiaci következményeihez - tette hozzá Török. A bedőlést alapvetően egy devizahitel okozta, amelyet a vállalat évekkel ezelőtt vett fel.

A debreceni hűtőipari céget 1992-ben alapította Petis János vállalkozó, és a társaság a felszámolás megindulásáig családi vállalkozásként működött. A zöldség- és gyümölcsfeldolgozással foglalkozó cég fő termékei közé a csemegekukorica és a zöldborsó tartozik, fagyasztott termékeiket pedig nem csak belföldön, hanem az exportpiacokon is értékesítik. Iparági beszámolók szerint a Pentafrost tíz éve a legnagyobb magyar hűtőipari vállalatnak számított, de árbevétele még tavaly is megközelítette a 7 milliárd forintot. Ezzel a harmadik-negyedik helyen szerepelt a hazai hűtőipari társaságok rangsorában


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.