Fesztivál a mangalicatenyésztés szellemi központjában

A magyar mangalicatenyésztés szellemi központjának nevezte Debrecent a város polgármestere, Papp László szombaton, a hetedik alkalommal megrendezett mangalica fesztivál megnyitóján - írja az MTI

A polgármester felidézte, hogy 25 évvel ezelőtt a debreceni Tóth Péter tenyésztő társaival összegyűjtötte a még fellelhető mangalicákat az országban. Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének (MOE) elnöke negyedszázada Debrecenből irányítja a szervezetet, s munkájuk eredményeként ma már ezer mangalicát értékesítenek évente - tette hozzá.

A polgármester a megnyitón emlékezetett arra, hogy a tavaly hungarikummá választott debreceni páros kolbász két fajtájának is mangalica az alapanyaga. Debrecen elkötelezett a kiváló minőségű termék mellett, ezért tavaly megalkották a páros kolbász kódexet, s mindent megtesznek azért, hogy a debreceni páros nemzetközileg is elismert minőségi termék legyen - mondta Papp László.

Tóth Péter hozzátette: azon dolgoznak, hogy a mangalica elfoglalja méltó helyét a világ gasztronómiai kultúrájában. A szakember elmondta, hogy 248 mangalica-tenyészet van az országban, a regisztrált tenyészkocák száma 9600. A tenyésztők zöme családi gazdaság, átlagosan 40 kocát tartanak, de van mintegy 150 tenyésztő, aki 10-20 közötti kocaállománnyal kiegészítő tevékenységként foglalkozik.

Tóth Péter közlése szerint mintegy 50-re tehető a közepes, integrátori szerepet is betöltő farmergazdaságok száma, és 4-5 olyan nagyüzemi gazdaság van, ahol 300-600 közötti kocaszámmal főként exportra termelnek. Az értékesítésre kerülő évi 70 ezer mangalicából - amely a teljes magyar sertésállomány két százaléka - 40 ezer "háztól megy el", de a nagyobb családi gazdaságok feldolgozva adják el az állatokat. A legnagyobb üzemek kizárólag exportra termelnek, és Németországtól Japánon át az Amerikai Egyesült Államokig a világ szinte minden tájára szállítanak - ismertette az egyesület elnöke.

Tóth Péter is emlékeztetett arra: a magyar mangalicaprogram 25 éves. Egy Debrecen-környéki tanyán 1991 tavaszán kezdték el begyűjteni az utolsó mangalica példányokat, hogy megmentsék ezt a 170 éves magyar fajtát. A hétvégi debreceni mangalicafesztiválon tenyésztők kínálják az általuk készített finomságokat, de mangalicából készült készételeket is kóstolhatnak az érdeklődők.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.